Posljednji članci

Shuttle SZ77R5

Kada Vam netko spomene Shuttle, prva stvar koja Vam padne na pamet jesu NASA-ine svemirske letjelice. No međutim, ovdje nije riječ o Shuttle-u koji leti u svemir, već o Shuttle XPC SZ77R5 barebone-u koji slijeće na Vaš radni stol. Detaljno smo se pozabavili sa ovim barebone-om, a naše dojmove možete pročitati u nastavku.

 

Mnoge od Vas su u nedoumici ostavile dvije riječi- Shuttle i barebone, pa bio red da to malo bolje objasnimo. Shuttle je tvrtka podrijetlom iz Tajvana, koja je prošle godine proslavila 30-tu godišnjicu osnutka. Od 1983., kada je osnovan, Shuttle je nizao brojne inovacije i redefinirao tržište sa svojim riješenjima čiji se repertoar sastoji od matičnih ploča, mini PC-a, periferije, NAS te industrijskih računala. XPC linija mini računala se na tržištu pojavila 2001. te je ubrzo postala veliki tržišni hit u SFF svijetu. XPC je dostupan u obliku gotovih sistema, i barebone-a. Barebone je  djelomično složeno računalo koje se u pravilu sastoji od kućišta, napajanja i matične ploče. Uz nižu ukupnu cijenu složenog sistema, barebone kupcu omogućuje i veću slobodu prilikom izbora komponenti te više performanse u odnosu na već složene retail sisteme.

 

Shuttle SZ77R5 dolazi u bijeloj kutiji sa minimalističkim dizajnom, kakav uostalom i prati i kučište tog računala. Na kutiji nalazimo grafike, logoe te specifikacije barebone-a. Tu je također i praktična ručka za prenošenje koja bi mogla dobro doći ukoliko svoj XPC nosite na LAN party.

 

Unutar same kutije nalazimo odlično zaštićeni XPC. Shuttle se odlučio za korištenje mekane zaštitne vreće kako bi spriječio nastanak ogrebotina na aluminijskom kučištu, te pjenaste mekane zaštite koja drži barebone na sigurnom u sredini kutije.

 

Nakon vađenja SZ77R5 i njegove opreme iz kutije, možemo reći da se Shuttle dobro opremio ovaj barebone jer uz njega dolaze upute za sklapanje i korištenje sa slikama u boji na nekoliko svjetskih jezika, šarafi za ugradnju diskova, termalna pasta, dva SATA kabela, instalacijski disk, kabel za napajanje te zaštita za CPU socket ukoliko iz nekog razloga uklanjate ploču ili hladnjak.

 

Shuttle se doista potrudio iskoristiti maksimum mogućnosti koje nudi Z77 čipset, tako da je SZ77R5 opremljen svim dostupnim aktualnim tehnologijama što čini ovaj XPC najbolje opremljenim Z77 barebone-om na tržištu.

 

Kučište

 

 

Shuttle R5

 

Matična ploča

 

 

Shuttle FZ77

 

Procesor

 

 

Podrška za Intel Ivy Bridge Core i7, Core i5 i Core i3 procesore za LGA1155 socket, maksimalno 95W TDP

 

Čipset

 

 

Intel Z77

 

Radna memorija

 

 

Podrška za DDR3 1333/1600 MHz, 4 utora, Dual channel do maksimalno 32 GB (8GB*4)

 

Grafička kartica

 

 

Integrirana ili PCIe

 

Audio

 

 

Realtek ALC888S, 7.1 kanalni audio

 

Ethernet

 

 

Realtek RTL 8111E, brzine 10Mb/s,100Mb/s,1Gb/s

 

Konektori na MBO

 

 

(2) 4-pinski konektori za ventilatore

(2) SATA 2.0 konektori

(2) SATA 3.0 konektori

(1) ATX 20-pin

(2) ESP 4-pin

(3) USB 2.0

 

(1) USB 3.0

(1) RS232 sučelje

(1) SP/DIF sučelje

(1) AUX

 

(2) SATA 2

 

(2) SATA 3

 

Prednji panel

 

 

(2) USB 2.0

(2) USB 3.0

(1) 3.5 mm priključak za mikrofon

(1) 3.5 mm priključak za slušalice

 

(1) Power tipka

(1) HDD Led

(1) ODD Led

 

Stražnji panel

 

 

(4) USB 2.0

(2) USB 3.0

(1) LAN RJ45

(1) CMOS clear tipka

(1) DVI-I

 

(1) HDMI

 

(1) SPDIF

 

7.1-kanalni audio

 

Dimenzije

 

 

332(d) x 216(š) x 198(v) mm

 

Napajanje

 

 

500W 80 Plus Bronze

 

Slotovi za proširenje

 

 

(1) PCI-E X16 slot (3.0)

(1) PCI-E X4 slot

(1) Mini-PCIE

(1) Mini-PCIE + mSATA

 

R5 kučište odlikuje minimalistički stil koji se očituje u čistoj izvedbi, kako prednjeg dijela, tako i ostatka kučišta. Ovo kompaktno kučište ( dimenzija 332(d) x 216(š) x 198(v) mm)  uglavnom je izrađeno od aluminija. Gornja, lijeva i desna stranica su izvedene iz jednog komada, u obliku poklopca koji je izrađen od poliranog aluminija u crnoj boji. Prednjica je jedini dio koji nije izrađen od metala, već od crne ABS plastike. Izuzetno je čvrsta i nije ju moguće savijati. Na plastiku je postavljen i aluminij identičan onome koji nalazimo i na pokrovu. Posebno nam se svidjela činjenica da kučište ima mekane silikonske nožice koje mu daju jedva primjetno, no ipak sasvim dovoljno odstojanje od podloge.

 

Iza pokrova na prednjici nalazimo konektore, utor za 3,5” jedinicu te utor za 5,25” jedinicu. Ovaj potonji se otvara samo kada je izbačena ladica optičkog pogona.

 

Stražnji dio kučišta je krajnje jednostavan i čist. Primjećujemo montažno mjesto za napjanje i hladnjak, SPDIF konektor, mjesto za montažu COM konektora, Kensington lock, te PCIe pokrove. Za razliku od ostatka kučišta, sama šasija je napravljena od golog aluminija, što se nadzire i na stražnjem dijelu.

 

Unutrašnjost je dosta prostrana s obzirom na to da je riječ o SFF kučištu. Naime, Shuttle ne koristi postojeće standarde za matične ploče, pa je tako primjetna veća duljina kučišta.

 

5,25” i 3,5” uređaji se ugrađuju u posebni nosač koji se potom montira unutar kučišta. Nažalost, moguće je samo ugraditi dva 3,5” diska, a za ugradnju 2,5” diskova je potrebno nabaviti posebne adaptere koje Shuttle prodaje odvojeno. No, na taj način je moguće ugraditi i do četiri 2,5” diska. Jedan zgodan detalj na nosaču diskova je i plastični jezik koji služi za sprovođenje kabela iznad matične ploče.

 

Na već opisanoj prednjici, zatekli smo i jedan zgodan dodatak, a to je mogućnost pomicanja unutarnje plastične tipke kako bi se povećala kompatibilnost sa optičkim jedinicama.

 

Ogoljeno kučište ima veoma malu težinu, ali i bez ostatka dijelova ostavlja dojam izuzetne čvrstoće. Pogled na dno unutrašnjosti otkriva nam još zanimljivosti-iako je predviđeno korištenje sa Shuttle matičnim pločama, postoji mogućnost da se ugrade odstojnici čime kučište dobiva kompatibilnost sa svim postojećim mITX pločama. Kao bonus, točno ispod montažnih rupa za hladnjak su stavljeni navoji čime se dno kučišta pretvara u backplate.

 

FZ77 je veoma zanimljivo rješenje. Zbog svoje dužine od 27 cm i širine od 19 cm ne spada pod niti jedan poznati standard, no mogli bi smo ju opisati kao kariku koja nedostaje između mITX i mATX ploča. No, ova ploča nije neobična samo po dimenzijama, već i po mogućnostima koje posjeduje.  Čak tri USB 2.0 sučelja i jedno USB 3.0, te dva SATA2 i dva SATA3 konektora bi bili dovoljni sami po sebi, ali Shuttle je ploču opremio i sa dva mPCIe utora, od kojih je jedan mSATA kompatibilan. Veoma zanimljiv detalj je i BIOS, koji je smješten u poseban oklop koji ga u potpunosti prekriva, a omogućuje i laku izmjenu u slučaju da je to potrebno. Ploča je opremljena sa četiri faze napajanja, a tu je i  hladnjak za hlađenje istih. Doduše aluminijski hladnjak faza napajanja i čipseta su pričvršćeni sa pinovima, a ne sa vijcima koji su bolje i sigurnije  rješenje. S obzirom na veliki prostor na PCB-u, četiri utora za radnu memoriju nas ne čude, ali su dobrodošao dodatak.

 

Sa stražnje stane ploče, doista možemo reći da ništa ne nedostaje- tu nalazimo DVI i HDMI video izlaze, četiri USB 2.0 porta, jedan eSATA port, dva USB 3.0, 7.1 kanalni audio te kao šlag na kraju- CMOS reset tipka ukoliko nešto pođe po zlu prilikom overclockiranja. Možemo reći da je ovo doista odlično odrađen posao.

 

Poznati Shuttle-ov ICE hladnjak našao je svoje mjesto i u SZ77R5. Hladnjak je neobičnog oblika, jer koristi termovodljive cijevi kako bi toplinu prenio sa svoje bakrene baze na aluminijske listiće. Sam hladnjak koristi klasični Intelov način montiranja na matičnu ploču kakav možemo vidjeti i na stock hladnjacima, a ventilator se nalazi u posebnoj jedinici koja se vijcima montira na stražnju stranu kučišta i obuhvaća već spomenute aluminijske listiće. Ventilator koji se koristi je 92 milimetarski AVC sa maksimalnom brzinom vrtnje od 3600 RPM i najvišom razinom buke od 36 dB. Maksimalni TDP koji ovaj hladnjak podržava je 95W, što znači da možemo koristiti i i7 procesore.

 

Posljednji, ali ne i najmanje bitan dio ovog barebone-a jest napajanje koje je kao i ostatak komponenti, naravno-posebnog oblika. Shuttle je uspio napraviti kompaktno napajanje snage 500W sa 80 Plus Bronze certifikatom. Napajanje hladi 50 mm ventilator,a posjeduje i bogatu ponudu konektora: 20 pin ATX, dva 4 pin ATX, 6+2 PCIe, 6PCIe, dva Molex, 4 pin i četiri SATA.

 

S obzirom na činjenicu da barebone računala ne dolaze sa procesorom, radnom memorijom, diskom i grafičkom karticom te da je izbor dotičnih komponenti ostavljen korisniku, možemo reći da si korisnik sam bira performanse koje će njegov sistem imati. Sukladno sa izborom komponenti, mijenja se i namjena ovog barebone-a pa tako uz dodatak diska, nekog procesora iz porodice Celeron/Pentium te 4 GB RAM-a dobivamo računalo koje može poslužiti kao uredski PC ili HTPC. Korištenjem i3/i5 procesora, 8/16 GB RAM-a i pristojne grafičke kartice, XPC se s lakoćom pretvara u gaming PC/SteamBox ili svestrani kućni PC. S dodatkom i7 procesora, SSD-a i high end grafičke kartice (SZ77R5 podržava R9 280x i GTX 780) moguće je složiti ultimativnu gaming mašinu ili radnu stanicu. Mi smo se pak odlučili na drugi slučaj s obzirom na to da je takva konfiguracija najčešći izbor korisnika pa smo u SZ77R5 ugradili i5 3750k, 8 GB RAMa, GTX 660 karticu te WD Green 1 TB disk. Kao operativni sustav odabrali smo Windows 7 Home Premium 64-bit.

 

Testirali smo na način da pokrijemo sve moguće scenarije korištenja računala. Pretežito smo se orijentirali na gaming, no obavili smo i testiranja da pokrijemo i scenarije korištenja u poslovne svrhe. Računalo je s obzirom na ugrađene komponente tiho, kako u radu sa manjim opterećenjem, tako i pod potpunim opterećenjem. Također smo se poigrali sa overclokiranjem te smo s lakoćom dosegli 4,4 GHz. Sve više od toga ne preporučujemo zbog nedostatnog hlađenja, te ukoliko želite ići iznad tih vrijednosti, preporučujemo nabavku vodenog hlađenja sa 92 mm radijatorom.

 

Cinebench R10 – Single Threaded Benchmark

 

 

6548

 

Cinebench R10 – Multi-Threaded Benchmark

 

 

22753

 

7-zip Benchmark

 

 

15726

 

DiRT: Showdown – 1920×1080 – Ultra

 

 

87 FPS

 

Sleeping Dogs – 1920×1080 – Ultra

 

 

94 FPS

 

Battlefield 3 – 1920×1080 – Medium

 

 

98 FPS

 

Crysis 3 – 1920×1080

 

 

43 FPS

 

Far Cry 3 – 1920×1080 – Med-High

 

 

72 FPS

 

CPU temperatura bez opterećenja

 

 

38⁰ C

 

CPU temperatura pod opterećenjem

 

 

87⁰ C

 

Razina buke bez opterećenja

 

 

32 dB

 

Razina buke pod opterećenjem

 

 

57 dB

 

Svaki proizvođač koji uspije u današnje vrijeme donijeti nešto novo i inovativno na tražište, zaslužuje pohvale, no kada, kao Shuttle, uspije mnoštvo inovacija objediniti u tako malo prostora, onda doista zaslužuje poštovanje. Sa SZ77R5 je Shuttle to i postigao. Sve komponente ovog barebone-a su sama za sebe genijalna rješenja, a na hrpi doista izmamljuju osmijeh na lice. Iako postoje i neke mane, a one su-nedostatak nativne podrške za 2,5” diskove i nemogućnost otvaranja 5,25” pokrova ukoliko nije ugrađen optički čitač. No unatoč tim manama, radi se o doista izvrsnoj osnovi za izgradnju kvalitetnog računala koje može u potpunosti biti podređeno korisničkim zahtjevima, a da još i k tome odlično izgleda.  Stoga ovaj elegantni minimalizam sa brojnim mogućnostima i inovacijama nagrađujemo sa HW Gurus Editor’s Choice nagradom.

 

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien