Posljednji članci

MSI B75MA-P45

Kutija veličine same ploče, na kojoj se nalaze osnovne informacije su više manje standard u računalnom svijetu. Unutar kutije se može naći osnovna oprema poput I/O panel, 2xSATA kabla, uputstvo za instalaciju i CD. Kako je ovo još nići segment ploče od prijašnje recenzirane H77MA-G43 ploče, pakiranje i sama ploča je svedena na minimum zbog njezine cijene te tako više od ovoga ni ne možemo tražiti.

Znači s pločom dolazi ova oprema:

• I/O limić
• 2x SATA kabla
• Uputstvo za instalaciju
• CD s driverima

 MSI B75MA-P45 (1) MSI B75MA-P45 (2)

MSI B75MA-P45 ploča dolazi u mATX formatu, s vrlo oskudnim komponentama na sebi. Ploča podržava drugu i treću generaciju Intel Core i7 procesora kodnog imena Sandy i Ivy Bridge. Cijela ploča dolazi u crnom PCB-u te gledano izdaleka djeluje prazno. Kako B75 čipset ne podržava podizanje takta procesora, malo se štedilo na naponskoj regulaciji jer nema potrebe za nešto jačom regulacijom. Struju dobiva preko 4 pinskog i 24 pinskog ATX konektora, a na sebi ima čak četiri utora za memoriju s podrškom za čak 32GB memorije.

 MSI B75MA-P45 (9) MSI B75MA-P45 (8) MSI B75MA-P45 (7)

Gledajući na donji dio ploče, možemo uočiti jedan PCI-E x16 utor, jedan PCI-E x1 te jedan obični PCI utor. Ono što nas je malo iznenadilo je svakako podrška za PCI-E 3.0 s Ivy Bridge procesorom jer nismo mislili kako će to biti dostupno na ploči za ovaj segment. Pri dnu ploče možemo uočiti dodatan USB 3.0 konektor te stare, ali još uvijek potrebne, serijske i paralelne COM priključke. Odmah pored utora za dodatne kartice možemo uočiti mali hladnjak koji je zadužen za hlađenje B75 čipseta. Zna se malo zagrijati, ali ništa da biste ste se morali zabrinuti. Na ploči se nalazi čak 6xSATA konektora od kojih je jedan SATA-III brzine što će biti dovoljno za jedan SSD ukoliko zatreba.

 MSI B75MA-P45 (5) MSI B75MA-P45 (4) MSI B75MA-P45 (3)

Na ovom segmentu matične ploče, vidjeti USB 3.0 na I/O panelu je svakako veliki napredak u brzini računala. Tako se na ploči mogu naći čak dva eksterna te dva interna USB 3.0 konektora. Mana je svakako izostanak HDMI-a, jer mjesta ima i previše. Tu su stari PS/2 priključci, dva video izlaza od kojih je jedan digitalni, DVI, te jedan analogni, D-Sub. Od ostatka I/O panela možemo još samo spomenuti 4xUSB 2.0, jedan mrežni RJ45 konektor brzine 10/100/1000 je donekle dobro odrađen. Jedna od mana ove ploče je svakako izostanak HDMI konektora. Po nama su mogli staviti dva USB 3.0 i dva USB 2.0 konektora pod kao jedan konektor, a na njihovo mjesto staviti HDMI. Tako možemo naći dva PS/2 konektora, četiri USB 2.0 te tri USB 3.0 konektora, mrežni RJ45 brzine 10/100/1000 Mbit/s te konektor za zvučnike i mikrofon.

 MSI B75MA-P45 (6)

Kao i sve druge ploče MSI-a, ova ploča također koristi UEFI grafičko BIOS sučelje koje se još naziva ClickBIOS II. Estetski uredan, opcije su svaka na svome mjestu, podrška i za monitore na dodir je isto odlična mogućnost za SBA računala.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien