Posljednji članci

GoodRAM DDR3 1333 MHz 2×2 GB CL9 kit

Da je doba DDR3 memorije stiglo na svoje govori i činjenica kako su cijene DDR3 memorije u stalnom padu, dok s druge strane cijena DDR2 memorije konstantno raste. Tome je svakako pridonio prodor Core i5/i7 sistema ali i sve većom mjerom i utjecaj novih AMD-ovih procesora, odnosno čipseta. Da stvari nisu takvo sjajne kako se čine govori i činjenica kako su cijene bolje memorije i dalje previsoke, pa tako i razlika između cijena low-end memorije i high-end memorije, barem na našim prostorima koji je uvijek bio suhoparan po pitanju izbora memorije. Tako smo se odlučili javiti jednom od europskih proizvođača memorije GoodRAM-u da nam ustupi po jedan entry te po jedan high end kit memorije da ispitamo teren. Kako se njihov 2x2GB kit nosio pročitajte u današnjem članku.

 

Prije svega, ukratko se osvrnimo na tvrtku koja nam je omogućila test ove memorije. Radi se o Wilk Elektroniku, koji je osnovan 1991. godine u Poljskoj. Specijalizirani su prvenstveno za proizvodnju memorije, memorijskih uređaja korišenih u računalima, printerima i ostalim uređajima. S obzirom da su bili striktno orijentirani na to, 1996. godine ostaju najveći distributer RAM memorije u Poljskoj.  Kasnije 2001. Godine postaju partneri sa Infineonom zahvaljujući toj suradnji izgrađena je jedina tvornica memorije u Središnjoj i Istočnoj Europi. 2003. godine se sele u Łaziska Górne. Godinu kasnije pokreću brend GoodRAM koji i danas poznajemo.

 

Nešto o samim specifikacijama testirane memorije

 

Brzina: 1333MHz DDR3 (PC3-10666)

Latencije: CL 9-9-9-24, 1T (CAS-TRCD-TRP-TRAS, CR)

Kapacitet: Dostupni u 2GB modulima, odnosno 4GB dual-channel kitovima (testirano 2x 2GB)

Napon: 1.5V

Tip: Unbuffered

Pakiranje: 240-pin DIMM

Jamstvo: 3 godine

Optimizirani za rad sa Intelovim P55 pločama

Optimizirani za rad u Dual-channel konfiguraciji

 

* preuzeto sa službenih stranica proizvođača

 

{jospagebreak_scroll title=Pakiranje i sama memorija}

 

Memoriju smo dobili u standardnom pakiranju; plastična blister košuljica za svaki modul memorije. Preko plastičnog dijela je nalijepljena naljepnica na kojoj se jasno ističe tko je imao prste u proizvodnji memorije, te na deklarirana brzina te ime iste. Već na prvi pogled možemo vidjeti o čemu se ovdje radi, no prvo smo otvorili kutiju da dođemo do mememorije i vidimo u detalje.

 

Memorija dolazi bez heatspreadera, a pošto je ista deklarirana kao low-voltage kit namijenjen Core sistemima na 1156 socketu, zagrijavanje ne bi trebalo biti problem. Pa ponovnimo još jednom o kojoj se ovdje memoriji radi. 2x2GB dual channel konfiguracija deklarirana na 1333MHz te CL9.0-9-9-24 latencijama uz 1T Command Rate. Sve u svemu ništa posebno za istaknuti, što je bilo i za očekivati, no pomnijim pregledom memorije…

 

… uočili smo s kojim čipovima je memorija opremljena što nam je izmamilo osmjeh na lice te entuzijazam u ruke. Radi se kao što možete i sami vidjeti o memoriji koja dolazi sa Micronovima D9KPT čipovima, koji bi u teoriji trebali pokazati dobar overclocking potencijal ove memorije. Također spomenimo kako se radi o modulima s dvostranom konfiguracijom čipova. Na idućoj stranici pogledajte što smo postigli i što ova memorija ima za pokazati.

 

{jospagebreak_scroll title=Testiranje i overclocking}

 

Testiranje smo proveli na Gigabyteovoj GA-P55A-UD4P matičnoj ploči. Procesor korišten za testiranje bio je Intel Core i5 750. Nažalost Lynnfield procesorima iz serije 7xx množitelj memorije je zaključan na 10, tako da za postizanje brzina preko 2000MHz moramo imati ploču ali i procesor sposobne za 200MHz+ baseclocka. Naš primjerak inače koči na oko 220MHz, tako da je taman tu bila i granica overclocking potencijala ove memorije. Pošto nema drugog načina za overclocking memorije na i7 sistemu osim dizanja glavne sabirnice procesora, tako smo overclockingu i pristupili. Grafička kartica korištena za GeForce GTX260. Operativni sistem bio je Windows 7 Ultimate s posljenjim driverima. Programi koji su korišteni u testiranju navedeni su u donjoj tablici iza testne konfiguracije.

 

Overclocking

 

Kako smo već spomenuli, overclocking memorije bi bio puno lakši i manje CPU/MBO ovisan da smo imali punokrvni Lynnfield procesora iz serije 8xx koji imaju množitelj memorije 12+. No dobro, unatoč svemu navedenom moramo priznati kako smo zadovoljni s performansom ove memorije uzevši u obzir kako je ista ionako namijenjena nižem cjenovnom rangu, ali sa svojim čipovima spada u nešto višu klasu te kao takva i donosi dolje navedene rezultate. Dakle, maksimalna frekvencija koju smo postigli s ovom memorijom bila je 2180MHz pri 9-9-9-24, 1T, 1.75V, dolje imate sliku CPU-Z-a, koja je linkana na validaciju.

 

Također naveli smo i tablicu postignutih frekvencija s ovom memorijom u ovisnosti od napona i latencija. Nismo previše forsirali s naponom pošto memoriju ipak moramo vratiti živu i zdravu ustupiteljima. Postignuto u tablici možete slobodno smatrati stabilnim jer je prošlo sat i pol Blend testa, te je memorije na dotičnim postavkama prošla sve torture testnih programa.

 

Prijeđimo na konkrete postignute rezultate s ovom memorijom u benchmarcima koje smo naveli da smo koristili u kombinaciji s overclockom ove memorije. Nismo išli u širinu s testovima jer smo mišljenja kako bi to bilo pretakanje iz šupljeg u prazno s obzirom da je realna dobit iz overclocka memorije u praksi veoma malena, dok s druge strane, sintetika mnogo profitira od takvih sitnica pa smo uvrstili većinu takvih programa kako biste imali nekakav uvid što možete očekivati od pojedinih postavki.

 

{jospagebreak_scroll title=Zaključak}

 

Došli smo i na sam kraj ovog članka. Ono što iz priloženog vidimo da se u globalu radi o više nego solidnoj memoriji. Rekli bismo kako se ovdje radi o odličnoj memoriji, koja nudi dobar omjer uloženog i dobivenog. U našim ju je krajevima nažalost trenutno nemoguće nabaviti, no cijene vani su oko 100USD-a za ovu memoriju što je sasvim realna cijena za ono što memorija nudi. Kao što smo spomenuli maksimalni napon koji smo davali ovoj memoriji bilo je 1.75V, a što znači da ova memorija u kombinaciju s nekim 8xx procesorom i većim naponom zasigurno može pokazati zube i skupljim memorijama u klasi. Kada bolje pogledamo nekih većih minusa ovoj memoriji niti ne možemo dati uzevši sve u obzir. Stoga zasluženo dodjeljujemo Best Buy nagradu ovom proizvodu.

 

* Za kraj bismo se htjeli zahvaliti ustupitelju: Wilk Elektroniku i gospodični Iwoni Jałowy koja je test ove memorije i omogućila hitrim slanjem na našu adresu. Uskoro možete očekivati i test GoodRAM PRO 3x2GB 2000MHz CL7 kita koji smo također dobili na testiranje.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien