Intel Sandy Bridge OC vodič

Besplatan dobitak performansi je oduvijek bio poželjan kod računala i mnogi su oduvijek težili tome. Upravo zbog toga se toliko i razvio overclocking, a samim time i velike zajednice poput HWBot liste, Xtremesystems foruma, a možemo reći i nas samih. Sandy Bridge platforma se bazira na novom 32nm proizvodnom procesu, što znači malo zagrijavanje i potrošnja, a veliki overclock potencijal. Uz sve to, u sebi sadrži i grafički čip koji ga čini idealnim za sve korisnike. Za one malo manje iskusne, donosimo vam uputstva kako povećati performanse na novoj Sandy Bridge platformi.

Sandy Bridge platforma je onemogućila korisnicima velika povećanja taktova. Naravno to se odnosi samo na određene procesore. Tako imam dvije vrste procesora, “obične“ i procesore s otključanim množiteljem. Poučeni AMD-ovoj Black Edition seriji procesora, koji su donijeli otključane množitelje i u niži/srednji segment, Intel je predstavio procesore s “K“ sufiksom. Množitelj kod nove Sandy Bridge, točnije Core i5/i7 serije, je otključan sve do x59 množitelja. Nažalost za ekstremne overclockere stvari i nisu toliko bajne jer su procesori jednostavno toliko ograničeni da im tekući dušik gotovo ni ne pomaže.

SandyBridge

S druge strane, normalni korisnici su s ovim procesorima izuzetno profitirali zbog toga što 5GHz na zraku nije nikakav problem za ove procesore, čak ni za 24/7h ukoliko ih dobro hladite. Međutim ukoliko imate procesor bez “K“ sufiksa, onda nećete puno profitirati jer je BCLK, s kojim smo se već upoznali kod 1366 platforme, izuzetno ograničen. Tako je tvornički postavljen na 100MHz, a u trenutku pisanja ovog članka maksimalni takt iznosi svega 111.07MHz. Da bi stvari bile još gore, to je postignuto uz ekstremno hlađenje tako da očekujte nekih 105MHz maksimalno za stabilan rad, što bi značilo svega 100-injak MHz dobitka.

About HW Gurus

Check Also

Fazno promenljivo hlađenje – princip rada

Ovom prilikom želimo da vam prenesemo naša zapažanja i naša saznanja o principima rada fazno …