Posljednji članci

MSI Master Overclocking Arena 2012 – svjetsko overclock natjecanje

Petu godinu za redom, MSI organizira najpopularnije OC natjecanje na svijetu poznato kao MSI Master Overclocking Arena ili ti MSI MOA. Za razliku od prijašnjih godina, zbog svjetske krize MSI nije odustao od natjecanja već se malo prilagodio situaciji. Tako nismo imali uživo kvalifikacije već je sve išlo preko HWBota. Kao i prošle godine, odlučili smo okušati sreću i ove godine te se pokušati kvalificirati u finale koje će biti održano pred kraj mjeseca u Taipei-u. Kako je sve prošlo, kakvih problema je bilo, koji timovi su se kvalificirali, pročitajte u daljnjem tekstu.

 

Sama struktura MSI MOA natjecanja se sastojala iz nekoliko dijelova. Prvo su išle kvalifikacije za Ameriku gdje je top 3 najboljih išlo u finale, zatim EMEA (Europa, Bliski Istok, Afrika) područje gdje je top 5 najboljih išlo dalje te na kraju APAC (Azija i Pacifik). Neovisno o području, radilo se u 3D Mark 03, 3D Mark 11 te Super Pi 32M programima.

 

Nakon toga je Futuremark osigurao putem svog Lords of Overclocking natjecanja, koje već četiri godine za redom prati MSI MOA i pruža tri najbolja overclockera koji će se pridružiti finalu. Naravno tu su i prošlogodišnji finalisti koje ne smijemo zaboraviti. Rumunjski tim lab501.ro, Monstru i Matose, su pobjednici prošlogodišnjeg finala te su tako osiguralo mjesto i ove godine direktnim plasmanom u finale.

 

Mi smo tražili prvo šansu u MSI MOA EMEA kvalifikacijama, ali nakon određenih problema koje možete pročitati u nastavku, morali smo sudjelovati i u Futuremark Lords of Overclocking kvalifikacijama pa pročitajte naša iskustva.

 

{jospagebreak_scroll title=MSI MOA 2012 AM Kvalifikacije}

 

MSI MOA 2012 AM je započelo 13.4.2012 s velikim iščekivanjima. Nažalost Ivy Bridge procesori nisu bili dostupni u tom trenutku te su bili zabranjeni u kvalifikacijama, ali je MSI HD 7970 Lightning bila dopuštena. U tom trenutku MSI je imao samo Z77-GD65 matičnu ploču dostupnu s kojom su svi išli.

 

Mnogo se očekivalo od pojedinaca, a apsolutni predvodnik je bio Splave koji je odnio pobjedu u SVIM kategorijama i tako s maksimalnim brojem bodova osigurao prvo mjesto.

 

3D Mark 11 – 3D Mark 03 – Super Pi 32M

 

Velika borba se odigravala za druga dva preostala mjesta za koja su najviše šanse imala četiri člana: Rbuass, gnidaol, FtW, [GF]Duke. Nakon doslovno borbe do zadnjih par minuta, održavala se napetost. No nažalost podigla se prašina da su Rbuass i gnidaol zajedno radili i međusobno dijelili hardver zbog vrlo sličnih rezultata te samog hardvera te su bili primorani ponovno izvrtjeti testove te dobiti približno slične rezultate s tim da sve mora ići uživo preko kamere. Na kraju su uspjeli dobiti približno slične rezultate te je MSI u suradnji s HWBot-om odlučio da nije prekršeno niti jedno pravilo te su tako obojica dobili karte za finale. Rbuass je osvojio drugo mjesto u 3D Mark 11 i 3D Mark 03 kategoriji, dok je u Super Pi 32M kategoriji bio treći te je ukupno završio na drugom mjestu.

 

3D Mark 11 – 3D Mark 03 – Super Pi 32M

 

Treće mjesto je osvojio gnidaol koji je bio treći u najvažnijoj, 3D Mark 11 kategoriji te peti u 3D Mark 03 i Super Pi 32M kategorijama.

 

3D Mark 11 – 3D Mark 03 – Super Pi 32M

 

{jospagebreak_scroll title=MSI MOA 2012 EMEA Kvalifikacije}

 

Na red su došli vjerojatno najveće kvalifikacije ikad u svijetu overclockinga jer je poznato da Europa ima jedne od najboljih overclockera, a ove godine je konkurencija bila posebno jaka. Radili su se isti testovi, ali ovaj put s Ivy Bridge procesorima i MSI Z77 matičnim pločama. Kako je HD 7970 Lightning bila odavno predstavljena, ona je također bila dozvoljena.

 

Mi smo u samome startu doživjeli veliki peh. Iako smo uzeli vrlo dobre 3770k procesore koji su na zraku bili odlični primjerci, a s obzirom na brojna iskustva na HWBotu s 3770k, oni bi uglavnom išli vrlo visoko pod LN2. Takve sreće nismo bili te smo imali procesore koji su radili na otprilike 6.3GHz Super Pi 32M te 6.1GHz 3D Mark 03 testove, dok smo se za 3D Mark 11 oslonili na 3930k koji je išao na otprilike 5.45GHz. Nakon prvotnih rezultata i prolaska u drugi krug, shvatili smo da to neće biti dovoljno te odlučili potražiti sreću u kupnji drugih procesora. Imali smo dvije HD 7970 Lightning kartice te su još dvije bile u pripremi ako slučajno ove dvije otkažu poslušnost. Tu smo dobili vrlo dobar primjerak HD 7970 kartice koja je išla na čak 1740MHz za čip te 1960MHz za memoriju.

 

Naravno naša pošta je izuzetno brza te nam je dostavila procesore 2 dana NAKON završetka natjecanja, a procesori su se na kraju pokazali kao ključnim za uspješno kvalificiranje jer bez njih nismo imali što tražiti u Super Pi 32M gdje smo zauzeli tek 15. mjesto. U 3D Mark 11 kategoriji smo čak dva put za redom rušili svjetski rekord, ali isto zbog lošijeg procesora više od 4. mjesta je bilo nemoguće. 3D Mark 03 je isto jako puno ovisio o procesoru, ali smo ipak uspjeli napraviti nešto bolji rezultat nego u Super Pi kategoriji i osigurali tek 8. mjesto. To je bilo dovoljno za sveukupno 7. mjesto.

 

3D Mark 11 – 3D Mark 03 – Super Pi 32M

 

Prvo mjesto je zauzeo Xtreme Addict koji je imao vrhunski primjerak Lightning kartice koja je radila na čak 1755MHz za čip te 2020MHz za memoriju što je oko 15MHz/60MHz bolje nego naš primjerak.

 

3D Mark 11 – 3D Mark 03 – Super Pi 32M

 

Drugo mjesto je pripalo članu T0lsty koji je imao jednak broj bodova kao Xtreme Addict, ali zbog lošijeg 3D Mark 11 rezultata je bio drugo plasirani. Također je imao vrhunsku grafičku karticu koja je išla na 1750MHz za čip te 2000MHz za memoriju.

 

3D Mark 11 – 3D Mark 03 – Super Pi 32M

 

Treće mjesto je zauzeo poznati grčki overclocker Aristidis koji je u svim kategorijama bio u samome vrhu, osim što je imao nešto lošiji rezultat u 3D Mark 11 kategoriji.

 

3D Mark 11 – 3D Mark 03 – Super Pi 32M

 

Najveću pomutnju je napravio član ryba koji je u zadnjem trenu postavio rezultate i tako mnoge iznenadio jer se s većinom overclockera čuo i ispitivao postavke, rezultate iako je govorio da neće sudjelovati jer je spalio ploču i grafičku karticu. Time je zauzeo četvrto mjesto, ali i dobio velike negativne komentare o kojima ovog puta nećemo. Ipak ćemo se susresti u finalu i to sportski odraditi.

 

3D Mark 11 – 3D Mark 03 – Super Pi 32M

 

Zadnje mjestu u EMEA kategoriji je zauzeo član OCLab.ru koji je ujedno imao i najbolji Super Pi 32M rezultat što ga je i kvalificiralo u finale.

 

3D Mark 11 – 3D Mark 03 – Super Pi 32M

 

{jospagebreak_scroll title=MSI MOA 2012 APAC Kvalifikacije}

 

Posljednje kvalifikacije su isto nudile zanimljivu borbu. Mnogi članovi u APAC regiji su vrlo visoko rangirani te imaju izrazito jaku reputaciju u svijetu overclockinga. Nažalost veći dio kvalifikacija je bio izuzetno dosadan jer nitko nije htio otkriti što ima u rukavu te su čekali posljednje trenutke za objavu rezultata. S toga rezultati su sljedeći, prvo mjesto je osvojio I.R.I.S. sa skoro maksimalnim bodovima koje je izgubio samo u Super Pi kategoriji.

 

3D Mark 11 – 3D Mark 03 – Super Pi 32M

 

Drugo mjesto je osvojio SniperOZ s također lošim Super Pi rezultatom, ali vrlo dobrim 3D Mark rezultatima.

 

3D Mark 11 – 3D Mark 03 – Super Pi 32M

 

Treće mjesto je pripalo još jednom Australcu poznatim kao Uncle Fester koji je osvojio Super Pi kategoriju te treće mjesto u 3D Mark 11 kategoriji i peto u 3D Mark 03 kategoriji.

 

3D Mark 11 – 3D Mark 03 – Super Pi 32M

 

Borba za četvrto mjesto je bila izuzetno napeta između člana oc_windforce i Gyrock koji su na kraju imali isti broj bodova. Oc_windforce je bio bolji u 3D Mark 11 kategoriji za jedno mjesto (4. vs. 5. mjesto) gdje je razlika iznosila 3 boda.

 

oc_windforce  vs.  Gyrock

 

Gyrock je bio bolji u 3D Mark 03 (3. vs. 4. mjesto) koje nosi 1 bod razlike

 

Gyrock  vs. oc_windforce

 

U Super Pi kategoriji razlika je bila 2 boda (3. vs. 5. mjesto) gdje je opet Gyrock bio bolji. Zbog boljeg 3D Mark 11 rezultata koji nosi veći broj bodova te je važniji ukoliko dođe do jednakog broja bodova, u finale prolazi oc_windforce.

 

Gyrock  vs. oc_windforce

 

{jospagebreak_scroll title=Futuremark Lords of Overclocking}

 

Nakon očitog neuspjeha, čekali smo još samo na Futuremark i njihove kvalifikacije. Na ovogodišnjem Lords of Overclocking, Futuremark je predstavio tri kategorije:

 

  • 1xGPU 3D Mark 11 Performance

 

  • 3D Mark 11 Physics Score

 

  • 4xGPU 3D Mark 11 Graphics Score

 

Kako je u to vrijeme izašla GTX 680 Lightning kartica, odlučili smo uzeti nekoliko njih i probati se kvalificirati. U međuvremenu smo našli 5.7GHz 3930k procesor koji se na kraju pokazao ključnim. Međutim dolazi do problema, Perica_barii nije u mogućnosti kupiti LN2 u Crnoj Gori te mora putovati za Beograd, a Quake nije u mogućnosti doći do Beograda sve do zadnjeg dana. Natjecanje je bilo podjeljeno na 4 tjedna gdje pri kraju tjedna prvi osvajaju nagrade. U zadnjem tjednu je naravno bilo najuzbudljivije i to u svim kategorijama.

 

Odlučili smo se na 4xGPU kategoriju gdje smo imali četiri MSI GTX 680 Lightning kartice spremne za LN2, još dvije u pripremi ukoliko koja otkaže, a ostatak sistema je bio 3930K procesor na MSI Xpower Big Bang II X79 ploča uz 4x2GB G.Skill PI seriju (PSC čipovi). S BBSE čipovima, procesor nije uspio raditi na 2400+MHz te kad smo stavili PSC memoriju, procesor je odlično surađivao s memorijom.

 

Kod 4xGPU kategorije, bili smo vrlo blizu te je onda Coldest izbacio rezultat koji je sve nas naveo na odustajanje od 4xGPU kategorije te fokusiranje na druge kategorije. Rezultat je bio oko 4000 bodova više nego ičiji rezultat u tome trenutku te na kraju tako i ostao. Doslovno je izbacio takav rezultat da ga nitko nije mogao stići. U 1xGPU kategoriji nismo htjeli sudjelovati zbog izuzetno malo vremena te je ostalo fokusiranje na Physics kategoriju.

 

Iako nam je 3930k procesor išao na ~5.7GHz, bilo tko s 5.5GHz 3960x procesorom je mogao ostvariti bolji rezultat zbog veće L3 memorije. Crne vijesti su se skoro i obistinile jer je član duanin imao 3960x procesor na 5.45GHz te nam se izuzetno približio. Na svu sreću procesor mu nije više skalirao pa nije ni mogao napraviti bolji rezultat od 18337 dok smo mi kvalificirali u finale s rezultatom od 18673.

 

U 1xGPU kategoriji se odvijala još neizvjesnija utrka između člana Coldest i dRweEz. Obojica su imali grafičke na izuzetno visokom taktu od oko 1700MHz za čip. Coldest je svoju karticu vrtio na 1750MHz za čip te 1902MHz za memoriju, dok je dRweEz svoju vrtio na 1900MHz. Na kraju pobjedu je odnio dRweEz s rezultatom od 15003 naspram Coldest-ovih 14930.

 

{jospagebreak_scroll title=Finale – Tajvan, Taipei}

 

Ove godine finale se odvija na istom mjestu kao i ovih godina, u Taipei-u, početkom 28.9. Naravno finale će se prenositi uživo te svi koji budu zainteresirani mogu pratiti razvoj događaja. Raspored u finalu je sljedeći:

 

U finalu će se raditi tri testa, Super Pi 32M koji nosi 40% i traje 2 sata, 3D Mark 03 traje 2.5 sata te nosi 20% i na kraju najteži test 3D Mark 11 koji nosi isto 40%. Nakon toga ide proglašenje pobjednika, intervjui s pobjedničkim ekipama te zanimljiv dio za ekipu tamo jest MOA zabava. Platforma na kojoj će se raditi je sljedeća:

 

  • Intel Core i7 3960X

 

  • MSI Big Bang XPower II

 

  • MSI GTX 680 Lightning

 

  • Kingston HyperX Genesis DDR3-2400 2GBx4

 

  • WD VelociRaptor (WD1000DHTZ)

 

  • Thermaltake Toughpower XT Platinum 1275W

 

Korisnici će moći birati između Windows XP SP3 i Windows 7 Ultimate SP1 x64 operativnog sustava.

 

Iskreno se nadamo da ćemo ove godine imati nešto više sreće nego prošle godine te da ćemo uspjeti prezentirati HW Gurus u najbolje svjetlu. Do tada, pogledajte kako je to izgledalo svih ovih godina.

 

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien