Posljednji članci

GoodRAM PRO 3x2GB 2000MHz CL7 Kit

Memorija je zapakirana na standardni način – radi se o običnom plastičnom pakiranju na koje nam ne odaje mnogo informacija o memoriji osim naljepnice koja označava oznaku, količinu te latencije na kojoj memorija radi. Sudeći po specifikacijama imali smo otprilike u vidu što očekivati od ove memorije, no otvorimo pakiranje da vidimo o čemu se konkretno ovdje radi.

Memorija izgleda estetski privlačno pošto dolazi sa narančastim heatspreaderima, inače standardne veličine. S prednje strane ugravirana su dva loga, onaj tvrtkin; GoodRAM, te oznaka serije iz koje testirana memorija dolazi a to je ona namijenjena entuzijastima – PRO serija.  S gornjoj se strani nalaze dvije kopče koje fiksiraju heatspredere. Ovakav smo dizajn mogli vidjeti kod popularnih Crucial Ballistixa koji su pak dokaz da ovakva pozicija, ili bolje rečeno veličina ovih kopči nije dobar potez. Zašto je tome tako? Iz tog razloga što su kopče prekratke te pritišću samo gornji dio heatspreadera, dok se donji dio istih raširuje, a samim time lošije sjedi, ili ne sjedi uopće na čipovima memorije. Ovdje nije bio takav problem pošto su oba dijela heatspreadera dobro zalijepljeni za čipove.

Nadalje, sa stražnje strane se nalazi deklaracijska naljepnica, u donjem desnom kutu. Na istoj je otisnuto ime proizvođača (Wilk Elektronik, GoodRAM je njihov brand), ime modela, brzina označena u MB/s te na kraju napon. Oko kojeg treba istaknuti neke važne stvari. Naime, na naljepnici je krivo naveden napon memorije. Dakle, kao što možete jasno možete vidjeti na slikama, naveden je raspon od 1.7v do 1.9v. Zašto je tome tako, nismo dokučili, jer nam niti ustupitelj nije odgovarao na to pitanje. S druge strane tek u dokumentaciji koju možemo naći na službenim stranicama možemo pročitati kako je memorija deklarirana na 1.65v. Isto tako možemo pročitati kako vendor pokriva napone do 1.8v. Sve je to lijepo, no zamislimo situaciju da kupite dotičnu memoriju s police u trgovini, dođete kući, puni entuzijazma opalite 1.9v memoriji i nakon par sati/dana benchanja ostanete bez nje? Svakako neugodan osjećaj. Također treba napomenuti kako nigdje nije naveden Command Rate na kojem ova memorija radi. Mi smo ju testirali na zategnutijih 1T.

Iako smo dobili informaciju kako memorija dolazi sa Elpidinim čipovima, u to smo se odlučili i sami uvjeriti.  Skidanjem heatspredera memorije smo mogli vidjeti kako se zaista radi o Elpdinim čipovima. Konkretno, u pitanju su bili “MNH-E Hyper” čipovi. U teoriji isti garantiraju vrhunski overclocking potencijal, no s druge strane mana im je što vrlo lako umiru, te nisu ljubitelji velikih napona na dulje staze. Tome u prilog ide i činjenica kako je ovo drugi kit ovog modela koji smo dobili na test. Prvi je bio oštećen, odnosno nismo mogli postići niti približno ono čemu je memorija deklarirana, te smo ga vratili proizvođaču za zamjenski.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien