Posljednji članci

MSI GTX 680 Lightning vs. MSI HD 7970 Lightning

Tržište grafičkih kartica je oduvijek bilo vrlo zanimljivo, a ove godine su proizvođači grafičkih kartica dobili na zadatak dizajnirati svoju posebnu overclockersku seriju za oba tabora, HD 7970 i GTX 680. Kako je prva izašla nešto ranije, tako su se na tržištu već počele pojavljivati nereferentne kartice kao što je ASUS HD 7970 DirectCu te MSI HD 7970 Lightning s kojom je MSI želio dati do znanja da upravo oni proizvode najbolje kartice, a nedavno su počele izlaziti i GTX 680 nereferentne kartice poput one koje imamo na testu. Tako danas na tržištu svaki iole ozbiljniji proizvođač ima svoju seriju vrhunskih kartica poput Lightning, Classified, SOC i Matrix kartica. Na testu imamo MSI Lightning kartice koju smo testirali do granica izdržljivosti, a kakvima su se pokazale pogledajte u nastavku.

Kartice su napravljene tako da se pazilo gotovo na svaki detalj, a pri tome se ciljalo i na normalne korisnike kao i na one kojima je samo overclock u pitanju. Poznato je da se Tahiti čipu može dići takt čipa još kojih 200injak MHz više nego na što zapravo radi, a GK104 čip je poznat kao vrlo efikasan čip uz također veliku mogućnost podizanja takta. Lako je moguće da razliku između referentne i Lightning kartice nećemo moći vidjeti na zraku, ali smo se potrudili te testirali i za normalne korisnike maksimalan stabilan takt na zraku.

MSI je zaista postao popularan po svojoj Lightning seriji, još od doba GTX 260 kartice pa onda vrhunske GTX 480 pa još bolje GTX 580, kartica koja je svojom pojavom napravila izuzetno veliku pomutnju zbog mogućnosti overclockanja. Ako pogledate HWBot, u prvih 20 rezultata imate preko 80-90% MSI kartica, što samo dokazuje njezine mogućnosti. Na sebi ima odličan TwinFrozr III hladnjak koji karticu hladi vrlo efikasno, a tiho.

Specifikacije kartica su:

MSI GTX 680 Lightning

680 specification

MSI HD 7970 Lightning

7970 specification

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien