Posljednji članci

Transcend aXeRam DDR2-1200+

Da još uvek nije došlo vreme vladavine DDR3 memorijskog standarda, može da posvedoči i konstantna prisutnost ultra brzih DDR2 memorijskih modula raznoraznih kompanija, a sve to po veoma povoljnoj ceni. Ovom prilikom na test stigla nam je jedna veoma zanimljiva DDR2 1200 MHz Memorije, kompanije Transcend, a kako se pokazala saznaćete posle našeg testa.

 

Kada pogledamo nekih godinu i po iza sebe setićemo se da su vrhunski modeli DDR2 modula koštali i do 500€, a sada smo u mogućnosti da ih kupimo za daleko nižu cenu. Svakako, najveću pažnju ovih dana privukli su moduli tajvanske kompanije Transcend, i to iz prestižne serije pod nazivom aXeRam. Samim tim na test nam je stigao najbolji predstavnik pomenute kompanije: aXeRam DDR2-1200+ (2x 1GB).

 

U overklok takmičenjima je odavno poznato da su memorijski čipovi kompanije Micron mogli da dosegnu ubedljivo najveći klok. Najčešće korišćeni čipovi kod Micron baziranih modula su oni koji nose naziv D9GMH, što je bio slučaj i kod našeg aXeRam DDR2-1200+ (2x 1GB) memorijskog para. Kako pronaći Micron čip u aXeRam memoriji? Transcend ne ugrađuje samo Micron čipove u svoje module, a jedan od najlakših vidova prepoznavanja je oznaka N koja stoji iza bar-koda zalepljenog na heatspreader-u. Za razliku od svoje sporije braće, model 1200+ odlikuje izmenjen i poboljšan vid hlađenja, prethodno viđen na dobro poznatim Corsair Dominator modulima. Moduli su EPP-ready što znači da ih ne morate posebno podešavati u koliko vaša matična ploča podržava EPP standard (nForce čipsetovi). Deklarisani napon za fabričkih 1200 MHz iznosi 2.2 V, pri 5-5-5-16 2T latencijama.

{jospagebreak_scroll title=Dizajn}

 

Tokom dugočasovnog testiranja moduli su ostali mlaki, uz napomenu da je na njih duvala jedna dvanaestica na 1200 obrtaja. Po nepisanom pravilu, svi postavljeni naponi preko 2.15 V zahtevaju bolji vid hlađenja, a u našem slučaju maksimalni napon je bio 2.3 V iako je Windows čitao 2.35 V. Na testu smo imali i sjajni Intel Core 2 Extreme QX9770 procesor čiji je “prirodni” strap 400 MHz (FSB1600), ali pošto većina procesora novije generacije koristi strap 333 MHz (FSB1333) mi smo se odlučili da sva testiranja izvršimo baš na toj vrednosti kloka, tj. na 333 MHz.

{jospagebreak_scroll title=Testiranje}

Maksimalan klok na CL4 latencijama

 

Maksimalan klok na CL5 latencijama

 

Memorije nas je prosto oduševila jer smo dostigli stabilnu frekvenciju od 1290 MHz pri CL5 i čak 1118 MHz pri CL4 latencijama. Moramo priznati da ovakve rezultate ne postižu ni daleko skuplji modeli. Fabrička vrednost od 1200 MHz može se ostvariti i sa nižim naponom od onog fabrički deklarisanog, te smo sa naponom od 2.10 V postigli default vrednost od 1200 MHz. Isto tako, postavljanjem napona preko pomenute granice, pomeriće se overklok dometi, međutim ponavljamo mi nismo hteli da pređemo 2.3 V postavljenih u BIOS-u, a na vama ostaje da isprobate ove fenomenalne module do njihove granice izdržljivosti.

 

Oznake iza bar-koda koje označavaju ugrađene čipove:

 

N = Micron

M = ProMoS

Y = Nanya

P = Powerchips

E = Elpida

 

Transcend aXeRam DDR2-1200+ ustupio: DPM

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien