Posljednji članci

Gigabyte X58A-OC

Već je svima poznato da i sam izgled ploče ima utjecaja pri kupovini. Toga je bio svjestan i Gigabyte te je osmislio vrlo atraktivno hlađenje, koje dosada niste mogli naći na njihovim proizvodima. Sastoji se iz dva dijela, od čega je jedan zadužen za hlađenje X58 čipa i naponske regulacije, a jedan za ICH10R čip. Svaki od dijelova u sebi sadrži LED diodu s kojom ploča dobiva dodatan efekt. Kako smo na testu dobili testni primjerak ploče, sam hladnjak je nešto viši nego prodajni primjerci koji dolaze s nižim hladnjacima kako bi spriječili eventualne nekompatibilnosti s određenim hladnjacima za procesor.

 Gigabyte X58A-OC (23) Gigabyte X58A-OC (24) Gigabyte X58A-OC (25)

Hladnjak za X58 čip te naponsku regulaciju je prilično velik. Možemo uočiti kako je hladnjak dizajniran tako da strujanje zraka s procesora odvodi toplinu od procesora. Sam hladnjak je prilično težak. Iako se čini da ne postoji, unutar hladnjaka se nalazi toplovodna cijev kako bi se povećala efikasnost hlađenja. To možete uočiti kada pogledate ispod hladnjaka jer je jedan dio hladnjaka otvoren i jasno se vidi toplovodna cijev, a isto tako možete vidjeti da je hladnjak zadužen za X58 čip, glavnu regulaciju i QPI/VTT regulaciju te Etrontech USB 3.0 kontroler koji je tu tek toliko da održi ravnotežu hladnjaka. ICH hladnjak malo vuče na zastavu koja se vijori. Hladnjaci su pričvrščeni s metalnim vijcima osim kod dijela za naponsku regulaciju koja je pričvrščena s običnim plastičnim držačima što nam nije jasno zašto su tu izostavili metalne vijke. Gumbići za mijenjanje BCLK-a i množitelja procesora svijetle samo kada ih pritisnete.

 Gigabyte X58A-OC (26) Gigabyte X58A-OC (27) Gigabyte X58A-OC (28)

X58A-OC ploča je prva ploča dizajnirana isključivo za overclock. To znači da se pazilo i na najmanji detalj prilikom dizajniranja, a posebna pozornost je posvećena regulaciji napona. Svi koji se bave overclockom ili su dizajneri po pitanju napona i struje mogu vam reći da je upravo naponska regulacija jedan od najbitnijih dijelova. Gigabyte je poznat po predstavljanju 24 fazne regulacije, ali u ovom slučaju odlučio je predstaviti još kvalitetniju naponsku regulaciju iako ima manje faza. To je postigao tako što je koristio izuzetno kvalitetne komponente i time nadmašio svaku regulaciju trenutno.

 Gigabyte X58A-OC (29) Gigabyte X58A-OC (30) Gigabyte X58A-OC (31)

Regulaciju ćemo pregledati po nekoliko segmenata od kojih je prvi PWM. Pun naziv je zapravo Pulse Width Modulator, a na ploči se nalazi već dokazani ISL6336 kontroler koji se koristi gotovo na svim Gigabyte pločama namijenjenim visokom segmentu. Ovaj PWM je zadužen za slanje signala uređaju koji kontrolira MOSFET-e kako bi 12v određene amperaže pretvorili u 0.9v-2.1v veće amperaže nego što vaše napajanje može proizvesti. U isto vrijeme zadužen je i za regulaciju napona, dok je ITE8275E zadužen za LLC i prebacivanje faza. Iako se kontrola PWM frekvencija mogla napraviti putem BIOS-a, Gigabyte se odlučio na hardversku kontrolu tako da se frekvencija može mijenjati tokom rada, točnije u bilo koje vrijeme.

 Gigabyte X58A-OC (32) Gigabyte X58A-OC (33)

Ploča dolazi s istim DrMOS (DriverMOSFET) čipovima kao i na drugim pločama iz visokog segmenta koje Gigabyte proizvodi, točnije Vishay DrMOS Gen III. SiC769CD deklarirani na 35A. Treća generacija DrMOS-a donosi popriličan broj prednosti, poput veličine. Prilično su mali što znači veći prostor za ugradnju i usavršavanje ostatka regulacije, a u mogućnosti su raditi pri 1MHz frekvenciji. Druga velika prednost je što su upravljački programi integrirani unutar samog čipa tako da s jednim čipom. Treća prednost je skaliranje s hladnoćom. Primjerice ukoliko hladite procesor s LN2, indirektno hladite i PCB te bakar unutar njega, a time i DrMOS-e koje omogućuje pružanje više struje.

 Gigabyte X58A-OC (34)

Sigurno ste se zapitali kako ova ploča s toliko manje faza biti bolja od primjerice Gigabyte X58A-UD7 koja ima 24 faze, a jedan od najbitnijih stvari kod regulacije jest specifikacija induktora/prigušnica. Na ploči se nalazi 12 56nh induktora specificiranih na 50A. Gigabyte ih je posebno naručio za ovu ploču, a nazivaju se još i MPFC (Max Power Ferrite Choke). Stari induktori su 100nh i specificirani su na 20A što nam jasno govori zašto ih je toliko puno. Mnoge ploče se reklamiraju kako mogu izdržati 1000W opterećenje procesora, ali stvarnost je daleko od toga. Čak i da VRM može isporučiti toliko, procesor i sami pinovi ne bi uspjeli to izdržati, tako da je realnost ipak oko 300-500W maksimalno.

 Gigabyte X58A-OC (35)

Ploča koristi POSCap TPE, visoko vodljivi polimer s tantal jezgrom, ultra niske ESR kondenzatore. Rampage III Extreme i EVGA Classified koriste Proadlizer i nekoliko elektrolitskih aluminijskih kondenzatora, dok ostale ploče koriste obične aluminijske kondenzatore. Sada ćemo obratiti pozornost na bulk izlazne kondenzatore kojih ima 20 te su specificirani na 470uF i imaju ESR od 6-7mΩ. To nam daje ukupni bulk kapacitet od 9400uF.

kondenzatori

Prednosti tantal kondenzatora naspram aluminijsko elektrolitski su dosta manji ESR, mogu pohraniti više energije po jedinici volumena. Imaju daleko veći rang temperature i pouzdanost im je veća. Gotovo svi tantal kondenzatori su specificirani na rad pri -50°C, dok aluminijsko elektrolitski kondenzatori pokazuju mijenjanje kapaciteta s vremenom, ponašanje na temperature pa i frekvenciju.

Ulazni kondenzatori su uglavnom uvijek deklarirani na par volti iznat ulaznog napona. Ti kondenzatori su pod naprezanjem. Iako su izlazni kondenzatori vrlo važni, ulazni su zapravo ti koji poprimaju najveći spektar opterećenja. Razlog tome je što izlaznim kondenzatorima pomažu induktori kako bi smirili velike promjene struje, ulazni kondenzatori direktno napajaju MOSFETe kako bi oni smanjili struju. Veća fluktacija struje je direktno povezana s nižim ESR-om, kojemu se tantal kondenzatori dobro prilagođeni.

Izlazni kondenzatori imaju nekoliko vrste poslova poput razdvajanje izlaznog napona, pružanje struje procesoru dok se induktori oporavljaju i služe kao energetski spremnik i smanjivać fluktacije napona. Idealni parametri za kondenzatore jest da imaju niski ESR kako ne bi došlo do veće fluktacije napona što ne odgovara prilikom izvlačenja maksimuma iz komponenti. Izlazni filter je napravljen od dviju komponenti, a to su induktori i kondenzatori. Zamjenjujući sve izlazne kondenzatore na drugim Gigabyte X58 pločama bez izračunavanja efekta o smanjenom ESR-u može zapravo donijeti više problema nego koristi.

Gigabyte X58A-OC (36)

Nakon što smo sve izanalizirali, napravili smo tablicu kako bi usporedili trenutno četiri najbolje ploče po pitanju regulacije napona. Bez obzira na rezultate, moramo reći kako sve ploče imaju fantastičnu regulaciju i niti jedna neće limitirati vaš procesor po pitanju struje.

usporedba

Na kraju moramo se zahvaliti članu sin0822 koji nam je pomogao u razumijevanju cijele regulacije i pri korištenju određenih njegovih slika. Sva sreća pa postoje ljudi u OC zajednici koji su spremni pomoći!

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien