Posljednji članci

Gigabyte X58A-OC

Prilikom dizajniranja ploče, pazilo se čak i na samu kutiju kako bi ploča bila što bolje napravljena, a koštala što jeftinije. Tako veličina kutije je prilično mala, tj. u rangu s običnim pločama. Ništa čudno jer X58-OC ploča na sebi nema puno dodatak za koje bi trebali dodatne stvari. Iza kutije uočavamo određene prednosti koje donosi OC ploča, sve u svemu lijepo dizajnirana kutija. Sastoji se od dva dijela, vanjskog estetskog te kartonskog za zaštitu ploče. Pakiranje koje dolazi uz ploču je sljedeće

• Dvije knjižice s uputama
• Crossfire i SLI konektor
• 3-Way SLI konektor
• Četiri SATA-III kabla
• I/O limić
• Kablovi za mjerenje napona
• CD za instalaciju
• Gigabyte i Dolby Home Theater naljepnica

Gigabyte X58A-OC (1) Gigabyte X58A-OC (2) Gigabyte X58A-OC (3) 

Ekstremni sportovi su oduvijek zahtijevali posebne uvjete kako bi postigli maksimalne performanse. Kod računalnih komponenata, gdje svaka komponenta mora biti vrhunski dizajnirana i usklađena, ovo dolazi još više do izražaja. Na prvi pogled, više estetski gledano, ploča izgleda stvarno odlično. Narančasta boja s crnim PCB-om te lijepo dizajniranim hladnjacima ovoj ploči daje stvarno jedinstveni izgled. Brzim pregledom preko ploče možemo reći da se stvarno pazilo na svaku sitnicu kada je u pitanju overclock. Tako primjerice imamo izuzetno siromašan I/O panel što u ovom slučaju manje znači bolje. Svakako pozdravljamo ovaj potez Gigabytea. Tu je i odličan razmještaj PCI-E x16 utora, kako bi se izbjegla gužva s kablovima na ploči se nalaze SATA naponski konektori za stabilizaciju sustava prilikom korištenja više grafičkih kartica, cijela ploča nema niti jedan standardni kondenzator već su korišteni najkvalitetniji POSCap kondenzatori i mnoge druge stvari pa krenimo po redu.

 Gigabyte X58A-OC (4) Gigabyte X58A-OC (5) Gigabyte X58A-OC (7)

Jedan od najvažnijih dijelova ove ploče je svakako prostor oko procesora. Zbog instalacije ekstremnih hlađenja, prostor je napravljen tako da nema nikakvih visokih komponenata poput primjerice kondenzatora, ali isto tako postoji par stvari koje su mogle biti bolje odrađene. Tako se Gigabyte odlučio pomaknuti utor za procesor više prema memoriji te tako biti više udaljeniji od regulacije napona. Jedan od razloga je svakako kondenzacija. Prilikom višesatnog testiranja, svakako je bolje da vam se kondenzacija pojavi kod utora za memoriju nego li kod regulacije napona što bi u tom slučaju moglo dovesti do prilično ozbiljnih problema po pitanju vaših komponenata. Ono što je odlično rješeno za ekstremno testiranje su izuzetno kvalitetni POSCap TPE, visoko vodljivi polimer s tantal jezgrom, ultra niski ESR kondenzatori, koji služe za što kvalitetnije isporučivanje napona. Nigdje na ploči nećete naći standardne kondenzatore, samo isključivo ove. S lijeve strane se nalaze dva EPS 8 pinska konektora i naponska regulacija, a s druge strane su utori za memoriju i par zanimljivih gumbića koje ćemo dodatno objasniti. Jedini veliki minus je položaj Clear_CMOS gumbića koji se nalazi između utora za memoriju i procesor. Kod ekstremnog testiranja primjerice s LN2 hlađenjem, ploča se prekriva ili tekastripom (ili poznatija kao guma) ili vazelinom. Ukoliko koristite vazelin, onda nemate problema, no kako s vazelinom “upropastite“ ploču, svi koriste gumu. Tada ćete Clear_CMOS gumbić također prekriti s gumom te kao takav ostaje neiskorišten. Za razliku od njega, DIP prekidač i nije na toliko lošem položaju jer njega ionako kad jednom postavite nećete mijenjati i nije od tolike važnosti kao i prošlo navedeni prekidač.

 Gigabyte X58A-OC (8) Gigabyte X58A-OC (9) Gigabyte X58A-OC (10)

Tu nailazimo i na drugi problem, a to je blizina memorijskih utora. Prilikom testiranja na recimo -170°C, pojavljuje se prilično velika kondenzacija, što će prvo na svojoj koži osjetiti memorija. Iako od istih problema pati i Rampage III Extreme te mnoge druge ploče, očekivali smo da će Gigabyte učiti na tuđim greškama te popraviti navedeni problem ili ga donekle spriječiti. No kada pogledate s druge strane, možete vidjeti popriličan broj dodatnih stvari koje su jedne od glavnih stvari ove ploče što znači ili korištenje nešto većeg PCB-a što dovodi do većih troškova ili probati kompenzirati na ovaj način. Najbitnija stvar su svakako gumbići, kojih je ukupno osam, od čega dva otpada na paljenje i resetiranje. 4G dugme automatski podiže procesor na 4GHz, bez obzira koji koristite. Korisna stvar za sve početnike, ali ploča nije namijenjena za to. Četiri ostala dugmića su za podizanje/smanjivanje množitelja procesora i BCLK-a. Izuzetno smo oduševljeni s tom opcijom i možemo reći da stvar odlično funkcionira u praksi. Tako smo dotičnu stvar isprobali na tekućem dušiku i s odličnim primjerkom procesora i ove ploče skoro postigli rekord za 1366 platformu, od čega nas je spriječilo 0.01MHz. Naravno, tu nećemo stati te ćemo pokušati u drugom pokušaju i to srušiti. Pokraj gumbića se nalaze točke za mjerenje napona, isto vrlo korisno kod testiranja, POST zaslon o kojeg nema potrebe dodatno objašnjavati te 24 pinski konektor za napajanje.

 Gigabyte X58A-OC (11) Gigabyte X58A-OC (12) Gigabyte X58A-OC (13) Gigabyte X58A-OC (14)

Donjim dijelom ploče prevladava četiri PCI-E x16 utora te jedan PCI. Ploča nema NF200 što je od strane overclockera odlična stvar. Sigurno se pitate zašto jedan PCI utor? Mnogi koriste eksternu POST karticu, iako se na ploči nalazi mali POST ekran. Prvi i treći PCI-E x16 utor su x16, dok su drugi i četvrti x8. Hladnjak SB-a nije spojen s hladnjakom za regulaciju i X58 čip, ali je dovoljno velik da ohladi ICH10R. Neki od korisnika neće koristiti hladnjak za X58 i naponsku jedinicu pa tako još uvijek može koristiti hladnjak za ICH. Nažalost na ploči nema prekidača s kojim možete onesposobiti PCI-E x16 utore što zna biti vrlo korisna stvar. Jedna od novosti je i korištenje SATA naponskih konektora za stabilnost sistema kod korištenja CrossfireX-a ili SLI-a. Nalaze se odmah pokraj SATA konektora što ih čini odličnim za pristup te ne možemo išta prigovoriti ovom dizajnu. X58-OC na sebi ima četiri SATA-II te dva SATA-III konektora, a pokraj njih možemo uočiti standardne konektore za priključke kablova s kučišta.

Gigabyte X58A-OC (15) Gigabyte X58A-OC (16) Gigabyte X58A-OC (17) Gigabyte X58A-OC (18)  

Od dodatnih mogućnosti, Gigabyte X58-OC ploča dolazi s dva BIOS čipa s kojima možete eksperimentirati po pitanju verzija. Pokraj SATA konektora nalazi se prekidač s kojim prebacujete na BIOS koji želite. Osim toga, na ploči se nalazi tri dodatna senzora za temperaturu s kojima možete pratiti kolika je temperatura PCB-a na određenim mjestima. Tu su čak sedam 4 pinska konektora za ventilatore. Jedna od zanimljivosti, ali nažalost na lošem mjestu, je i DIP prekidač s kojim kontrolirate frekvenciju naponske regulacije. Tvornička frekvencija iznosi 400kHz, a prekidač vam daje mogućnost korištenja 600kHz, 800kHz te 1000kHz što znači izuzetno kvalitetan i stabilan napon pri najvećim opterećenjima. I/O panel je izrazito siromašan, što se nama u ovom slučaju i sviđa. Možete naći samo ono osnovno, poput dva PS/2 konektora, 4 USB-a (2xUSB 2.0 i 2xUSB 3.0), jedan LAN konektor i tri konektora za zvuk. Ovim potezom Gigabyte je napravio veću fleksibilnost pri dizajniranju naponske regulacije jer je sada tu daleko više prostora.

 Gigabyte X58A-OC (19) Gigabyte X58A-OC (20) Gigabyte X58A-OC (21) Gigabyte X58A-OC (22)

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien