Posljednji članci

MSI GTX 680 Lightning vs. MSI HD 7970 Lightning

Kao i sa svakim novim proizvodom, postoje određene novosti koje ga obilježavaju. Jedan od velikih problema računala je svakako njegova potrošnja. Prilikom igranja, to je razumljivo, ali dok ne radite ništa nema potrebe da računalo troši veliku količinu struje. Tako je AMD konstantno pokušavao smanjiti potrošnju svojih kartica koja je s 55nm procesom iznosila oko 90W, 40nm 24W, dok je sada ispod 3W. To zaista zvuči impresivno, da kartica troši svega 3W kada računalo miruje. Kako stvar zapravo funkcionira?

8

AMD ZeroCore Power funkcionira tako što će karticu prilikom dugog mirovanja (kada se ekran ugasi) potpuno ugasiti. Kada se dogodi to stanje, GPU čip će se ugasiti, ventilator na kartici se neće vrtjeti dok će ostatak računala normalno raditi. Tako se ostvaruje čak 95% smanjena potrošnja u mirovanju, dok kartica u normalnom mirovanju treba trošiti oko 15W.

9

Iako s jednom karticom to i nije toliki problem, ali zamislite potrošnju kada imate četiri kartice. Sekundarne kartice su uvijek u stanju ZeroCore štednje ukoliko se ne koriste, a primarna kartica također odlazi u dotično stanje.

10

Sa ZeroCore Power tehnologijom AMD karticama ostaje uključena samo PCI-E sabirnica i par ostalih komponenata kako bi se uspjela probuditi. Stvari funkcioniraju odlično, kartica se zaista ugasi i ventilator se prestane vrtjeti. Nažalost nismo imali više kartica da bi uspjeli isprobati kako stvari funkcioniraju u Crossfire-u, ali ukoliko je jednako dobro s jednom karticom, mnogi će biti oduševljeni.

11

S LGA1155 u trećem kvartalu 2011. Godine su proizvođači matičnih ploča počeli predstavljali svoje modele s podrškom za PCI-E 3.0. Iako još uvijek nema procesora za tu platformu, pravo stanje će se moći vidjeti tek s Ivy Bridge procesorom. Za razliku od PCI-E 2.0, nova generacija donosi dvostruku propusnost po liniji. Tako je prije bilo 500MB/s dok sada to iznosi 1GB/s. Da li PCI-E 3.0 funkcionira ili ne isprobali smo s  LGA2011 platformom i 3930k procesorom.

Predstavljanjem Eyefinitya, AMD je poprilično prodrmao tržište. S HD5870 karticom, podrška za 3 do čak 6 monitora je napokon bila omogućena i to čak za igranje. S novom 2.0 serijom, omogućen je novi razmještaj monitora, a osim 5×1 Landscape ili 5×1 Portrait razmještaja, sada ste u mogućnosti koristiti i različite monitore po pitanju veličine. Tu je i podrška za 16k x 16k te podešavanje vaše vlastite rezolucije.

12

Catalyst 12.2. bi trebao donijeti velike promjene za korisnike Eyefinitya. Tako jedna od mogućnosti je odabir i podešavanje vlastite rezolucije. Isto tako vlastito podešavanje ikona. Prije je automatski središnji monitor bio glavni, dok sada svi monitori zapravo postaju jedan i ikone se automatski raspoređuju kako bi izgledale na jednom monitoru, tj. ako su bili lijevo, onda će i sada biti skroz lijevo, a ne lijevo samo na središnjem monitoru.

13

Osim toga, još veće iznenađenje je AMD HD3D tehnologija koja donosi podršku za 3D kod Eyefinitya. Tako da ćete moći uživati u svim blagodatima koje donosi 3D tehnologija, ali ovaj put s podrškom za Eyefinity. Nažalost driveri još uvijek nemaju tu podršku pa ne možemo reći o funkcionalnosti dotične opcije.

14

UVD3.0 je predstavljen s HD6x00 serijom, a AMD je praktički ostavio identičan UVD s novom serijom. Nekih većih novosti na ovom području nema. Jedna od novosti je DDMA (Discrete Digital Multi-Point Audio). Slanje zvuka preko grafičke kartice je već odavno moguće, bilo preko HDMI-a ili DP-a. S ovim su stvari nešto dodatno unaprijeđene jer je svaki posebni konektor u mogućnosti prenositi zvuk na zaseban monitor.

15

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien