Posljednji članci

Intel E8400 5005 MHz – potpuno stabilno!

Posle testa Faznog-promenljivog hlađenja (pomenuti uređaj korišćen je za testiranje nekoliko procesora) rešili smo da uradimo nešto novo. Naravno, tada je svrsishodnost tražena isključivo u “sportskom OC-u”. Međutim ovoga puta testirali smo stabilnosti na trenutno najzanimljivijem procesoru za overklok, tj. Intel Core 2 Duo E8400 modelu.

 

Većinu overklokera, koji su prirodom stvari “skloni dokazivanju” verovatno ne interesuje maksimalna stabilnost u ekstremnim uslovima, već stabilnost procesora dovoljna tek za run najpopularnijih Benchmark programa, koji se koriste u overklok takmičenju. Međutim, ima i onih korisnika kojima to nije prioritet, te overklok znaju da iskoriste za povećanje performansi, kako bi ubrzali rad njima važnih programa i aplikacija.

 

U tu svrhu HW Gurus je uradio mini test stabilnosti uz pomoć Faznog-promenljivog hlađenja. Ustanovili smo da uz određena podešavanja unutar BIOS-a matične ploče, Intel Core 2 Duo E8400 model može da radi na neverovatnih 5005 MHz, što je iznosi 67%, 100% stabilnog overkloka.

 

Test sistem

 

Da bi postigli 5005 MHz bilo je potrebno naći odgovarajuću ploču koja je u stanju da ostvari stabilnih 557 MHz FSB-a. Ovaj zadatak nije ni malo lak. Ipak, većina korisnika novih Intel procesora nije upoznata sa činjenicom da jedna matična ploča starijeg datuma ostvaruje daleko bolji FSB potencijal, sa novim 45nm procesorima. U pitanju je ASUS Commando, tj. matična ploča namenjena entuzijastima, koja je zasnovana na Intel Desktop P965 kontrolerskoj logici. Moramo da napomenemo da postignutih 557 MHz FSB-a još uvek nije moguće ostvariti na Intel X38 i X48 baziranim modelima, a da je to naravno stabilno (uskoro na test nam stiže i jedna ASUS P45 matična ploča sa kojom ćemo da utvrdimo da li je i koliko efikasnija od famoznog Commando modela). Za klok procesora od 5005 MHz, morali smo da koristimo određene parametre unutar BIOS-a, naravno reč je o naponskom i klok sektoru, koji možete da vidite dole.

 

Podešavanja procesora:

 

CPU Ratio Settings (9)

C1E Support (Disabled)

CPU TM Function (Disabled)

Vanderpool Technology (Disabled)

Execute Disable (Dsiasbled)

Max CPUID Value Limit (Diasbled)

 

Overklok podešavanja:

 

CPU Ratio Settings (9)

FSB Frequency (557 MHz)

PCIE Frequency (100 MHz)

 

DRAM Frequency (DDR2 1134 MHz)

DRAM Command Rate (2T)

DRAM Timing Control (Manual)

 

CAS# Latency -5

 

RAS# To CAS# Delay – 5

 

RAS# To Precharge – 5

 

RAS# Active Time – 15

DRAM Static Read Control (Disabled)

 

CPU Voltage (1.70 V)

North Bridge Voltage (1.62 V)

DRAM Voltage (2.35 V)

FSB Termination Voltage (1.50 V)

 

 

Za test stabilnosti koristili smo dve baze testova. Prvi test se odnosio na korišćenje Orthos programa u trajanju od 1h i 30min, uz pet periodičnih ponavljanja CPU testa 3D Mark 06 benchmark programa, na svakih 15 minuta. Drugi test odnosio se na realnu game aplikaciju, tj popularnu „Krizu“. Naime, uz pomoć najoštrijih podešavanja, pomenuta igra Crysis radila je neometano čitavih 4h, što je za nas bilo sasvim dovoljno da bi stavili tačku na ovo testiranje. Isto tako, morali smo da uradimo dva dodatna naponska moda.

 

Da bi se uklonio u potpunosti pad napona, grafitnom olovkom (7B) prešli smo preko otpornika (kao na slici iznad). Drugi naponski mod odnosio se na povećanje napona CPU-a. Iz tog razloga bilo je potrebno u “pomoć pozvati” helipot trimer. Trimer podešen na 50k Ω, omogućio je pomenuto „prekoračenje napona“.

 

Geil Ultra DDR2 1000 MHz CL 4-4-4-1: ustupio DPM

 

LC Power Hyperion 700: ustupio DPM

 

ASUS Commando: sponzorisao ASUS

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien