Posljednji članci

Oboren svetski rekord na ASUS takmičenju

Dana 25.07.2010. krenulo je ASUS regionalno online overklok takmičenje koje je predhodilo finalnom takmičenju u Zagrebu. Pomenuto takmičenje organizovao je kancelarija ASUS Western Balkan zajedno sa partnerima među kojima su: Cooler Master, Intel, Kingston, Logitech i domaćin tamičenja ASUS preimum partner HG SPOT. Takmičenje je nosilo naziv „ASUS OVERCLOCKER 2010“ i na listi zemalja koje su učestvovale našle su se: Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Srbija zajedno sa Crnom Gorom i Slovenija. Pobednik svake zemlje u online takmičenju nastavio je put ka finalnom takmičenju koje se održalo u Zagrebu 4.septembra u prostorijama HG SPOT-a. Tokom online takmičenja koje je trajalo mesec dana, takmičari su morali da postave najbolje rezultate u Super Pi i PiFast programima na ASUS matičnoj ploči po njihovom izboru. Rezultate takmičara, te i njihov poredak mogli ste da pratite na www.asus-overclocker.com staranici. Finalno takmičenje u Zagrebu (HG SPOT) je priča za sebe. Važno je napomenuti da ovog tipa događaji nikad nisu bili organizovani u Hrvatskoj, te da je za ovaj događaj baš iz tog razloga ASUS insistirao na utimativnom hlađenju uz pomoć tečnog azota (tekući dušik) koji je u stanju da hladi i ispod -170°C procesor i grafičku kartu. Od ASUS komponenti korišćena ja ASUS Rampage III Extreme matična ploča, tj. trenutno najbolji model matične ploče na svetu, kao i ENGTX 470 grafička karta bazirana na NVIDIA Fermi tehnologiji. Zvaničan start finalnog ASUS OVERCLOCKER 2010 takmičenja počeo je u 10h pre podne gde je sam događaj proprađen burnim reakcijama kako takmičata, tako i posetilaca koji su navijali za svoje favorite. Navijači i svi ostali koji nisu mogli da dođu mogli su da prate ceo događaj preko LIVE STREAM kanala na www. asus-overclocker.com i www.hwbot .org stranici. Doći do finalnog takmičenja nije bilo lako, pogotovo, ako se uzme u obzir podatak da se upravo u Hrvatskoj bitka vodila do poslednjeg minuta. Na kraju najbolji overklokeri među kojima su Perica_barii (SR); Quake (HR); Milentije (BiH); tiborrr (SLO) našli su se 4.09.2010. u Zagrebu gde su ostvarili nešto na čemu bi bilo koji overkloker na svetu mogao da im zavidi.

 

{jospagebreak_scroll title=O finalnom takmičenju}

 

Obaranje svetskog rekorda! Šta to u suštini znači? Da bi oborili svetski rekord morate imati najbolji rezultat u određenom benchmark programu, čiji poredak može da se meri i hiljadama rezultata koji su daleko manji od onog koji se zove “SVETSKI REKORD”. Ako se fokusiramo ne benchmark program, kada su 3D aplikacije u pitanju najvažniji je svakako najnoviji 3D Mark Vantage program sa kojim su se susreli I naši ASUS overklokeri. Kako doći do svetskog rekorda? Da bi došli do svetskog rekorda neophodno je da odlično poznajete sposobnosti hardera, te jedan od najbitnijih stavki jeste i sam hardver, tj. kvalitet istog, izdržlivost i na kraju performanse. ASUS je najveći proizvođač komponenti na svetu što je i dokazano u velikom broju primera gde su upravo sveski rekordi sa ASUS-om bili oboreni, što je u jednu ruku uveliko olakšalo posao overklokerima ovog takmičenja kako bi došli do željenog cilja.

 

Borba je počela!

 

Zvanično u 10h pre podne 4.Septembra.2010. sve je počelo! Izolacija matičnih ploča, grafičkih karti, tečni azot na sve strane, napetost, nervoza i na kraju dosta smeha, sve se to moglo videti na licima takmičara koji su ovaj događaj “začinili” još interesantnijim za sve one koji su posmatrali. Da se nije mogao izbeći peh može da posvedoči i tim Slovenije, za koga je takmičenje bilo završeno posle samo 30 minuta, što je bila posledica spaljivanja jednog od nekoliko memorijskih čipova na grafičkoj karti. Međutim borba se nastavila između Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske. U 13h poredak je bio sledeći: vodio je tim Srbije, drugo mesto bilo je zagrantovano za tim Hrvastke, treće za Bosnu i Hecegovinu. Međutim, odmah potom desio se spektakl te uz vrisak prisutnih tim Hrvatske oborio je SVETSKI REKORD u 3DMARK Vantage programu koji iznosi 26365 makova. Euforija koja je nastala nije prestajala neko vreme, i teško bi mogla da se opiše. Kako smo rekli, događaj ovog tipa nikad nije bio ogranizovan u Hrvatskoj, te obaranje svetskog rekorda na domaćem terenu bilo je nešto što se može laički opisati kao“slag na torti”.

 

Posle završene runde sa 3D Mark Vantage benchmark program, ostao je 3D Mark 06 benchmark test. Po pokretanju drugog testa, slična nesreća Slovenačkog tima zadesila je i tim Srbije, kome je na žalost otkaza takođe grafička karta. Međutim sve je bilo rešeno, te i najbolji rezultat tima Bosne i Hercegovine nije mnogo promenio konačan poredak u kojem je tim Hrvatske ubedljivo odneo prvo mesto.

 

Ageda fnalnog takmičenja:

  1. U 10h časova krenulo je finale
  2. Od 10h do 15h koristio se 3D Mark Vantage benchmark program
  3. Od 15h do 18h koristio se 3D Mark 06 program
  4. 3D Mark Vantage bodovanje: 8, 6, 4, 2
  5. 3D Mark 06 bodovanje: 6, 4, 2, 1

 

Rezultati finalnog takmičenja:

 

  1. HR (Quake & DomagojX)
  2. BiH (Milentije & Razer)
  3. SRB (Perica_barii & nikolas61)
  4. SLO (Tiborrr & Moonman & Alibabar)

 

{jospagebreak_scroll title=Šta reći za kraj}

 

Na kraju finalnog takmičenja usledile su nagrade za posetioce kao i nagrade za same takmičare. Bitno je napomenuti da je tim Slovenije dan potom izašao sa boljim rezultatom, tj. da su oborili aktuenli rekord na identičnim ASUS komponentama i to sa rezultatom koji je veći za neverovatnih 2000 markova. Možda za one koji ne zaju tim Hrvatske, tim Sbije, tim Bosne i Hercegovine je grupa ljudi koji sačinjavanju upravo naš HW GURUS tim. Što će reći prva tri mesta su mesta HW GURUS tima, te im ovom prilikom čestitamo na pobedi i odličnoj borbi. ASUS najveći proizvođač komponeti na svetu još jednom je pokazao da su kvalitet, izdržljivost i pre svega performance na njegovoj strani, te da u ovom trenutku ASUS Rampage III Extreme predstavlja najbolju x58 matičnu ploču na svetu koju jedan overkloker može da koristi u kombinaciji sa Intel Core i7 procesorima nove generaije.

 

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien