Posljednji članci

Gigabyte H55N-USB3

Ploča je opremljena s četiri SATA-II konektora koja nije moguće spojiti u RAID sustav, jednog PCI-E x16 utora koji ovu ploču daje potpuno drugu namjenu te dva DDR3 utora za memoriju s podrškom za 8GB. Da ne duljimo previše, krenimo na dizajn ploče.

HTPC i slične ploče su dizajnirane da budu po mogućnosti što manje. Kako je Gigabyte dizajnirao ovu ploču u ITX dimenzijama. Zašto bi ploča bila u većim dimenzijama, kada s malim su troškovi manji i samim time je ploča pristupačnija drugima. Kutija dolazi u vrlo malim dimenzijama, par centimetara većim nego ploča. S pločom od opreme dolazi:
-tri priručnika za instalaciju
-dva SATA-II kabla
-zaštita I/O konektora

Vjerojatno se pitate čemu tri priručnika za instalaciju? To smo se i mi pitali jer za instalaciju je dovoljan i jedan, tako da ne vidimo potrebe za toliko priručnika. Od opreme ne dobijete puno toga, ali isto tako cijena ploče nije velika, a mogućnosti su ogromne.

Gigabyte H55N-USB3 (1) Gigabyte H55N-USB3 (2) Gigabyte H55N-USB3 (3) Gigabyte H55N-USB3 (4)

Ugledom u kutiju, mogli smo zaključiti da će dimenzije ove ploče biti još manje. Iako smo to očekivali, vađenjem iz kutije se zaista možete uvjeriti koliko je ploča mala. Uz takve male dimenzije, stvarno puno stvari je stalo na ploču. Uz i5/i7 1156 procesore, ovakva ploče se može koristiti u mnoge svrhe, a ne samo za HTPC sustave.

Gigabyte H55N-USB3 (5) Gigabyte H55N-USB3 (6) Gigabyte H55N-USB3 (7) Gigabyte H55N-USB3 (8)

Ploča se bazira na 1156 podnožju koje omogućuje dom dvojezgrenih pa sve do četverojezgrenih procesora. Iako je ITX dimenzija, ploča nema restrikcija po pitanju vrste procesora. Određenih problema s instalacijom hladnjaka jer su određene komponente vrlo blizu. Posebnu pozornost obratite na stražnju stranu ploče i backplate-a hladnjaka jer postoji podosta čipova, regulatora ispod ploče koje može rezultirati nekompatibilnošću.

Gigabyte H55N-USB3 (9) Gigabyte H55N-USB3 (10) Gigabyte H55N-USB3 (11) Gigabyte H55N-USB3 (12)

Na ploči se nalaze i dva DDR3 utora koja prima do 8GB 1333MHz memorije. Brzine su ograničene, ali kako ploča omogućuje OC neće biti problem niti s 2000MHz memorijom, ovisi o procesoru i njegovom integriranom memorijskom kontroleru. Tu je također i PCI-E x16 utor koji ploči daje jedan ogroman plus kod svih potencijalnih kupaca. Tako možete koristiti grafičku koju god poželite, počevši od low-profile kartica do recimo HD 5970 ili GTX 480.

Gigabyte H55N-USB3 (13) Gigabyte H55N-USB3 (14) Gigabyte H55N-USB3 (15)

Kod malih kućišta u ovoj sekciji nije bitan veliki broj SATA konektora, ali ako ploču koristite u nekom SFX kućištu, potrebno vam je barem dva SATA konektora. S ovom pločom dolazi čak četiri SATA-II konektora. Pored možete uočiti konektore za paljenje, resetiranje te USB konektore. Kako mnoga kućišta, ako ne i sva, imaju USB konektore na prednjoj strani, ovakvi konektori su svakako potrebni.

Gigabyte H55N-USB3 (16) Gigabyte H55N-USB3 (17) Gigabyte H55N-USB3 (18)

Mnogo su važniji oni konektori koji se nalaze na stražnjoj strani ploče. Tu Gigabyte nije želio škrtariti te je omogućio skoro sve vrste konektora. Jedna od novosti je svakako i USB3.0 konektori, a od ostatka imamo:
-PS2
-DVI, D-SUB15, HDMI
-4x USB2.0 + 2x USB3.0
-eSATA, SPDIF
-7.1 zvučni utori

Kako možete vidjeti, imate stvarno sve što će vam zatrebati, a velika pozitivna stvar je tri izlaza za monitor i mogućnost korištenja do dva monitora odjednom.

Gigabyte se odlučio koristiti 24 pinski uz 4 pinski EPS konektor. Kako je broj faza za regulaciju ograničen prostorom, nema potrebe za korištenjem 8 pinskog EPS konektora. Procesor, memorija i ostale komponente dobivaju napon preko solidne regulacije koja je nešto bolje dizajnirana od ostatka regulacije. Ploča podržava overclock svih procesora, ali je ograničena po pitanju regulacije. Ovo možemo i pohvaliti jer kako je regulacija ograničena, da ne bi došlo do oštećenja ploče, postavljene su restrikcije. Premda neka vas to ne zbunjuje. Ploča je itekako sposobna po pitanju podizanja taktova u što ćete se uvjeriti u nastavku teksta.

 Gigabyte H55N-USB3 (19) Gigabyte H55N-USB3 (20) Gigabyte H55N-USB3 (21) Gigabyte H55N-USB3 (22)

H55 čipset u sebi sadrži samo USB2.0 (maksimalno 12), PCI-E 2.0 x16 i 10/100/1000 podršku. Kako vidite da nije toliko nužan, tj. da se ne koristi previše, možete pretpostaviti i da se ne grije puno. Tako se Gigabyte odlučio na samo mali pasivni hladnjak s kojim bismo mogli reći kako je malo pokvario dojam. Jako mali hladnjak se u malom kućištu zna jako zagrijati, do otprilike 67°C. Pokušali smo i mijenjati pastu što je malo smanjilo temperaturu, ali ne toliko kako bi se krajnji korisnik osjećao ugodno.

Gigabyte H55N-USB3 (23)

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien