Posljednji članci

OCZ Vanquisher

U trci za srednju i nižu klasu vazdušnih hladnjaka našao se i OCZ sa svojim OCZ Vanquisher value modelom. Svima prepoznatljiva kompanija po memorijskim modulima, tj. kompanija OCZ uveliko se bacila u proizvodnju vazdušnih hladnjaka namenjenih hlađenju procesora. Jedan upravo takav vazdušni hladnjak koji nosi naziv OCZ Vanquisher našao sa na test stolu naše redakcije. Pomenuti nazovi kuler spada u tzv. value seriju, tj. seriju niže klase stoga nismo ni očekivali „fensi“ pakovanje i ostale ne toliko potrebne rekvizite. U kutiji malih dimenzija kojom dominira plava boja, smešten je vazdušni hladnjak sa ventilatorom okruglog oblika, zatim pomoćna sredstvima za povezivanje, kao i neizbežno uputstvo za što jednostavnije montiranje sa matičnom pločom. Materijali od koga je izrađen ovaj vazdušni hladnjak svode se na aluminijum i bakar, tj. baza koja naleže na procesor zajedno sa šest toplotnih cevi koje se probiju kroz aluminijumske listiće, u potpunosti je izrađena od bakra.

 

Samim tim bitno je napomenuti i to da je proizvođač vodio računa i o vizuelnom izgledu te se na svakom aluminijumskom listiću nalazi logo proizvođača u obliku slova „Z“.

 

Arhitektura i način povezivanja

 

Princip hlađenja je jasan i isti smo mogli da primetimo kod većine vazdušnih hladnjaka današnjice, a svodi se na to da toplota koja se prenese preko bakarne baze na toplotne cevi, a samim tim i na aluminijumske listiće bude skinuta strujanjem vazduha koji nastaje usled pokretanja već fiksiranog ventilatora.

 

Samim tim, podrška za skoro sve standarde, tj. vešanja nije izostala, pa ovaj vazdušni hladnjak primenu može da nađe kako kod Intel LGA 775 baziranih procesora, tako i kod AMD Socket 754/939/AM2 modela. Da bi utvrdili efikasnost ovog rashladnog rešenja koristi smo Intel platformu baziranju na Core 2 Quad Q6600 modelu koji smo dodatno overklokovali na 3400 MHz, a samim tim poredili smo ga sa glavnim konkurentom, tj. BOX vazdušnim hladnjakom.

 

Baza koja naleže na procesor već je posedovala termalnu silikonsku pastu koju nismo menjali, tj. istu smo upotrebili i na testiranju. Povezivanje nije oduzelo mnogo vremena jer je način montiranja identičan onome kao i kod BOX hlađenja (mišljenja smo da bi se bolji efekat ostvario da je proizvođač razmotrio i neke druge vidove povezivanja).

 

Posle testiranja oba vazdušna hladnjaka Quad Prime programom u trajanju od sat vremena, OCZ Vanquisher pokazao se kao veoma konkurentan kuler i pored toga što ne spada u zapreminski velike vazdušne hladnjake. Maksimalna temperatura koju je Q6600 procesor overklokovan na 3400 MHz dostigao posle sat vremena konstantne torture, nije prelazila veću vrednost od 71ºC, dok je na BOX kuleru priča malo drugačija i temperature su prelazile vrednost veću od 82ºC. Isto tako, veoma bitno je napomenuti i to da je tokom testiranja ventilator bio skoro pa nečujan. Ipak, pri podešavanju maksimalnog broja obrtaja ventilatora, tj. u slučaju da mu dodelite svih 12 V, pojavljuje se blagi šapat koji ruku na srce i nije toliko primetan. U svakom slučaju, ako posredstvom BIOS opcija podesite broj obrtaja ventilatora u zavisnosti od zagrevana procesora, onda ćete u najmanju ruku eliminisati bilo koji vid nazovi buke.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien