Posljednji članci

Intel Core 2 Quad uporedni test

Da bi zadovoljio tržište koje iziskuje trenutno najjače modele procesora, Intel je izašao na megdan sa svojim novim pulenima izrađenim u 45 nm. Shodno tome, na test su nam stigla četiri Quad Core modela koja predstavljaju poslednju reč tehnologije kada su procesori za kućne računare u pitanje.

 

Kako bi utemeljio poziciju na kojoj se sada nalazi, pre nešto manje od dve godine, Intel je morao da prekine predugu NetBurst jurnjavu i započne serijsku proizvodnju procesora baziranu na potpuno drugačijoj Core 2 arhitekturi. Ova promena je kompaniju Intel vratila na tržišni tron. Core 2 arhitektura zasnovana na 65nm proizvodnom procesu u mnogome se razlikovala od pređašnje, koja je bila konstantno pod pritiskom od strane tada naprednije AMD CPU tehnologije.

 

Kako je vreme prolazilo, veliki „Plavi“ (kažemo veliki „Plavi“ i pored toga što je to jednim delom epitet IBM-a) izašao je spreman na megdan i kao prve jurišnike poslao je mikro procesore bazirane na Conroe jezgru. Da se radi o jednoj veoma moćnoj arhitekturi suludo je više i komentarisati, jer do dana današnjeg, AMD nije uspeo da projektuje nešto što će parirati u dovoljnoj meri pomenutoj tehnologiji. Kako su dani slave počinjali, odmah posle izlaska mikroprocesora sa jezgrom kodnog imena Conroe, svetlost dana ugledali su i mališani sa duplo manje L2 keš memorije kodnog imena Allendale. Prisećanja radi procesori koji su posedovali Allendale jezgro imali su 2 MB L2 keš memorije, i u to vreme zadovoljavali su potrebe entry level segmenta tržišta. Odmah posle objavljivanja, a samim tim i izbacivanja Dual Core procesora, Intel je napravio korak dalje i posvetio se projektovanju „teške kategorije“, tj. Quad Core procesori kodnog imena Kentsfield ubrzo su ugledali svetlost dana. Sa pojavom pomenutih procesora kupci koji su se bavili obradom video materijala, CAD aplikacijama ili rendering-om, našli su adekvatnu zamenu za prethodna Dual Core rešenja i bez obzira na tada previsoku cenu, Quad Core procesori našli su svoje „stabilno“ mesto na tržištu.

 

Novonastala situacija svakako nije bila dobra po glavnog konkurenta, te je AMD bio primoran da uz blago sniženje cena pokuša da uzme deo kolača koju mu je Intel u startu sa izbacivanjem Core 2 arhitekture bukvalno istrgnuo iz šaka. Naravno Intel nije ostao dužan i odmah posle poteza koji je AMD načinio sniženjem cena u srednjem i nižem tržišnom segmentu, Intel izbacuje nove serije procesora namenjenih nižoj klasi, koje (ponovo) naziva Pentium. Pentium derivati osnovnih oznaka E21XX i E22XX zasnovani su na Core 2 arhitekturi, međutim sniženjem L2 keš memorije na 1 MB, dobili su i novo kodno ime, koje nas onako blago samo „imenom“ podseća na vreme kada Intel nije bio glavni tržišni lider. Svakako, priča se ne završava na tome da Intel samo spušta količine L2 keš memorije i na taj način „pravi“ dosta jeftinije modele, čemu mogu da posvedoče i procesori sa 512 KB L2 keš memorije sa jednim ili dva jezgra, što je veoma dobro za krajnjeg korisnika ne toliko „dubokog džepa“. Pomenuti procesori sa 512 MB L2 keš memorije su smešteni još „niže“ od novih Pentiuma, a nazvani su – Celeron. Svakako, tim potezom Intel je popunio sve rupe, od Low do High segmenta, što mu je nesmetano omogućilo da nastavi sa dominacijom na tržištu mikroprocesora.

 

Nezadovoljan abnormalno dobrom prodajom :), Intel nastavlja sa smanjenjem troškova tako što izlazi sa novim procesorima izrađenim u 45 nm. Novonastala armija 45 nm procesora nosi kodno ime Penryn i deli se na dve osnovne grupe koje krase Wolfdale bazirani modeli (Dual Core izvedba) i Yorkfield modeli (Quad Core izvedba). Ako bismo morali da pravimo poređenje sa prethodnom arhitekturom, generalno gledano, neke preterano velike razlike između 65 nm i 45 nm arhitekture i nema. Međutim, sitniji proizvodni proces omogućio je implementaciju manjih tranzistora, što je ostavilo dosta prostora za dodatno povećanje L2 keš memorije. Jezgro Dual Core procesora koji su bazirani na Conroe jezgru zauzima površinu od 143 mm², dok je slučaj sa sadašnjim Wolfdale jezgrima još povoljniji, te ona zauzimaju jedva 107 mm², što je omogućilo proširenje sa 4 MB na 6MB L2 keš memorije. Ista priča ponavlja se i kod procesora sa četiri jezgra, tj. slikovito rečeno – „duplirana je“. Što će reći, Yorkfield bazirani procesori poseduju neverovatnih 12 MB L2 keš memorije! Da se priča ne završava samo na povećanju keš memorije, svedoči i neverovatan broj tranzistora kod Wolfdale jezgra koji iznosi čitavih 410 miliona, što je za 41% više nego u poređenju na 65 nm proizvodni proces Conroe jezgra. Sa ovim veoma promišljenim potezom Intel je napravio manje troškove, odnosno sa 41% više tranzistora, sa 50% više keš memorije u 25% manjem pakovanju dobijen je brži mikro procesor, a sve to ako se poredi kroz „klok za klok“ sa prethodnom arhitekturom. Isto tako, neizbežno je napomenuti da je pozitivna promena prisutna i kod arhitekture L2 keš memorije, gde je recimo Conroe jezgro posedovalo 4 MB 16-way set-associative L2 keš memorije, dok je kod Wolfdale jezgra prisutno 6MB 24-way set-associative L2 keš memorije. Na ovaj način i pored veće keš memorije ostvaren je i veći keš memorijski protok. Novi Penryn procesori takođe su dobili nekoliko veoma bitnih instrukcija od kojih je svakako za jednog prosečnog korisnika najbitnija SSE4. Uz pomoć pomenute instrukcije najveći boljitak osećaju programi usko povezani sa video kompresijom (pre svega Divx 6.8 codec ) gde se poboljšanje „klok za klok“ u nekim slučajevima oseća i preko 15%, naravno sve to u poređenju na predhodnu arhitekturu. Bilo kako bilo, napredak je prisutan, a kada se na to doda da sa spuštanjem na 45 nm proizvodni proces, lagano dolazi do povećanja oveklok margine, onda je jasno da i na tom polju Penryn procesori predstavljaju proizvod koji treba da se uzme u razmatranje.

 

{jospagebreak_scroll title=Test sistem}

 

Trenutno najzanimljivija, a ujedno i najjača družina Intel procesora našla se na testu, gde smo mišljenja da je još samo Intel Core 2 Quad Q9550 trebao da se nađe na test stolu, no dobro tako je, kako je i svako ovo što vidite može da posluži kao odličan pokazatelj šta mogu novi 45nm derivati. Za prikaz performansi koristili smo dve baterije testova. Prva baterija testova oslanja se na testove sa algoritmima koje računa isključivo procesor. Druga baterija testova zadužena je prikaz Future 3DMarkova i može se reći najzanimljivijih igračkih naslova za CPU testiranje. Kako imamo dve baterije testova tako smo iste provrteli dva puta, tj. na fabričkim vrednostima kloka i maksimalnom kloku postignutom na box hlađenju QX6850 procesora. Ipak, poučeni iskustvom maksimalni napon svakog procesora nije smeo da pređe 1.49 V na BOX hlađenju, a u BIOS-u test matičnih ploča ostavili smo da se automatski podesi klok naše 2 X 1 Gb OCZ Gold 1333 MHz i 2 X 1 GB Mushkin 800 MHz memorije. Pri testu smo beležili napon i maksimalnu temperaturu pri radu Quad Prime programa u trajanju od jednog sata. Da bi procesor bio što više opterećen pored stres aplikacija koristili smo i CPU TEST 3D Mark 06 programa u trajanju od četiri ponavljanja za ceo test. Moramo napomenuti da se dešavalo da na testu overklok-a jednog procesora ostanemo i po dva dana, jer iskustvo je pokazalo da stres programi mogu da se vrte i po pet-šest sati sve dok se istovremeno ne pokrene i kobni CPU TEST 3D Mark 06 programa.

 

{jospagebreak_scroll title=Intel Core 2 Quad Q9300}

 

Intel Core 2 Quad Q9300 je LGA775 baziran predstavnik Quad Core procesora i namenjen je srednjem-višem segmentu tržišta. Na našu žalost, ovaj primerak procesora nije nam stigao u fabričkom pakovanju, stoga ne možemo da vam kažemo koliko kvalitetan vazdušni hladnjak možete da očekujete od onih primeraka koji će se naći na policama domaćih prodavaca. Isto tako, ako specifikacija proizvođača kaže da ovaj model neće trošiti manje od 100 W pri punom opterećenju, onda je jasno da možemo da očekujemo vazdušni hladnjak sličnih performansi kao onaj kod starijih Quad Core procesora. Radna frekvencija ovog modela kuca na 2500 MHz, što je za 100 MHz veća vrednost u odnosu na prethodnika tj. Core 2 Quad Q6600. Međutim, količina L2 keš memorije kako smo i naveli na ovom modelu iznosi samo 6MB, što je za 2MB manje u poređenju na pomenuti Q6600 model. Ipak, brža keš memorija Q9300 modela i pored toga što je količinski manja, stavlja ga u dosta bolju poziciju. Samim tim, zaključak se sam nameće, tj. u nekim situacijama bi Q9300 model mogao da „ugrozi“ Q6600 model, a sve to kroz poređenje na istim učestanostima kloka. Jedan od povoljnijih stavki koja još jednom ide u korist Q9300 procesora jeste i FSB koji kod ovog modela iznosi 1333 MHz, što je za 267 MHz više u poređenju na Q6600 procesor (korisnici koji nisu skloni overkloku znaće da iskoriste pomenutu prednost). Ono čemu bi možda mogli da zamerimo ovom modelu jeste maksimalan množilac, koji iznosi 7.5, jer znamo da će za uspešan overklok u ovom slučaju trebati dosta kvalitetna memorija, i ujedno i matična ploča.

 

Ubedljivo najveće iskorišćenje performansi ovog „jeftinog“ Quad Core procesora imaće korisnici koji se pre svega bave video montažom, raznim vidovima 3D modeliranja i Adobe aplikacijama. Starije instrukcije potrebne za pospešivanje performansi nisu izostale, pa su podržane i MMX, SSE, SSE2, SSE3 i SSE3 i EM64T instrukcije. Svakako, pored starih prisutne su i neke nove, od kojih najveću pažnju zavređuje SSE4.1 set instrukcija koje unapređuju efikasnost u radu sa kodecima koji se koriste u video editing aplikacijama i algoritmima za rendering. Korisnici, tj. ljubitelji DivX filmova, imaće umnogome lakši posao kada budu kompresovali svoje omiljenije DVD naslove u neki od FourCC kodeka, gde je baš Divx codec jedan od prvih koji je omogućio iskorišćenje nove SSE4.1 instrukcije. Gledano klok za klok, nekog preterano velikog unapređenja u igračkim naslovima kao i da nema, ali o tome je svakako rano diskutovati, ako znao da na prste jedne ruke mogu da se nabroje naslovi koji u potpunosti podržavaju čak i dugo prisutne Quad Core procesore.

 

{jospagebreak_scroll title=Intel Core 2 Quad Q9450}

 

Prvi predstavnik našeg testa sa 12 MB L2 keš memorije upravo je Intel Core 2 Quad Q9450. Pomenuti procesor kao i ostali stigao nam je bez vazdušnog hladnjaka, stoga ni kod ovog modela nećemo moći da ocenimo performanse hlađenja. Ukupna potrošnja pri punom opterećenju od ne toliko velikih 95 W govori nam da je Intel i na tom polju vodio računa. Prisećanja radi glavni konkurent ovog modela, tj. Q6700 i pored toga što je imao 4MB manje L2 keš memorije, trošio je oko 130 W. Stoga kada se sve sabere i oduzme, bolje rashladno rešenje od onog koje smo sretali kod Q6700 modela, ne bi ni trebali da očekujemo. Radna frekvencija Q9450 iznosi 2660 MHz, što je identična vrednost kao i kod Q6700 prethodnika. Količina L2 keš memorije od 12 MB kao i 1333 MHz magistrala (FSB) samo su neke od stavki koje ipak idu u korist finalnih performansi Q9450 procesora, što smo na kraju i mogli da očekujemo. Isto tako, bitno je napomenuti da maksimalni množilac koji iznosi 8 (rečima osam) može da se podesi i kao polovičan množilac, reda radi kao 7.5, što može dosta da pomogne pri overkloku FSB-a i memorije.

 

Ovaj procesor svoju primenu može da nađe bukvalno u svakoj oblasti, ali najveće iskorišćenje svakako moguće je izvući sa aplikacija koje su u stanju da iskoriste potencijal sva četiri jezgra. Primera radi Q9300 model sličnih je karakteristika, što smo i mogli da očekujemo od modela skoro identične arhitekture, ali ipak performanse koje postiže Q9450 model nešto su veće, a sve to gledano „klok za klok“. Naravno, tako nešto je i logično jer dosta brza L2 keš memorija duplo je prisutnija u poređenju na Q9300 model, tj. sa svojih 12 MB L2 keš memorije Q9450 u aplikacija koje mogu da iskoriste sva četiri jezgra izlazi kao apsolutni pobednik. Neke nove instrukcije u poređenju na Q9300 procesor nisu prisutne, ali bitno je napomenuti da se pored osnovnih kao što su MMX, SSE, SSE2, SSE3 i SSE3 i EM64T instrukcije, našla i SSE4.1 kao osnovni faktor koji utiče na bolje performanse recimo video montaže u poređenju na Q6700 procesor koji ne podržava pomenutu instrukciju. Isto tako ako bismo morali da uporedimo performanse najnovijih igračkih naslova, onda je jasno da Q9450 izlazi i na tom polju kao pobednik nad Q6700 modelom. Sve u svemu boljitak je prisutan, i neminovno je da smo tako nešto mogli i da očekujemo od jednog predstavnika nove 45 nm armije procesora.

 

{jospagebreak_scroll title=Intel Core 2 Extreme QX9650}

 

Intel Core 2 Extreme QX9650 model spada u grupu LGA-775 procesora najviše klase. Ovaj test primerak stigao je takođe bez dodatnog vazdušnog hladnjaka, tj. nije došao u Full pakovanju, što nam dodatno otežava posao jer smo ujedno hteli da istestiramo i performanse novog rashladnog sistema, ovog modela. Međutim, jedan veoma bitan podatak proizvođača koji koje kaže da ukupna potrošnja neće prelaziti 130 W, govori nam da se i vazdušni hladnjak u mnogome neće razlikovati od onih koje smo imali priliku da vidimo kod Extreme modela izrađenih u 65 nm. Fabrički klok Intel Core 2 Extreme QX9650 procesora iznosi 3 GHz, i ovo ne možemo da smatramo nekim velikim napretkom, ako znao da smo imali identičan klok imali i kod procesora u 65 nm (kao što je recimo Intel Core 2 Extreme QX6850). Svakako, ono što čini ovaj model dosta jačim jeste znatno veća količina L2 keš memorije, koja u ovom slučaju iznosi krajnje impresivnih 12 MB. Primera radi, ako bismo morali naš test model da uporedimo sa QX6850 procesorom, može se primetiti da je prisutan identičan množilac kao i kod našeg test modela (x9), kao i FSB koji iznosi 1333 MHz. Ipak razlike kada je množilac u pitanju postoje, tj. bitno je napomenuti i to da se množilac i pored toga što je fabrički podešen na 9, može podići i preko te granice, sa opaskom da se mogu koristiti i polovični množioci kao što su 9.5, 10.5, 11.5 itd.

 

Svi napredni korisnici koji se prevashodno bave video montažom, raznim vidovima renderinga ili nekim drugim zahtevnim taskovima će biti veoma zahvalni sa prednostima koje ovaj procesor donosi – kako kad su u pitanju promene na arhitekturi, tako i kad su u pitanju početne radne učestanosti. Napredne instrukcije takođe nisu izostale pa se pored standardnih kao što su MMX, SSE, SSE2, SSE3 i SSSE3, EM64T našla i jedna veoma povoljna po korisnike koje smo pomenuli. Naravno reč je o novoj SEE4.1 instrukciji koja je donela unapređenje u vidu boljeg funkcionisanja ovog modela procesora u okruženju pomenute video kompresije. Ne toliko ozbiljni vidovi montaže, kao što je recimo DivX kompresija, biće uveliko olakšani jer je upravo DivX prvi kodek koji može u potpunosti da iskoristi moć pomenute SEE4.1 instrukcije. Bitno je napomenuti da se boljitak osetio se i u najnovijim igračkim naslovima, što smo mogli i da očekujemo s obzirom na dosta veću količinu keš memorije i radnu učestalos kloka procesora.

 

{jospagebreak_scroll title=Intel Core 2 Extreme QX9770}

 

Trenutno najjači Quad Core procesor namenjen Desktop korisnicima upravo je Intel Core 2 Extreme QX9770. Pomenuti model radi na radnom taktu od impresivnih 3200 MHz. Isto tako sirova snaga koja se ogleda u maksimalnom kloku nije sve što nudi ovaj procesor, naime magistrala od neverovatnih 1600 MHz (FSB) stavlja ga u veoma zavidan položaj kada su performanse memorijskog protoka u pitanju. Moramo napomenuti, da je ovo ujedno i prvi Desktop procesor koji radni na pomenutom kloku FSB-a! Identitet vazdušnog hladnjaka koji bi trebao da stigne uz ovaj model procesora nije nam poznat. Međutim, po specifikaciji proizvođača QX9770 pri punom opterećenju ne bi trebalo da troši više od 136 W, što ako ćemo da polazimo logikom govori da uz pomenuti nam procesor neće stizati ništa lošiji vazdušni hladnjak koji smo imali priliku da vidimo kod najboljeg modela izrađenog u 65nm, tj. Intel Core 2 Extreme QX6850. Maksimalni fabrički množilac koji iznosi 8 (rečima osam) ne treba da zabrinjava, jer ovaj model ima otključan množilac koji može da dosegne vrednost od maksimalnih 20 (rečima dvadeset). Kada se na to doda da su uključeni i polovični množioci kao što su 8,5; 9,5; 10,5 itd. onda je jasno da se može kombinovati kada je overklok FSB-a, memorije i naravno klok procesora u pitanju.

 

Kome još ovo treba?

 

Korisnici koji se bave najozbiljnijim vidovima video montaže, koji pored sirove snage kloka trebuju i veću količinu L2 keš memorije svesni su toga da od ovog procesora trenutno nema boljeg rešenja. Isto tako, oni korisnici koji sebe ne smatraju toliko vičnim overkloku mogu da odahnu, jer 3200 MHz je sasvim dovoljno da skoro svaki program ili aplikaciju dovedu do svog maksimalnog iskorišćenja. Kada se na to doda da Intel u svoju Extreme seriju procesora uvek implementira „probrana“ jezgra, onda je jasno i to da overklok domeni na ovom i njemu sličnim modelima dosežu svoje neke maksimalne granice, što će upravo i da potvrdi overklok test koji smo uradili. Od naprednih instrukcija prisutne su MMX, SSE, SSE2, SSE3 i SSSE3, EM64T, kao i nekoliko puta ponavljana SEE4.1 instrukcija kojom će najviše profitirati oni korisnici koji koriste programe usko povezane sa video montažom poslednje generacije. O koliko velikom pomaku u najnovijim igračkim naslovima može da dođe, mislim da je besmisleno komentarisati jer sa najmanjim overklom, a i bez njega Intel Core 2 Extreme QX9770 bukvalno će „oduvati prašinu“ sa svim do sad procesorima koje je jedan smrtnik imao priliku da se sretne.

 

{jospagebreak_scroll title=Overklok dometi – Intel Core 2 Quad Q9300}

 

Termalne karakteristike ovog modela su i više nego impresivne. Pri postavljanju napona na ni malo naivnih 1.52 V i ostavljanja takta procesora na fabričkim vrednostima, pokrenuli smo jedan od najzahtevnijih programa za opterećenje Quad Core procesora – Quad Prime 95. U takvim uslovima temperature nisu prelazile veću vrednost od 60 ºC, što je i više nego povoljna situacija za podešavanja koja slede. Naravno posle testiranja na fabričkim vrednostima kloka nije nam preostalo ništa drugo nego da se bacimo na ozbiljna overklok ispitivanja. Postići maksimalni overklok na ovom modelu nije ni malo naivan poduhvat. Naime, veoma nizak fabrički množilac (7.5) nije nam dozvoljavao ništa drugo, nego da uz pomoć povećanja FSB-a dođemo do krajnjih vrednosti ovog „malog monstruma“. Isto tako, pri testiranju, tj. utvrđivanju maksimalnog kloka koristi smo takođe Quad Prime 95 program, sa kojim smo opteretili sva četiri jezgra, a sve to u trajanju od jednog sata, u kombinaciji sa CPU TEST 3DMark06 programom koji smo ponavljali četiri puta za vreme pomenutog vremenskog perioda. Može se reći, najveći problem zadavala nam je matična ploča (ili pak X38 čipset), tj. tokom testiranja kada bi postavili bilo koji množilac procesora jednostavno stabilnu granicu FSB-a od 470 MHz nismo uspevali da probijemo. Isto tako, svesni novonastale situacije koja nam nije dozvoljavala da pređemo 3525 MHz za procesor, odlučili smo da se nastavak ispitivanja svodi na traženje što manjeg potrebnog napona za pomenuti klok procesora. Posle višečasovnog podešavanja došli smo do minimalne vrednosti napona koja u ovom slučaju iznosi neverovatno malih 1.26 V. Da, dobro ste pročitali naš procesor je savršeno radio na 3525 MHz uz napon od samo 1.26 V, krajnje impresivno zar ne. Za kraj bitno je napomenuti da testiranja temperatura procesora nije prelazila vrednost veću od 65 ºC pri punom opterećenju na kloku od 3525 MHz.

 

Podešavanja procesora:

 

CPU Ratio Settings (07.5)

C1E Support (Disabled)

CPU TM Function (Disabled)

Vanderpool Technology (Disabled)

Execute Disable (Dsiasbled)

Max CPUID Value Limit (Diasbled)

 

Overklok podešavanja:

 

Ai Overclock Tuner (Manual)

CPU Ratio Settings (07.5)

FSB Frequency (470 MHz)

FSB Strap to Northbridge (333 MHz)

PCIE Frequency (100 MHz)

 

DRAM Frequency (DDR3 – 1130 MHz)

DRAM Command Rate (2T)

DRAM Timing Control (Manual)

 

CAS# Latency -7

 

RAS# To CAS# Delay – 7

 

RAS# To Precharge – 7

 

RAS# Active Time – 20

DRAM Static Read Control (Disabled)

 

CPU Voltage (1.270 V)

CPU PLL Voltage (1.68 V)

North Bridge Voltage (1.59 V)

DRAM Voltage (1.65 V)

FSB Termination Voltage (1.50 V)

South Bridge Voltage (1.125 V)

Loadline Calibration (Enabled)

 

CPU Spread Spectrum (Disabled)

PCIE Spread Spectrum (Disabled)

 

{jospagebreak_scroll title=Overklok dometi – Intel Core 2 Quad Q9450}

 

Preporučen raspon napona od strane proizvođača ovog modela kreće se od 0.85 V do 1.3625 V. Ipak, da bi „užarili“ ovog mališu postavili smo napon od 1.52 V (ovu vrednost napona nikako ne preporučujemo za svakodnevno korišćenje) i na ostalim fabričkim podešavanjima pokrenuli smo Quad Prime 95 test opterećenja. Na opšte zaprepašćenje i posle 1h torture temperatura nije prelazila impresivnih 51ºC. Posledica ovako dobrih termalnih sposobnosti nije bez razloga prisutna, naime steping ovog Intel Core 2 Quad Q9450 procesora pripada poslednjoj generaciji kodnog imena C1, i dobre termalne sposobnosti smo su neke od pozitivnih stavki koje karakterišu ovu inovaciju. Samim tim, bitno je napomenuti i to da pomenuti C1 steping donosi i poboljšanje kada je overklok u pitanju, gde jedini sprečavajući faktor može da bude matična ploča. Maksimalni klok od 3760 MHz je posledica maksimalnog postignutog kloka FSB-a od samo 470 MHz. Pomenuti klok FSB-a mogli smo da vidimo i kod Q9300 procesora, i samim tim pretpostavka da 45 nm procesori nemaju CPU-FSB-WALL je istinita, tj. da sve zavisi od mogućnosti overkloka FSB-a na matičnoj ploči. Kada smo utvrdili maksimalni domen FSB-a nije nam preostalo ništa drugo nego da traćimo minimalne domene napona procesora. Posle nekoliko neuspelih pokušaja minimalna vrednost napona za 3760 MHz klok procesora, zaustavila se na 1.39 V. Postignutu minimalnu vrednost napona bez imao bojazni preporučujemo u potpunosti kada je ovaj model procesora u pitanju. Isto tako veoma je bitno napomenuti i to da se na kloku od 3760 MHz procesor bukvalno „jedva“ zagrevao čemu može da posvedoči maksimalna temperatura od samo 62ºC, što je svakako za svaku pohvalu, ako znao da smo isti hladili samo sa BOX hladnjakom. Naravno da se ne bi zavaravali, bolje hlađenje ne bi dovelo do boljeg overkloka, ali svakako dovelo bi do trebovanja manjeg napona.

 

Podešavanja procesora:

 

CPU Ratio Settings (08.0)

C1E Support (Disabled)

CPU TM Function (Disabled)

Vanderpool Technology (Disabled)

Execute Disable (Dsiasbled)

Max CPUID Value Limit (Diasbled)

 

Overklok podešavanja:

 

Ai Overclock Tuner (Manual)

CPU Ratio Settings (08.0)

FSB Frequency (470 MHz)

FSB Strap to Northbridge (333 MHz)

PCIE Frequency (100 MHz)

 

DRAM Frequency (DDR2 – 940 MHz)

DRAM Command Rate (2T)

DRAM Timing Control (Manual)

 

CAS# Latency -5

 

RAS# To CAS# Delay – 5

 

RAS# To Precharge – 5

 

RAS# Active Time – 15

 

DRAM Static Read Control (Disabled)

 

CPU Voltage (1.41 V)

CPU PLL Voltage (1.68 V)

North Bridge Voltage (1.59 V)

DRAM Voltage (1.65 V)

FSB Termination Voltage (1.50 V)

South Bridge Voltage (1.125 V)

Loadline Calibration (Enabled)

 

CPU Spread Spectrum (Disabled)

PCIE Spread Spectrum (Disabled)

 

{jospagebreak_scroll title=Overklok dometi – Intel Core 2 Quad QX9650}

 

Maksimalne vrednosti napona koje Intel preporučuje za ovaj model ne bi smele da pređu veću vrednost od 1.35 V, međutim naši testovi su pokazali da ovaj model i pored toga što poseduje četiri jezgra neverovatno dobro podnosi visoke napone. Postavljanjem napona na nešto veću vrednost nego kod predhodna dva modela, tj. na čitavih 1.55 V i sve to na fabričkoj vrednosti kloka, ovaj procesor nije prelazio temperaturu veću od 35ºC, na sobnoj temperaturi od 21ºC – 23ºC, dok je pri punom opterećenju temperatura dostizala svoj maksimum od 65ºC, gde nam ništa drugo nije preostalo nego da se bacimo na testove kako bi utvrdili maksimalne domene ovo Extreme modela. Da bi precizno utvrdili maksimalne overklok potencijale našeg test modela, odluka oko postavljanja napona je bila veoma teška. Naime, koliko god napona postavili ovaj Intel Core 2 Extreme QX9650 procesor jednostavno nije se pregrevao i pored toga što smo koristi box vazdušni hladnjak starog QX6850 modela. Bilo kako bilo u takvoj situaciji morali smo da idemo jednom drugom metodologijom, pa smo odlučili da bi mogli da koristimo maksimalnu visinu napona koja našem procesoru neće dozvoliti da postigne više od 70ºC pri punom opterećenju. Posle skoro pa jednodnevnog testiranja, utvrdili smo da sa naponom od 1.48 V zacrtana vrednost temperature nije pređena, koliko god opteretili test procesor. Naravno pomenuta podešavanja dovela su do maksimalnog kloka od neverovatnih 4004 MHz. Odmah potom pokušali smo uz bolje hlađenje da ostvarimo i bolji klok, međutim nismo daleko dogurali (samo 50 MHz više) jer bi procesor iziskivao veoma veće vrednosti napona, što je prouzrokovalo i veće zagrevanje.

 

Podešavanja procesora:

 

CPU Ratio Settings (10.0)

C1E Support (Disabled)

CPU TM Function (Disabled)

Vanderpool Technology (Disabled)

Execute Disable (Dsiasbled)

Max CPUID Value Limit (Diasbled)

 

Overklok podešavanja:

 

Ai Overclock Tuner (Manual)

CPU Ratio Settings (10.0)

FSB Frequency (400 MHz)

FSB Strap to Northbridge (333 MHz)

PCIE Frequency (100 MHz)

 

DRAM Frequency (DDR3 – 1280 MHz)

DRAM Command Rate (2T)

DRAM Timing Control (Manual)

 

CAS# Latency -8

 

RAS# To CAS# Delay – 8

 

RAS# To Precharge – 8

 

RAS# Active Time – 20

DRAM Static Read Control (Disabled)

 

CPU Voltage (1.51 V)

CPU PLL Voltage (1.64 V)

North Bridge Voltage (1.54 V)

DRAM Voltage (1.75 V)

FSB Termination Voltage (1.42 V)

South Bridge Voltage (1.125 V)

Loadline Calibration (Enabled)

 

CPU Spread Spectrum (Disabled)

PCIE Spread Spectrum (Disable)

 

{jospagebreak_scroll title=Overklok dometi- Intel Core 2 Quad QX9770}

 

Polazeći nekom logikom trenutno najskuplji model procesora trebalo bi da se pokaže kao najbolji kandidat za overklok, da li je i ovde bio takav slučaj? Revizija stepinga koja nosi naziv C1 bila je prisutna i na ovom modelu. Samim tim nismo ni pokušavali da tretiramo procesor nekim suludo velikim naponima, jer je u startu pokazivao neverovatno dobre znake termalnih sposobnosti. Naime, uradili smo dva overklok podešavanja. Prvo podešavanje svodilo se na to da uz pomoć box vazdušnog hladnjaka postignemo što bliži klok onome maksimalnom kloku koji smo postigli na QX9650 modelu, ali opet sa što manjim naponom. Posle dužeg maltretiranja za stabilan rad od 4071 MHz, bilo je potrebno samo 1,368 V, što je za više od 0,1 V manja vrednost u poređenju na QX9650 model. Svesni novonastale situacije nismo mogli da odolimo a da ne probamo ovaj Extreme model i na nekom boljem vazdušnom hladnjaku. Postavljanjem Cooler Master Hyper 212 vazdušnog hladnjaka došlo je do pomaka, tj. do veoma zanimljivog pomaka. Naime, kako smo sa naponom od 1.48 V na QX9650 modelu postigli 4004 MHz, tako smo i odlučili da isti postavimo i za QX9770 model, i da jednostavno na tom naponu utvrdimo njegove domene. Na kraju se trud isplatio! Neverovatnih 4285 MHz smo postigli i na tom taktu procesor je bio potpuno stabilan, što će reći da za skoro 300 MHz uspeli da postignemo veći klok, a sve to u poređenju na QX9650 model. Krajnje impresivno zar ne? Bitno je napomenuti i to da temperatura na bilo kojem podešavanju nije prelazila 73ºC što je svakako za svaku pohvalu.

 

Podešavanja procesora (4285 MHz):

 

CPU Ratio Settings (10.5)

C1E Support (Disabled)

CPU TM Function (Disabled)

Vanderpool Technology (Disabled)

Execute Disable (Dsiasbled)

Max CPUID Value Limit (Diasbled)

 

Overklok podešavanja (4285 MHz):

 

Ai Overclock Tuner (Manual)

CPU Ratio Settings (10.5)

FSB Frequency (408 MHz)

FSB Strap to Northbridge (333 MHz)

PCIE Frequency (100 MHz)

 

DRAM Frequency (DDR3 – 915 MHz)

DRAM Command Rate (2T)

DRAM Timing Control (Manual)

 

CAS# Latency -5

 

RAS# To CAS# Delay – 5

 

RAS# To Precharge – 5

 

RAS# Active Time – 15

DRAM Static Read Control (Disabled)

 

CPU Voltage (1.51 V)

CPU PLL Voltage (1.63 V)

North Bridge Voltage (1.54 V)

DRAM Voltage (2.25 V)

FSB Termination Voltage (1.43 V)

South Bridge Voltage (1.125 V)

Loadline Calibration (Enabled)

 

CPU Spread Spectrum (Disabled)

PCIE Spread Spectrum (Disabled)

 

Podešavanja procesora (4070 MHz):

 

CPU Ratio Settings (10.0)

C1E Support (Disabled)

CPU TM Function (Disabled)

Vanderpool Technology (Disabled)

Execute Disable (Dsiasbled)

Max CPUID Value Limit (Diasbled)

 

Overklok podešavanja (4070 MHz):

 

Ai Overclock Tuner (Manual)

CPU Ratio Settings (10.5)

FSB Frequency (407 MHz)

FSB Strap to Northbridge (333 MHz)

PCIE Frequency (100 MHz)

 

DRAM Frequency (DDR3 – 914 MHz)

DRAM Command Rate (2T)

DRAM Timing Control (Manual)

 

CAS# Latency -5

 

RAS# To CAS# Delay – 5

 

RAS# To Precharge – 5

 

RAS# Active Time – 15

DRAM Static Read Control (Disabled)

 

CPU Voltage (1.37 V)

CPU PLL Voltage (1.63 V)

North Bridge Voltage (1.54 V)

DRAM Voltage (2.25 V)

FSB Termination Voltage (1.43 V)

South Bridge Voltage (1.125 V)

Loadline Calibration (Enabled)

 

CPU Spread Spectrum (Disabled)

PCIE Spread Spectrum (Disabled)

 

{jospagebreak_scroll title=CPU Testovi – Default}

 

{jospagebreak_scroll title=3D Testovi – Default}

{jospagebreak_scroll title=CPU Testovi – Overklok}

{jospagebreak_scroll title=3D Testovi – Overklok}

 

{jospagebreak_scroll title=Zaključak}

 

Bilo kako bilo, druženju je došao kraj i moramo da konstatujemo da smo se teška srca rastali sa ova tri fenomenalna procesora. Cene modela koje smo testirali još uvek nisu 100% formirane, ali na osnovu saznanja iz nama bliskih izvora možemo reći da su u kategoriji isplativosti svi modeli ispunili očekivanja. Rezultati koje smo postigli pri overkloku dosta se razlikuju, i ako polazimo od najjeftinijeg ka najskupljem modelu, upravo tom lestvicom se kretao i overklok. Intel Core 2 Quad Q9300 model postigao je 3525 MHz, tj. 41% overkloka, što je sasvim dobar rezultat ako znamo da je ploča bila ograničavajući faktor. Isti slučaj imali smo i kod Q9450 modela sa kojim postigli identičnih 41% overkloka, ali zbog većeg množioca dobili smo i veći klok koji se zaustavio na krajnje respektivnih 3760 MHz.

 

Naravno u klasi najboljih, ako možemo da kažemo i najjačih pobedu je odneo Intel Core 2 Extreme QX9770 model, koji jeste, logično i najskuplji, ali koji zaista nudi najviše svim korisnicima (pogledajte default rezultate). Svakako bitno je napomenuti i to da QX9770 model raspolaže i sa dosta velikom overklok marginom što dodatno ostavlja prostora za razmišljanje. Kao što smo i ranije navodili, a što u slučaju Core 2 Extreme procesora sa četiri jezgra verovatno i najviše važi, najveće iskorišćenje u overklok situacijama pokazalo bi se tek na nekom boljem hlađenju (za naredne testove upotrebićemo i sistem vodenog hlađenja) i naravno uz veće radne napone. Šta za kraj reći? Svi procesori koji su se našli na testu daleko su ispunili očekivanja, gde jednog potencijalnog kupca može da odgovori od kupovine samo cena Extreme modela, međutim ako sebe smatrate naprednim korisnikom kome računar može da donese novac , onda je jasno da i veća cena pomenutih procesora neće predstavljati problem.

 

ASUS Maximus Extreme ustupio : ASUS

 

ASUS Maximus formula ustupio : DPM Beograd

 

Mushkin DDR2 800MHz ustupio : Cosmosoft Smederevo

 

OCZ DDR3 1333 MHz ustupio : Eurolink Team 2000 Beograd

 

Grafička kartica Gigabyte ATi AMD HD 3870 ustupio : DPM Beograd

 

Napajanje Cooler Master Real Power Pro 1250 W ustupio : Cooler Master

 

Vazdušni hladnjak Cooler Master Hyper 212 ustupio : Cooler Master

 

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien