Posljednji članci

Intel Sandy Bridge OC vodič

Overclock zaključanih procesora je nešto kompliciraniji od otključanih. Kako je BCLK vrlo limitirajući, to predstavlja problem. O ovom primjeru pravit ćemo se da koristimo 2500 procesor, koji je skoro identičan “K“ procesoru, jedino što se množitelji ne mogu podizati. Napon procesora postavite na 1.20v, VCCIO na 1.05v, VCCSA na 0.95v, CPU PLL na 1.80v te PCH na 1.05v. Kako takt procesora neće biti ograničavajući, nema potrebe za većim naponima procesora. Memoriju postavite na 1600MHz, a BCLK polako podižite.

 104,1 106

Uđite u Windows, pokrenite Linx te testirajte nekih 15-ak minuta. Vratite se u BIOS i povećavajte BCLK do onog trenutka kada vam se ploča neće htjeti bootati. Velika većina ploča ne nudi podešavanja BCLK Skew opcija poput Maximus IV Extreme pa ćemo prvo pokazati što napraviti bez podešavanja tih opcija. Bez podešavanja VCCIO, VCCSA i BCLK Skew opcija, ploča je zastala na 104,1MHz. Nakon toga, u BIOS-u povećajte napon VCCIO na 1.10v te VCCSA na 1.0v te testirajte dalje da vidite koliko još možete postići. Dodatnim podešavanjem  VCCIO i VCCSA napona izvukli smo točno 1MHz BCLK-a što bi značilo da kada dođete do zida kod srednjeg segmenta ploča, nema prevelike ploče. VCCIO i VCCSA ovise o procesoru i jednostavno se morate poigrati s njima da bi našli najbolju točku. Jedan prijedlog, igrajte se više s VCCIO opcijom.

106,5

BCLK kod Maximus IV Extreme ploče se može dodatno povećati s podešavanjem napona BCLK Skew opcije i same vrijednosti Skew-a. Ono što bi nekima moglo biti čudno je da za viši BCLK trebate smanjiti Skew napon, a za niži BCLK takt povećati napon. Krajnji takt koji smo uspjeli postići iznosi 106,5MHz, točnije 3941MHz za procesor, koji smo testirali s Linx programom. Preporučujemo BAREM 4h testiranja da biste bili sigurni u stabilnost. Nakon što ste postigli određenu razinu i svjesni ste da preko toga ploča/procesor/memorija ne može ili su temperature previsoke, krenite sa smanjivanjem svih napona počevši prvo od procesora, preko memorije do VCCIO i VCSSA napona. Osim što osiguravate duži i sigurniji rad komponenti, sami ćete se osjećati ugodnije jer znate da niste pretjerali s naponima.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien