Posljednji članci

Intel Sandy Bridge OC vodič

Sandy Bridge procesori su izuzetno lagani za overclockati. Jedan od glavnih znakova da procesor ne može više je kada vam uvijek zašteka prilikom dizanja Windowsa, bez obzira na napon procesora. To se dogodi između 47x i 51x množitelja, ukoliko niste uključili opciju za PLL Overvoltage. Ta opcija vam često zna donijeti još 3-4 množitelja više, ali ovo je slučaj samo kada tražite maksimalni takt, a ne takt procesora za 24/7h. Dobra stvar je što ova opcija ne škodi procesoru pa je bolje uključite da budete sigurni, nego da vas slučajno ne bi kočila. Također preporučuje se imati uključene EIST i C1E opcije koje bi mogle donijeti stabilnost procesoru. Svi procesori nativno podržavaju 21.33x množitelj, ali to ne znači da će vam svaka memorija raditi na tim taktovima bez obzira što se memorija bolje ponaša na 1155 platformi. Hyper čipovi su izuzetno teški za rad pri visokim taktovima, dok PSC čipovima to ide dosta bolje.

Za početak, osigurajte dobro hlađenje procesora jer bez toga nema smisla išta od ovoga raditi. Najsigurniji ste ako stavite sve na fiksne vrijednosti jer vam u tom slučaju računalo ne može automatski staviti veći napon ili slično. Tako BCLK stavite na 100MHz, memoriju na 1600MHz, latencije na 9-9-9 i CPU množitelj na 40x. Napon procesora postavite na 1.20v, memoriju na 1.65v, VCCIO na 1.05v, VCCSA na 0.95v, CPU PLL na 1.8v te PCH na 1.05v. Zadnje četiri opcije možete staviti na Auto, ali kao što smo naveli sigurniji ste ovako. Ostatak opcija neka vam ostane kao i prije jer one ne igraju ulogu prilikom OC-a.

Probajte pokrenuti Windowse i testirajte nabrzinu sa Hyper Pi 1.5XS programom i to s 32M testom. To je dovoljno da za početak utvrdite da li je procesor stabilan na tim taktovima. Probajte održavati temperaturu procesora ispod 70-75°C. Nakon toga vratite se u BIOS i podignite množitelj procesora na 41x. Ponovite identičnu radnju kao gore prethodnu. Ukoliko je računalo stabilno, vratite se ponovno u BIOS i podignite množitelj na 42x, zatim na 43x, 44x. To radite sve dok vam računalo postane nestabilno. Tada imate uvid gdje procesor polako posustaje te nađite maksimalni stabilan takt na 1.20v naponu procesora, a to je vrlo često množitelj manje. Nakon toga krenite s testiranjem nešto zahtjevnijeg testa, poput Prime95 ili Linx programa. Jedan dodatak, x64 verzije dotičnih programa su nešto zahtjevnije i trebale bi više “izmučiti“ procesor nego x86 verzija.

  4,4 4,6

Mi smo uspjeli podići procesor na 4.4GHz s naponom od 1.20v te na 4.6GHz s naponom 1.25v i temperaturom nižom od 70°C. Za hlađenje procesora koristili smo Thermalright AXP140 hladnjak te ventilator koji radi na 1100 okretaja po minuti, znači ništa ekstremno jer planiramo 24/7h rad. Pri tome smo vrtjeli Linx x64 verziju programa i to u trajanju od 15 minuta. Vama savjetujemo da test vrtite barem nekih 4h kako bi se uvjerili da sve radi, a pri tome možete pokrenuti i neki GPU test kako bi se opteretio kompletan sustav. Primjerice stavite Furmark program na nešto niži stupanj opterećenja (nema potrebe ekstremno mučiti grafičku karticu). Ne bismo vam preporučili temperaturu procesora veću od 70-75°C zbog toga što je prema Intelu najviše dozvoljena temperatura iznosi oko 73°C. Kako smo se već polako bližili temperaturi koju ne bismo željeli preći, odlučili smo stati s 1.30v naponom procesora i vidjeti koliko možemo izvući iz toga što imamo.

4,8

Za završni test, prvo smo testirali BCLK mogućnosti ploče. Asus Maximus IV Extreme ploča je poznata kao jedna od najboljih vezana za overclock BCLK sabirnice. Ukoliko nemate dotičnu ploču, preko nekih 105-107MHz BCLK-a nećete biti u mogućnosti postići. Bez previše problema, postigli smo 106.5MHz, a uz dodatno igranje možete izvući još više iz ove ploče. No ukoliko posjedujete ovu ploču, sigurno nećete uzeti procesor sa zaključanim množiteljem pa smo htjeli više simulirati rad s normalnim pločama koje nisu u mogućnosti postići visoki BCLK.

106,5(2)

Kada smo postigli maksimalni takt BCLK-a, vrijeme je da uskladimo takt memorije, procesora i BCLK-a. Podigli smo množitelj na 18.66x, napon procesora ograničili na 1.30v, memorije na 1.65v, VCCIO na 1.10v, VCCSA na 1.0v, a ostalo na normalne vrijednosti. Zatim smo dizali BCLK do one razine da postignemo oko 4800MHz, više ili manje. Tako je procesor otišao na 4832MHz uz takt memorije vrlo blizu 1000MHz (2000MHz efektivno).

4832

Možemo reći kako je to otprilike neki maksimum koji biste inače mogli postići s 2500k procesorom i zračnim hlađenjem jer kada još dodate kučište i zagrijavanje grafičke kartice i drugih komponenata unutar kučišta, temperatura će sigurno još porasti. Za veće taktove koristite isključivo vodeno hlađenje.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien