Posljednji članci

MSI GTX 680 Lightning vs. MSI HD 7970 Lightning

Kepler arhitektura je ugrubo dodatno unaprijeđena Fermi arhitektura, tj. bazira se na CUDA jezgrama koje predstavljaju temelj čipa. Ono što se na prvi tren može primijetiti jest veliki broj povećanih CUDA jezgri kojih sada ima čak 1536. Na prvi tren, dok kartica nije izašla, mnogi su mislili kako će kartica biti daleko jača od konkurenta. Međutim sam čip je doživio određene preinake poput toga da shaderi sada rade na taktu čipa. Glavni cilj nove arhitekture jest povećati efikasnost prilikom povećanja performansi u odnosu na Fermi arhitekturu. Tako novi čip dolazi s dodatno unaprijeđenim nVidia GigaThread Engineom. Same specifikacije Kepler čipa su:

  • 1536 CUDA processors (Shader cores)
  • 192 CUDA core clusters (SM).
  • 8 geometry units
  • 4 raster Units
  • 128 Texture Units
  • 32 ROP engines
  • 256-bit GDDR5 memory bus
  • DirectX 11.1

Kepler (1)

Još jedna novost je 256-bitni memorijski kontroler koji je smanjen vjerojatno zbog korištenja vrlo brze GDDR5 memorije. Čip u sebi ima četiri zasebna 64-bitna memorijska kontrolera uz koji se nalazi 128LB priručne memorije i 8 ROP jedinica. Sam čip se sastoji od od četiri GPC-a (Graphics Processing Clusters) od čega svaki GPC sadrži ugrubo rečeno svoj podčip. GPC čip sadrži jednu djeljivu jedinicu zvanu Raster Engine i dvije zasebne jedinice zvane SMX (Streaming Multiprocessor-X). Tu su se odvijale najveće optimizacije kako bi se povećala efikasnost.   

Kepler (3)

SMX je doživio praktički najviše promjena. SMX koristi djeljivi i zasebni izvor. CUDA jezgre se bave pixel/vertex/geometry obradom te physics/compute kalkulacijama. Unaprijeđeni PolyMorph Engine 2.0 je optimiziran kako bi se smanjio pad performansi prilikom obrade teselacije. U odnosu na obični SM, skoro sve je podebljano.

Kepler (5)  Kepler (4)

{jospagebreak_scroll title=NVIDIA TXAA, Adaptive V-Sync, 3D Vision Surround}

Nvidia je uz novu seriju predstavila i novu vrstu anti-aliasinga zvanu TXAA. Nedavno su predstavljene nove metode poput FXAA, SMAA i SRAA koje imaju mali utjecaj na performanse, no TXAA je otišla još korak dalje. Tako primjerice najveća kvaliteta TXAA načina ima utjecaj na performanse kao 4xMSAA. Ono je mješavina hardverskog MSAA, temporalnog AA te prilagođenog AA rješavanja. Ima dva načina rada, TXAA x1 koji nudi kvalitetu kao 8xMSAA te x2 uz kvalitetu veću od 8xMSAA, ali je utjecaj na performanse daleko manji. TXAA Nudi daleko veću kvalitetu slike, ali je stvar u tome da aplikacije moraju biti modificirane što znači da Nvidia to mora ponuditi u svojim driverima. Tu je također mogućnost korištenja FXAA koji je omogućen u svim igrama bez potrebe da to sama igra podržava.

Kepler (1)

Novi V-Sync je dodatno unaprijeđen tako što se prilikom pada ispod 60 FPS-a automatski gasi kako ne bi došlo do zastajkivanja slike, ali ostaje uključen ukoliko je preko tog broja. Radi se o tome da u nekim igrama ima veliki raspon broja sličica gdje zna biti preko 150, a negdje oko 80 što rezultira u pucanju tekstura. Da bi se to spriječilo, V-Sync ograničava FPS na 60 kako bi igra bila što tečnija.

Kepler (2)

Nakon brojnih pokuda da što nVidia ne može raditi s većim brojem monitora, to bi se sada trebalo promijeniti. Da bi ste koristili tri ili više monitora, morali ste imati barem dvije kartice u SLI-u. Novi 3D Vision Surround omogućuje da koristite do 4 monitora s jednom karticom u kombinaciji 3+1, što znači da tri koristite u igrama, a jedan da bi primjerice pogledali email.

Kepler (3)

{jospagebreak_scroll title=NVIDIA Turbo Boost, Dynamic Clock Adjustment, NVENC}

Iako je proizvodni proces smanjen na 28nm, potrošnja je uvijek bitna stvar. GK104 čip dolazi s 3.54 milijardi tranzistora te s maksimalnom potrošnjom od 195W. Ako usporedimo sa starom GTX 580 karticom, to je veliko povećanje u odnosu na takt vs. potrošnja, što znači da je čip izuzetno efikasan. Naravno da potrošnja ovisi i o zagrijavanju čipa pa je nVidia predstavila zanimljivu tehnologiju gdje se takt čipa dinamički mijenja ovisno o potrošnji i zagrijavanju. Primjera radi ukoliko je kartica specificirana za rad do 100W, a u igri troši 80W, kartica će automatski povećati napon i takt čipa dok god je potrošnja ispod 100W. nVidia je izračunala da će kartica vrlo rijetko u igrama dostići svoj TDP pa se takt u igrama podiže do 1058MHz za referentnu karticu, no uvjerili smo se da se takt još više zna povećati.

Kepler (4)

U Kepler arhitekturu je sada ugrađen i zasebni hardverski enkoder zvan NVENC koji se bazira na H.264. Prije se koristila CUDA jezgra prilikom obrade, dok se sada putem NVENC-a potrošnja daleko smanjila. Tu je također opcija enkodiranja 4x do 8x u stvarnom vremenu, a rezolucija je podržana sve do 4096×4096.

Kepler (2)

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien