Posljednji članci

LC Power Prophecy LC8750 V2.2 – 750 W

Da li je neophodno imati napajanje sa najpoznatijim svetskim imenima na sticker-u, da bi ste verovali onome što je napisano i da bi vaš računar bio napajan onako kako mu je potrebno? Naravno odgovor je NE, potrebno vam je kvalitetno napajanje koje može da ispuni vaše i zahteve vašeg računara. Svakako jedno takvo napajanje je i model PROPHECY od 750W, koji nam stiže iz LC POWER-a. A ako vas interesuje koliko je zaista snažan ovaj model preporučujemo da pročitate našu recenziju.

 

LC POWER je kod nas u poslednjih par godina zavredeo status veoma popularnog brenda. Svoju popularnost je stekao veoma prostom formulom – odličnim odnosom cene i kvaliteta uspeo je da zadobije simpatije velikog broja korisnika. Da LC POWER u poslednje vreme ulaže sve više napora u ojačavanje svog brenda, govori i činjenica da je prisutno sve više „svežih“ modela (namenjenih različitim prohtevima korisnika). Većini korisnika je poznata serija METATRON u koju spadaju “golijati“, tj napajanja velike snage.

 

Pomenuta serija je veoma slična ThermalTake-ovoj seriji ToughPower, zapravo razlikuju se samo u sitnicama. Ono što mnogi korisnici nisu znali je da se zapravo radi o “klonovima” Chanel Well proizvoda, koji su pozicionirani u samom vrhu naponskih jedinica. Naravno LC POWER se trudi da i korisnicima plićeg džepa izađe u susret, ali isto tako i ljubiteljima tišine (kojima nisu potrebna napajanja sa izlaznom snagom kao jedna TA peć :)), a isto tako i ljubiteljima vizuelnih efekata, preciznije case modder-ima. Model PROPHECY bi se mogao svrstati u napajanje koje bi poželeo svaki gamer ili case modder, ali ono nije samo vizuelno zanimljivo, što ćemo pokazati tomom testiranja ovog krajnje zanimljivog modela.

 

{jospagebreak_scroll title=Specifikacije}

 

Na “sticker-u” napajanja je navedena maksimalna struja koju svaka grana ponaosob može da trpi, i maksimalna kombinovana snaga u vatima. Za neupućene AxV=W, odnosno napon pomnožen strujom daje snagu.

 

Iznad se nalazi standardna tabela sa nalepnice na napajanju sa koje se može saznati dosta podataka, naravno ako znate šta treba gledati. Kako je 12V grana “najpopularnija“ prvo ćemo se pozabaviti sa njom. Radi se o dve grane, gde svaka može da trpi struju do 26A, ali naravno ako ova druga nije “napregnuta” do maksimuma. Obe zajedno, odnosno kombinovano, mogu da obezbede 580W, što znači 580/12=48.333A. Kao što vidite iz računice kada su obe grane opterećene do maksimuma, onda mogu obezbediti nešto malo više od 24A svaka, što nije dva puta 26A, ali je veoma blizu.

 

Drugi deo priče je kombinovana snaga n +3.3V i +5V grani, koja iznosi maksimalno 160W. Sama 3.3V grana može obezbediti po računici nešto preko 90W, dok 5V grana može sama da “izgura“ i čitavih 150W. Ograničavajući faktor kod napajanja su trafoi sa kojih se napajaju tranzistori za “peglanje” napona. Obe 12V grane se napajaju sa jednog trafoa, tako da su razdvojene samo da bi se dobio bolji balans. No da ne dužimo sa teorijom koja nije previše bitna za krajnje rezultate prećićemo na unutrašnjost, kao poslednje poglavlje pred početak testiranja, da ne kažemo “mučenja“ ovog krajnje zanimljivog parčeta hardvera.

 

{jospagebreak_scroll title=Pakiranje i dizajn}

 

Napajanje stiže u gabaritnom pakovanju, čija spoljašnjost obiluje informacijama o samom proizvodu, dok pozadinom dominira slika samog napajanja. Naravno, prvo što upada u oči je čitavih 750W , a napajanje je sertifikovano i Intel standardom, verzije 2,2 (što kod LC Power-a trenutno predstavlja poslednju generaciju, iako postoji i noviji Intel standard). Naravno, naglašeno je i da pomenuti model spada u famoznu METATRON seriju (iako na oko ne deluje tako). Šta zapravo ovo napajanje čini drugačijim od ostalih “METATRON-aca”? Drugačijim ga čini kompletan dizajn kućišta, konektora i kablova.

 

Pre nego pređemo na detaljisanje o samom proizvodu prokomentarisaćemo ostale natpise tj. specifikacije naglašene na pakovanju. Napajanje se hladi ventilatorom prečnika 140mm, što SX-Team pozdravlja (čitaj:tiho i efikasno rešenje). Sam ventilator je opremljen plavim LED osvetljenjem, kako bi napajanje bilo što primamljivije korisnicima koji vole ovakve detalje. Naglašeno je da napajanje ima aktivnu PFC (Power Factor Correction) korekciju, što znači da se samo prilagođava naponu iz mreže, odnosno napajanje se prilagođava padu i skoku napona, naravno sa određenom tolerancijom. Napajanje je opremljeno sa SATA i 8-pinskim PCI Express naponskim konektorima, što je takođe uredno naznačeno.

 

Kako se radi o modelu iz poslednje generacije, očekivala se visoka efikasnost ili bolje reći visok stepen iskorišćenosti. Konkretno za ovaj model se na poleđini ambalaže navodi da ima efikasnost od čak 85%, što je trenutno standard u visokoj klasi. Za one koji ne znaju šta im to donosi, potrudićemo se da ukratko objasnimo! Efikasnost od 80% ili više znači da napajanje od (recimo) 600W koje “povuče“ iz strujne (šuko) utičnice na izlazu određenu količinu struje, može da obezbedi 80% te snage. Što znači da napajanje od 600W, sa efikašnošću od 80% iz mreže (šuko utičnice) mora da vuče 750W. Jasno je, tj. što je efikasnost veća to je napajanje isplativije, jer manju energiju vuče iz mreže, što na kraju smanjuje ukupnu potrošnju. Da pojasnimo još nešto. Proizvođači koji navode realnu snagu na “sticker-u” zapravo govore koliko struje napajanje na izlazu obezbeđuje, a iz mreže troši više struje u zavisnosti koliko je efikasno.

 

Napajanje je modularno i to je izvedeno na veoma zanimljiv način tzv. FREE-PLUG sistemom, o kome ćemo kasnije reći više. Poslednja stvar koju možete saznati sa ambalaže je da je napajanje opremljeno sa dve 12V grane, što je apsolutni standard kada su napajanja od 550 i više W u pitanju.

 

Ono što ovaj model čini tako posebnim u odnosu na sve druge trenutno aktuelne modele iz LC POWER-a je njegov spoljašnji izgled, koji je veoma atraktivan. Po otvaranju kutije videćete napajanje čije je kućište ofarbano metalik plavom bojom, na kome dominiraju FREE-PLUG priključci za povezivanje kablova, koji su kao što se da videti modularni. Kablovi koji su fabrički zalemljeni na štampanu ploču su 8-pinski EPS 12V (i to u konfiguraciji 4+4 pina, pa se može koristiti i kao 4-pinski) i 24-pinski ATX 12V konektor (standardno u konfiguraciji 20+4 pina).

 

Desno od njih nalazi se šest FREE-PLUG priključaka, koji su srebrne boje i na koje se povezuje ostatak kablova koji se dobijaju u setu. Glavna prednost u odnosu na ranije viđene konektore je što su ovi osetno masivniji, potpuno metalni i što se pričvršćuju zavrtnjem, a ne jezičkom kao do sada. Ovo obezbeđuje mnogo lagodnije rukovanje, bez ikakvih mogućih zaglavljivanja i “čupanja” konektora. Ono što je bitno je da su prva dva (jedan iznad drugoga) 4-pinski i namenjeni su “plagovanju” PCI express naponskih konektora, a druga četiri su 5-pinska i mogu se koristiti za kačenje molex i SATA naponskih kablova, odnosno služe za napajanje periferija.

 

Zanimljivost oko ovih priključaka se nastavlja po paljenju računara, odnosno pokretanju napajanja, jer oko svakog od šest FREE-PLUG priključaka nalazi se prsten koji svetli plavo, identično kao i ventilator. Ostatak “karoserije” je veoma standardan, osim što je plave boje. Pa se tako ventilator nalazi sa donje strane i u naponsku jedinicu uvlači vazduh iz kućišta, a izbacuje ga kroz rešetku na zadnjoj strani. Na zadnjoj strani se nalazi I/0 prekidač i konektor za naponski kabl. Na bočnoj strani napajanja nalazi se stiker sa specifikacijama koliko energije napajanje može da obezbedi na svakoj grani. O ovome ćemo se pozabaviti u narednom poglavlju o samim specifikacijama, pre nego što se “bacimo” na unutrašnjost ovog PROPHECY-a.

 

Pre narednog poglavlja nabrojali bi smo još broj i tipove konektora:

 

2 kabla sa po jednim 6+2 pinskim PCIe konektorom

 

2 kabla sa po tri 4-pinska molex i po jednim FDD naponskim konektorom

 

2 kabla sa po tri SATA naponska konektora

 

Naravno kablovi su obloženi crnim mrežicama, pa se u kućištu neće mrsiti i stvarati velike prepreke strujanju vazduha.

 

{jospagebreak_scroll title=Unutrašnjost}

 

Kako HW Gurus tim ima za cilj da što kompletnije “pregleda” hardver pre samog testiranja, nismo se libili da isečemo nalepnicu kojom je kućište “plombirano” i zavirimo u unutrašnjost. Tim postupkom dobićemo pored testova, totalan uvid kad su komponente u pitanju!

 

Unutrašnjost je veoma uredna i pregledna, a njom dominiraju crni aluminijumski hladnjaci, koji hlade tranzistore u ispravljačkom segmentu. Oni su viši od svih ostalih komponenti kako bi svež vazduh koji ventilator ubacuje u kućište napajanja prvo preko njih prostrujao i što efikasnije ih ohladio. Potrebno strujanje vazduha omogućeno je posredstvom 14cm ventilatora koji svetli plavom bojom, a proizvođač istog je Young Ling.

 

Sam ventilator tokom rada bio je izuzetno tih, i pored toga što je u jednom trenutku sistem bio opterećen skoro na 700W. Ispod hladnjaka nalazi se trafo sa kog se napajaju 12V grane, koji deluje veoma pouzdano i pored toga što smatramo da je mogao da bude za nijansu bolje izolovan.

 

Bitno je napomenuti i to da je tik uz transformator smešten kondenzator koji je sposoban da funkcioniše sa naponom od 420 V, uz 390uF. Štampana ploča za priključivanje modularnih kablova (kojom dominiraju masivne matice za zavrtnje) odaje utisak čvrstine, odnosno, dugovečnosti ovog proizvoda.

 

{jospagebreak_scroll title=Testiranje}

 

Veliki broj korisnika pre kupovine novog ili zamene postojećeg napajanja dosta često dolazi u konfuziju, i samim tim je i na mukama kada je kupovina istog u pitanju. Mi polazimo logikom, koju između ostalog savetujemo i vama – da jednostavno sagledate mogućnosti specifikacije, nađete ono što mislite da zadovoljava i potom pogledate neki od testova, recimo na našem sajtu.

 

Za potrebe ovog testa koristi smo naše Fazno-Promenljivo hlađenje u kombinaciji sa Intel Core 2 Quad Q6700 procesorom koji smo dodatno overklokovali na 4.2 GHz uz napon od 1.63 V. Na taj način obezbedili smo procesor koji je u stanju da pri punom opterećenju troši preko 200W. Svakako, da bi opteretili dodatno sistem u pomoć je pritekla i ASUS 780i SLi bazirana matična ploča koju smo opskrbili sa dve ASUS EN9800 GTX grafičke karte vezane u Nvidia SLi režim rada. Odluka je pala na SLi umesto tri SLi režim rada iz jednostavnog razloga, jer specifikacija (broj kablova) nije dozvoljavala drugačije. Tokom testiranja bilo nam je jasno da ne možemo da dosegnemo potrošnju od 750 W, međutim bili smo dosta blizu pomenutoj vrednosti. Bilo kako bilo, objasnićemo šta se tačno događalo na ovom sistemu koji je pri punom opterećenju trošio okvirno oko 695 W (koliko je u maksimalnom piku prijavljivao naš Voltcraft Energy Check 3000 merni uređaj).

 

Prvo je meren IDLE napon na EPS 12 V grani, odnosno napon kada je konfiguracija u stanju mirovanja (u BIOS-u i u Windows-u) i najmanje potrošnje, a iznosio je 12.20 V u Windows-u. Zatim smo sistematskim opterećenjem test sistema beležili sve promene koje su bile prisutne. Testiranje se svodilo na to da smo procesor opteretili sa Quad Prime programom, dva dodatna hard diska defragmentacijom, a grafički podsistem sa FutureMark 3DMark 06 aplikacijom. Te u tom slučaju procesor je pri punom opterećenju spustio napon EPS 12 V grane na 12,16 V – 12,17 V . Potom su na red došle 12V grane na grafičkim kartama. U IDLE režimu rada napon je iznosio 12,21 V, dok je pri FULL LOAD režimu rada i potrošnje došlo do pada koji se kretao od 12,17 V do 12,18 V.

 

Sa druge strane u tabelama možete da vidite svaku promenu napona koju smo zabeležili.

 

Kako se radi o modelu koji poseduje samo jedan trafo, konstatujemo da smo i više nego zadovoljni, jer je pad napona od maksimalnih 0.03 V, na EPS 12V grani, svakako zanemarljiv. Pogotovo ako znamo da je pad napona na grafičkim karticama iznosio identičnih 0.03 V. Kao završni test, odmorili smo naš test model u trajanju od 24h i potom smo izmeri temperature rashladnog aluminijumskog tela unutar istog.

 

{jospagebreak_scroll title=Zaključak}

 

Napraviti pravi izbor pri kupovini napajanja nije ni malo lak posao, pogotovo ako znamo da je pomenuti uređaj odgovoran za „zdravlje“ svih komponenti u jednom kućištu. LC POWER je modelom PROPHECY LC8750 V2.2 -750W uspeo dosta toga da promeni i primeni nekoliko inovacija. Na testu opterećenja (koji ruku na srce nije ni malo “naivan“) uspeli smo da opteretimo pomenuti model skoro do granica specifikacije, a moramo da napomenemo da smo ostali pozitivno iznenađeni. Maksimalni pad napona, kako na EPS 12V grani (grana koja „hrani“ procesor ) tako i na video kartama iznosio je 0.03 V, što je vrednost sa kojom se mogu pohvaliti isključivo najbolji igrači ove industrije. Tokom rada nismo osetili buku, koju zna da prouzrokuje ventilator, čak i kad je napajanje bilo pod velikim opterećenjem. Kada se sva tehnološka poboljšanja stave po strani, možda najbitniji utisak ostavlja vizuelni izgled. FREE-PLUG sistem omogućio je nesmetano, i krajnje jednostavno povezivanje kablova. Isto tako neizbežno je spomenuti i osvetljavanje plave boje – koje u uslovima zatamljene prostorije “probija“ kroz FREE-PLUG konektore, što jasno daje do znanja da je ovo i nazovi „fensi“ proizvod. Kada se sve sabere i oduzme, došli smo do zaključka da sa cenom manjom od 100eura ovaj model trenutno predstavlja Best Buy.

 

LC POWER PROPHECY LC8750 V2.2 -750W ustupio: MID9

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien