Posljednji članci

Thermalright IFX-14

Kad god Thermalright plasira svoj novi proizvod na tržište, istinskim poznavaocima ovog brenda zastaje dah. Tajvanska kompanija Thermalright se prevashodno bavi proizvodnjom različitih vidova hlađenja za kompijuterske komponente, a svoj renome je stekla upravo sa hladnjacima namenjenim za procesore. Od pojave AMD Thunderbird procesora 2002. godine i SK-6 kulera pa sve do Ultra 120 eXtreme i HR-03 GT modela, ova kompanija se u IT svetu nalazi u samom vrhu. Paleta proizvoda je raznovrsna pa pored hladnjaka za procesore tu su još i kuleri za grafičke kartice, RAM, MOSFET i čipset. Kao i svaka ozbiljna kompanija i oni gledaju u budućnost, tako su nedavno predstavili restilizovani Ultra 120 eXtreme model koji će u potpunosti biti crn i nosiće oznaku TRUE 120 Black. Mnogo priznanja je upućeno, kako iz štampanih tako i internet medija, a da li će poslednji predstavljeni model ispuniti i naša očekivanja, saznaćete u nastavku teksta.

 

Termalright IFX-14

 

CPU is on fire! Ne, ne, zaista nema potrebe za vatrogascima jer nam na test stiže Inferno Fire eXtinguisher, kraćeg naziva IFX-14! Broj 14 zapravo znači da na njega možete montirati i do dva 140mm ventilatora. Thermalright se ne zaustavlja ovde, pa je u masivan paket uključio i pasivni hladnjak, HR-10, koji je namenjen da odvodi toplotu koja se javlja ispod matične ploče, tačnije ispod podnožja za procesor. Kako ne bi došlo do oštećenja matične ploče usled postavljanja pomenutog dodatnog hlađenja, postavlja se termalna podloga izrađena od jedne vrste kaučuka. Svakako na HR-10 moguće je montirati i ventilatore dimenzija 80mm ili 70mm. Isto tako, treba proveriti da li u kućištu imate dovoljno mesta za montiranje HR-10 pasivca koji niste u obavezi da stavite ukoliko ne želite ili nemate mesta za isti (pogledati sliku). Minimalno preporučeno rastojanje od napajanja je 70mm. Kompatibilnost je moguća sa skoro svim podnožjima (LGA775/ Athlon64/ FX/ X2/ Opteron/ AM2), a uz opcioni 939 Bolt-Thru-Kit dobijate mogućnost da ga montirate i na 939 socket. U paketu stiže i solidna termalna pasta, uputstva, nezaobilazna nalepnica i gumice koje smanjuju vibracije ventilatora. Posebno dizajnirano vešanje za ovaj model će omogućiti da ovaj vazdušni hladnjak rotirate u koracima od po 90°

 

Na prvi pogled, za IFX-14 ćete pomisliti da je potpuno izrađen od aluminijuma, ali tu grešite! Samo su listovi koji su navučeni preko toplotnih cevi od aluminijuma, a četiri bakarne toplotne cevi (prečnika 8mm) zavarene su na bazu (koja je niklovana) kako bi performanse bile još bolje, a sam bakarni materijal zaštićen od spoljašnjih uticaja koji mogu da prouzrokuju koroziju. Upravo na zavarivanju i niklovanju svakog delića kulera, Thermalright se razlikuje od ostalih, običnih proizvođača rashladne opreme i tako garantuje da će njegovi proizvodi trajati dosta duže od konkurencije i neće izgubiti kvalitet koji su imali i prvi dan. Takođe, ovde se kriju i prve fizičke razlike u odnosu na Ultra 120 eXtreme model koji ima šest toplotnih cevi, do duše nešto manjeg prečnika (6mm) i drugačiji estetski izgled aluminijumskih listića koji su kod Ultra 120 modela talasastog oblika. Talasasti oblik listića kod TRUE-a obezbeđuje bolje odnošenje toplote jer toplote, jer vazduh bukvalno pritiska strujanjem listiće i samim tim efikasnije odnosi toplotu. Ovakav način izrade listića nije primenjen kod IFX-14 modela, te smo sigurni da bi performanse pomenutog hladnjaka bile još bolje da se polazilo logikom Ultra 120 modela. Bilo kako bilo, sigurni smo da su inženjeri Termalright RID sektora bili upoznati sa pomenutom činjenicom, te je IFX-14 svoje performanse nadoknađivao svojom dosta većom zapreminom.

Glasine koje su kružile po internetu oko neravnine baze izgleda da su bile tačne, što se vidi i u našem slučaju, prevashodno zbog mašinske obrade, gde smo ubeđeni da bi jedno ravnanje i poliranje dovelo do još boljih performansi.

 

Što se tiče mase IFX-14 je težio okruglo 790grama, dok je HR-10 150grama. IFX-14 je zasnovan na tower modelu, ako se tako može nazvati, a između „dve kule” je razmak od 38mm. Samim tim, moguće je instalirati još jedan ventilator, što znači da je moguće montirati ukupno tri ventilatora. Ovo vam ne preporučujemo u koliko matična ploča stoji u vertikalnom položaju jer će tada ukupna težina nadmašiti 1,5 kg, a možda i više u zavisnosti koje ventilatore budete koristili! Za horizontalno postavljenu ploču (najčešći vid prilikom OC sesija i testiranja) nećete imati nikakvih problema.

 

Test sistem i overklok postavka

 

Kako bi testiranje bilo kompletnije kao direktnog konkurenta IFX-14, stavili smo Ultra 120 eXtreme model koji je u velikoj meri izgradio veliku slavu kako kod nas, tako i u svetu. Koristili smo dobro poznatu Artic Silver 5 termalnu pastu kao jedno od najboljih rešenja, bar kada su termalne sposobnosti iste u pitanju. Pošto se u paketu ne dobija dodatni ventilator, mi smo se odlučili da u svrhe testa uzmemo provereni narandžasti Thermaltake 120mm ventilator koji se vrti na 2200 obrataja u minuti i tim eliminisali šansu da dođe do netačnih rezultata.

 

Pri testu smo koristili stariji 65nm Intel Quad Core Q6700 procesor i overklokovali smo ga na 3,6 GHz, dok je postavljeni napon pri punom opterećenju očitavao vrednost od 1,448 V. Poznato je da su 65nm Quad derivati jedni od najvećih potrošača, ujedno imaju i najveću disipaciju toplote koja u ovom slučaju može da premaši i preko 160 W. Prvo što smo uradili je to da smo izmerili temperature u IDLE režimu i one izgledaju ovako:

 

IFX-14 zajedno sa HR-10 heatsink-om

CORE0 = 35/CORE1 = 35/CORE2 = 32/CORE3 = 34

 

TRUE

CORE0 = 38/CORE1 = 38/CORE2 = 36/CORE3 = 35

 

Po razlikama od 2 do 3 stepena, ubrzo dolazimo do zaključka da IFX-14 pretenduje da smakne TRUE-a sa trona vazdušnih kulera. Posle pola sata testiranja u Quad Prime95 aplikaciji došli smo i do prvih rezultata:

 

IFX-14 zajedno sa HR-10 heatsink-om

CORE0 = 60/CORE1 = 60/CORE2 = 58/CORE3 = 61

 

TRUE

CORE0 = 62/CORE1 = 62/CORE2 = 63/CORE3 = 63

 

Zaključak

 

Novi Termaright model u svakom pogledu ispunio je sva naša očekivanja. Isto tako, očigledno je da je IFX-14 u blagoj prednosti kada su maksimalne temperature u pitanju u poređenju na starijeg Ultra 120 brata. Ovo je prvi vazdušni hladnjak koji je zbacio sa trona svog timskog kolegu koji još uvek važi ja jednog od najboljih ikad napravljenih vazdušnih hladnjaka na svetu i zbog toga mu sleduje zaslužena nagrada – SX-Team Editor’s Choice! I šta reći za kraj? Pored toga što smo ovakve performanse i očekivali od ovakvog diva, moramo spomenuti i neke od „nedostataka“ koji se ogledaju u njegovoj masivnosti (lako može dovesti do nekompatibilnosti, kako sa matičnim pločama, tako i sa kućištem) i njegovoj jako visokoj ceni. Stoga, ako vam su vam performanse primarna stvar, onda definitivno ni nešto veća cena u poređenju na Ultra 120 model neće predstavljati problem, te Termalright IFX-14 obavezno uzmite u razmatranje!

 

Thermalright kulere ustupio: Cosmosoft

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien