Posljednji članci

HW Gurus OC Week – izvještaj

MSI MOA kvalifikacije – 2D testiranje

Naime pošto MSI nije organizirao lokalne kvalifikacije za EU prvenstvo ove godine (natjecanje poznato pod nazivom MOA koje se organizira svake godine) ,ostala je jedina nada da kroz eventualno online natjecanje probamo izboriti mjesto na svjetskom finalu ove godine koji se po tradiciji održava u Taipei-ju u 10. mjesecu. Natjecanje se odvijalo online na poznatom sajtu hwbot.org i bilo je podijeljeno u 3 kategorije: Super Pi 1.5XS 32M, Wprime 1024M i 3DMark11.Prva dva su imala ograničenje množitelja procesora na 50x ,tako da se samo podizanjem BCLK-a smjelo ići gore sa frekvencijom preko 5000Mhz. 3DMark11 je bio bez ikakvih ograničenja.

 

Kao što se dalo očekivati, konkurencija je bila žestoka, a naš tim – HW Gurus je imao svojeg pulena za takmičenje, crnogorski overclocker koji se krije pod nickom Perica_barii. Svakako poznato ime u svijetu overclockinga, pogotovo nakon plasmana u Gigabyteovom natjecanju prošle godine kada je također osvojio mjesto na Tajvanu. U prvom testu (Super Pi) naš je Perica zaradio prvu poziciju sa vremenom od 6min 1sec 562ms sa i7 2600K procesorom na 5505MHz, unatoč ograničenom memorijskom kontroleru procesora. U idućem testu – wPrimeu, osvojio je drugu poziciju s vremenom od 138sec 500ms uz procesor na 5521MHz. Prva pozicija je bila nadohvat ruke budući da je prvi natjecatelj imao bolje vrijeme za tek 360ms! U posljednjem 3Dmark11 testu Perica je finiširao s četvrtom pozicijom sa 12031 poena. Za neupućene, natjecatelji su koristili GTX580 kartice koje su po prirodi prilično teške i zahtjevne po pitanju testiranja, tako da je potebno puno sreće kod odabira i dobitka primjerka kartice, odnosno čipa, kao i iskustva s kroćenjem tako moćne kartice. Sve  ovo je naposljetku dovelo do prve pozicije domaćeg takmičara kao i osvajanja najveće nagrade iz MSI-jevog fonda – put na finalno natjecanje na Tajvan! Što drugo reći nego iskrene čestitke Perici kojem nikako nije bilo lako ovih mjesec dana koliko je trajalo natjecanje. Trebalo je puno vremena, strpljenja i iskustva da se postigne ovo što je on postigao. A sada detaljan izvještaj šta je bilo potrebno da bi se to ostvarilo

 

Na raspolaganju smo imali dva 2600k procesora. Testiralo se na MSI Z68 GD80 ploči te smo bili svjesni da će nam trebati vrlo visok BCLK za pobjedu na natjecanju.

 

Kao što možete vidjeti, prvi procesor je otišao na otprilike 108.8MHz te ukupno na 5440MHz za Super Pi te 5400MHz za Wprime. Nakon toga probali smo drugi procesor koji je bio upravo ono što nam treba. Otišao je na visokih 110.1MHz, točnije 5500MHz za Super Pi te na 110MHz za Wprime. Ovog puta smo odlučili koristiti i odličnu OCZ Blade memoriju s kojim smo dobili odlične preliminarne rezultate.

 

Poslije toga smo probali drugu memoriju, GTX2 i to na LN2. Cijeli sistem nam se vrlo čudno ponašao pa smo odustali od toga i testirali memoriju na zraku.

 

Procesor je otišao na iste taktove, ali sa dosta zategnutijim latencijama te smo time poboljšali rezultate i postavili finalni Super Pi rezultat, a Wprime smo odlučili testirati još dodatno jer smo znali da smo tu nešto slabiji.

 

Ono što smo pokušali je staviti procesor na LN2 što je urodilo plodom. Imali smo CB na -70 – -80°C, ali je procesor otišao na 110.4MHz.

 

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien