Posljednji članci

Kingston 1600 MHz 2×2 GB HyperX LoVo

Rat na tržištu sistemske memorije iz dana u dane sve je veći. Jaz između proizvođača ne prestaje, te se uz pomoć nekih markretniškim trikovima pojednici pokušavaju popeti na tron najboljih. Svakako jedan od najadekvatnijih načina jeste i posedovanje najjačih modela sistemske memorije, a opet najbolji modeli iziskuju i najbolje memorijske čipove. O koliko ozbiljnoj situaciji je reč može da posvedoči i kompanija Kingston koja je među prvima izbacila modele srednje klase koji se razlikuju po tome što spadaju u grupu najmanjih potrošača.

 

U koliko bi morali da izdvojimo nekoliko najjačih proizvođača memorije, to bi svakako bio Kingston. Pored visokog i srednjeg segmenta, Kingston veliki “market share” a po poslednjim izveštajima najveći “market share” uzima upravo u najnižem segmentu. Ako bi morali da se zapitamo zašto je situacija takva, kakvom ovaj brend čini toliko velikim, možda je najbolji pokazatelj: kvalitet, odličan servis (RMA), velika paleta različitih modula, i pre svega ideje sa novim konceprtima proizvoda koji ovaj brend, ponovićemo čine toliko visoko pozicioniranim.

 

Za one malo više zainteresovane, Kingston je osnovan 1975 godine i pretrpeo je veliki niz promena. Osnivači kompanije bili su John Tu i David Sun, tj. inženjeri koji su svojim zalaganjem bili zaslužni za “iskru” koja je bila inicijator ovoga što sad imaju. Danas pored proizvodnje sistemeske memorije pomenuta kompanija ima u ponudi skoro 2000 različitih proizvoda, kao što su mp3 plejeri, memorijske kartice, zatim za veliki niz uređaja Kingston obezbeđuje proizvode kao što su video kamere, molilni telefoni itd. Sve u svemu radi se o jednoj veoma velikoj kompaniji koja u ovom trenutku može da se pohvali odličnim poslovanjem i veoma zadovoljnim kupcima.

 

{jospagebreak_scroll title=Memorija na testu}

 

Čipovi proizvođača ELPIDA spadaju trenutno u najbrže, a samim tim i najtraženije čipove namenjene izradi high end memorijskih modula. Ovako dobru reputaciju pomenuti čipovi izgradili su na osnovu velike overklok margine, uz odlične latencije, a sve to povlači dosta sitan proizvodni proces koji se može pohvaliti 50nm tehnologojim. Radni naponi na kojima današnje memorije rade kreću se u rasponu od 1.5V do 1.65V, u većini slučajeva, i to svakakao na Intel baziranim platformama (X58, P55). Kingston je ovom prilikom malo odstupio od ostalih i na test nam je poslao memoriju oznake HyperX 1600MHz LoVo.

 

Radi se o dual channel kitu koji radni na frekvenciji od 1600MHz uz 9-9-9-X latencije, na veoma niskom naponu koji ioznosi svega 1.35V. Pomenuti memorijski kit namenjen je pre svega novim P55, H55, H57, Q57 baziranim matičnim pločama. Pre nego što budemo opisali rad same memorije pozabavićemo se detaljima izrade.

 

PCB memorije je u zelenoj boji, kao i hladnjaci. Predpostavljamo da je zelena boja hladnjaka uzeta u obzir jer se apeluje na nisku potrošnju, tj. očuvanje životne sredine, što u jednu ruku ima logike, dok sa druge strane realno je da ovaj potez predstavlja više reklamni detalj. Ispod hladnjaka nelazi se 16 čipova po 128MB (na obe strane štampane ploče), što u skladu sa specifikacijom znači da svaki štap nosi po 2GB memorije. Tokom testiranja nismo osetili pregrevanje, i rad sa aplikacijama test baterije koju smo spremili, jednostavno je protekao bez po muke.

 

{jospagebreak_scroll title=Test sistem i testovi}

 

Za ovaj test memorije odabrali smo P55 platformu što je i bilo i logično, sa obzirom da se radi o dual channel memoriskom kitu. Test sistem i izbor testova koji smo koristili možete videti ispod.

 

Oko izbora programa nije se mnogo polemisalo, te smo išli na već proverene i standardve aplikacije iz dole prikazane tabele.

 

Tokom testiranja nismo osetili pregrevanje, što moramo ponovo napomenutii jer je memorija bukvalno posle 8h torture veoma poznatog LinX programa ostala hladna. Što se tiče overkloka nismo uspeli da probijemo granicu od 1700MHz, na bilo kojem naponu, tj. na naponu od 1.65V memorija ni na jednom od podešavanja nije htela da se budi. Sa druge strane na 1600MHz Kingston LoVo je ponovnom torturom završila sve testove na naponu od 1.30V, što je i više nego dovoljan pokazatelj o koliko niskom potrošaču je reč.

 

{jospagebreak_scroll title=Rezultati testova}

 

Rezultati koje smo dobili tokom testiranja ispuni su očekivanja. Razlike u realnim aplikacijama (kao što je 3D render, video render, pa i igranje igara) između 1600MHz i 1800MHz kloka memorije sa identičnim postavkama latencija i sublatencija može se reći da nema, te se najbolja razlika vidi u sintetičkim testovima koje možete pogledati ispod.

 

Rezultati testova tabelarno prikazani

 

{jospagebreak_scroll title=Zaključak}

 

Kingston LoVo memorija ispunila je sva naša očekivanja. Što se tiče overklok-a  nismo uspeli da pređemo granicu od 1700MHz, međutim ovaj model memorije nije ni namenjen overkloku i ekstremnim overklokerima, nego krajnjim korisnicima koji žele da iskoriste maksimum na što nižem naponu. Generalno gledano na naponu od 1.35V i kloku od 1600MHz, na koliko radi ovaj memorijski kit, “skraćene” napona od 0.2V – 0,3V u poređenju na konkurenciju, ovaj memorijski kit svrstava u niske potrošače. Kao jedan od najnižih potrošača, ovaj memorijski kit ujedno će produžiti i životni vek matične ploče, jer će ista morati da operiše sa nižim naponima kroz svoju naponsku jedinu (što će jednim delom smanjiti i temperaturu same matične ploče). Kingston se poziva i na zaštitu životne sredine (čemu može da posvedoči i boja hladnjaka) što je još jedan od pokazatelja koji u pozitivnom svetlu karakterišu ovu memoriju. Za kraj veoma bitno je napomenuti da očekivana cena ovih modula treba da iznosi cko 100 eura, sa čim bez razmišljanja pomenutu memoriju preporučujemo svima.

 

Memoriju na test ustupio: Kingston

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien