Posljednji članci

OCZ Vendetta

OCZ nastavlja sa invazijom novih vazdušnih hladnjaka na naše tržište. Posle testa OCZ Vanquisher stigao nam je potpuno nov model koji nosi naziv OCZ Vendetta. OCZ do sada nije bio prisutan na našem tržištu kada su vazdušni hladnjaci procesora u pitanju, međutim u saradnji sa kompanijom Eurolink došli smo do jednog veoma zanimljivog modela. OCZ Vendetta spada u grupu srednje klasiranih vazdušnih hladnjaka, ali ipak po performansama pokazao se daleko iznad toga. U kutiji malih dimenzija kojom dominira plava boja, smešten je vazdušni hladnjak sa ventilatorom (9 cm), zatim pomoćna sredstva za povezivanje ovog vazdušnog hladnjaka sa matičnom pločom, kao i neizbežno uputstvo. Pomenuti kuler u potpunosti je izrađen od aluminijuma i bakara, tj. baza koja naleže na procesor zajedno sa tri toplotne cevi koje se probiju kroz aluminijumske listiće, u potpunosti je izrađena od bakra. Kada kažemo baza, bitno je napomenuti i to da toplotne cevi direktno naležu na procesor, što dodatno potpomaže odnošenju toplote sa procesora.

 

Da se vodio računa i o vizuelnom izgledu, mogu da posvedoče i aluminijumski listići na kojima se nalazi logo u obliku punog naziva proizvođača tj. „OCZ“.

 

Arhitektura i način povezivanja

 

Princip hlađenja je identičan onome koji smo imali priliku da viđamo kod skoro svih vazdušnih hladnjaka koje srećemo kod nas, a svodi se na to da toplota koja se prenese preko toplotnih cevi na aluminijumske listiće, bude odnešena strujanjem vazduha koji nastaje usled pokretanja već fiksiranog ventilatora. Podrška za skoro sve standarde, tj. ležišta nije izostala, pa ovaj vazdušni hladnjak može da nađe primenu kako kod Intel LGA 775 baziranih procesora, tako i kod AMD Socket 754/939/AM2 modela. Da bi utvrdili efikasnost ovog rashladnog rešenja koristi smo trenutno novu Intel platformu baziranju na Core 2 Quad Q9550 modelu procesora koji smo dodatno overklokovali na 3600 MHz uz upotrebu napona od 1.45 V, a samim tim poredili smo ga sa glavnim konkurentom, tj. BOX vazdušnim hladnjakom istog tog procesora. Silikonska pasta bele boje ne toliko sjajnih performansi bila je prisutna u pakovanju te smo istu upotrebili i na testiranju (ubeđeni smo da smo koristili neku bolju pastu kao što je recimo AS5, da bi u tom slučaju rezultati bili još bolji). Povezivanje nije predstavljalo problem jer je način montiranja identičan onome kao i kod BOX hlađenja (opet, mišljenja smo da bi se bolji efekat ostvario da je proizvođač razmotrio i neke druge vidove povezivanja koji ne uključuju ovaj način).

 

Posle više od jedan sat torture kojom smo izložili naš Q9550 procesor posredstvom Quad Prime aplikacije, došli smo i do rezultata. Naime, očekivanja su bila i više nego pozitivna ako se uzme u obzir da se radi o ne toliko velikom vazdušnom hladnjaku.

 

Maksimalna temperatura koju je Q9550 procesor overklokovan na 3600 MHz dostigao posle sat vremena konstantne torture, nije prelazila veću vrednost od 61ºC, dok je na BOX kuleru priča malo drugačija i temperature su prelazile vrednost veću od 80ºC. Ovako dobri rezultati posledica su dosta debelih toplotnih cevi koje zauzimaju prečnik nešto manji od neverovatnih 8 mm.

 

Isto tako, veoma bitno je napomenuti i to da je tokom testiranja ventilator bio skoro pa nečujan. Ipak, pri podešavanju maksimalnog broja obrtaja ventilatora, tj. u slučaju da mu dodelite svih 12 V, zvuk koji nastaje nije baš toliko prijatan za uši. U svakom slučaju, ako posredstvom BIOS opcija podesite broj obrtaja ventilatora na onaj broj obrtaja koji vam ne smeta, onda se ovaj nazovi problem može eliminisati. Sve u svemu, ovaj model je ispunio sva naša očekivanja, gde jedini problem može da prestavlja cena, ali ako imao i taj podatak, tj. da cena neće prelaziti iznos veći od 2215 dinara, onda je jasno o koliko dobroj kupovini je reč.

 

Vazdušni hladnjak ustupio: Eurolink Team 2000

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien