Posljednji članci

NVIDIA GeForce GTX480 – Fermi

Da li je moguće da je i ovaj dan došao? Posle više od šest meseci čekanja da se da odgovor konkurenciji, došao je trenutak istine. Forumi u poslednje vreme bruje o novoj NVIDIA grafičkoj karti baziranoj na Fermi arhitekturi. Da bi se takav „hype“ generisao i nakon pola godine odlaganja, potrebno je nekoliko elemenata. Pre svega najavite da vam je proizvod revolucionaran. To naravno samo po sebi nikako nije dovoljno. Zatim će fanovi da odrade dobar deo posla po forumima, a sledeći korak je pustiti ograničen broj informacija o samom proizvodu, ali nikako one najbitnije, tako da izgleda kao da se „tvrdi pazar“.

Čak i kada ne postoji fizički proizvod uvek postoji „paper launch“ varijanta, koja će takođe poslužiti da se medijska svetla makar na kratko okrenu prema vama. Naravno s vremena na vreme neko od ljudi na bitnoj poziciji će na nekom od događaja držati model u ruci što bi trebalo da jasno da do znanja da je proizvod „skoro pa gotov“. Ukoliko vam se desi problem da se ispostavi da je model iz ruke lažan, pa ni to nije nikakav problem, svi znamo da loš publicitet ne postoji. Jedini problem nastaje onog momenta kada proizvod predstavite, jer silno odlaganje konstantno povećava očekivanja koja je sve teže ispuniti.

Tri milijarde tranzistora je verovatno bilo jako teško upakovati u GPU, pa su njegove dimenzije blago rečeno, ogromne. Ovo ima posebnu težinu imajući u vidu 40nm proizvodni proces koji je takođe još uvek u statusu „nepotpuno savladan“, barem kada je NVIDIA u pitanju. Prve informacije o „yield-u“ su bile poražavajuće, naravno ukoliko su bile tačne. Za one koje nisu pratili informacije o famoznom Fermi-ju od samog početka verovatno su propustili informaciju u kojoj je tokom septembra navodno od 416 GPU-ova sa „wafer-a“ samo 7 bilo ispravno, što je značilo manje od 2% ispravnih primeraka u tom periodu. Kako kruže informacije da je trenutni procenat oko i dalje ozbiljno ispod 50 procenata, čak ni onako slab uspeh sa početka septembra prošle godine ne zvuči potpuno neverovatno.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien