Posljednji članci

Gigabyte GOOC 2009 rezultati europskog takmičenja

Naš overclockerski tim, tj. Serbian Xtreme Team (HW GURUS) predstavljao je Srbiju na europskom overklok takmičenju koje je organizovala kompanija GIGABYTE. Ceo događaj odigrao se u Pragu, glavnom gradu Češke, i uz prisustvo 14 odabranih zemalja naši overklokeri imali su priliku da okušaju sreću i da upotrebe znanje koje su sticali godinama.

U Beogradu, tačnije u prostorijama SKC-a, 14-og marta ove godine kompanija GIGABYTE organizovala je interno takmičenje gde su pored takmičara sa vazdušnim i vodenim hlađenjem demostrilari silu i naši SXT momci uz pomoć tečnog azota. Tokom demonstracije sile SXT posada uspela je da obori svetski rekord u kategoriji GTX260 216SP grafičkih kartica, što je ujedno i najbolji uspeh u poređenju na sva interna takmičenja koja su se dešavala u kvalifikacija širom sveta. Moramo da napomenemo da je informacija oko pomenutog obaranja svetskog rekorda obišla ceo svet, te smo se našli u nebrojenom broju magazina i online vesti.

Dalje takmičenje za nas nastavlja se u Pragu te smo sa nestrpljenjem čekali 16.april kada smo trebali da „odletimo“ na pomenuto evropsko GIGABYTE overklok takmičenje. Kako je došao i taj dan u poslepodnevnim časovima ukrcali smo se u avion i tek oko 21h stigli smo u prostorije hotela Corinthia u Pragu. Pri dolasku dobili smo informaciju da su ostali timovi stigli još ranije i da je druženje uveliko počelo. Onako izmoreni bilo smo primorani da se uputimo prema svojim sobama i da lagano krenemo sa priprema za sutrašnji toliko važan dan za nas. Posle grupnog doručka, oko 8h ujutro dana 17.aprila okupili smo se na 24-om spratu Corinthia hotela i počele su pripreme sistema. Tokom priprema uspeli smo da izolujemo dve grafičke karte i matičnu ploču, te smo i prve testove za Super Pi 8m ujedno uradili za vreme pomenute pripreme koja je trajala do 12h. U 12h morali smo da se odvojimo od stolova kako bi primili saopštenje o pravilima takmičenja i odmah potom takmičenje je počelo. Isto tako moram da napomenem da su korišćena dva benchmark programa, tj. Super pi 8m i 3DMark 06, te je i za jedan i za drugi benchmark program vreme takmičenja bilo ograničeno na 100 minuta za svaki.

Test sitem:

Procesor: Intel Core i7 965

Matična ploča: GIGABYTE GA-EX58-UD4P

Grafička karta: GIGABYTE GV-N26OC-896H-B (SLI)

Memorija: Kingston KHX16000D3K3/3GX DDR3

Napajanje: ENERMAX Revolution85+ 1050W

HDD: Intel X25-M SATA SSD 80G

Softver i sve što je bilo prisutno na hard disku obezbedio je GIGABYTE, te nije bilo dozvoljeno koristiti dodatni softver.

Items

Detail

OS

Windows XP SP2

Benchmark

Super PI 8M

3DMark 2006

Utility, Tools

EASY TUNE 6

RIVATUNER v2.22

CPU-Z v1.49

GPU-Z v0.3.1

Graphics Driver

GeForce Driver 181.22 (PhysX enable)

Motherboard BIOS

F5

{jospagebreak_scroll title=Tokom takmičenja}

Prvi rezultati u super Pi 8m benchmark programu bili su optimistični, međutim kao se bližio kraj shvatili smo da primerak memorije koji smo dobili nije bio najsrećnijeg izdana, te smo dali sve od sebe kako bi uspeli što bolje da se plasiramo. Nervoza, konstantan pritisak u kombinaciji sa željom koja teži pobedi držala nas je u neizvesnosti, te smo dali sve od sebe da ostanemo koncentrisani i da ne podlegnemo pritisku. Nakon sat vremena takmičenja sa pomenutim Super Pi 8m programom, rezultati su svedeni i shvatili smo da su za treće mesto odlučivale stotinke, te nam ništa drugo ne preostaje nego da se zagrejemo, tj. „zaledimo“ za FutureMark 3Dmark 06 benchmark program.

Ubrzo posle pauze koja je iskorišćena za ručak usledilo je takmičenje sa pomenutim 3DMark 06 programom. Tokom privih 20min saznali smo da postoje dve verzije grafičkih karti prisutnih na takmičenju, tj. da se pojavila jedna sa nižim naponom, i da sa povećanjem napona nema nekih pomaka, što je na kraju i nas zadesilo te nismo uspeli da pređemo više od 820MHz, dok smo u kućnoj radinosti u toku priprema uspeli da pređemo magičnu granicu od 900MHz.

No bilo kako bilo na mišiće smo uspeli da izguramo četvrtu poziciju u TOTAL 3DMark 06 testu, i šestu u 3DMark2006 HDR/SM3 testu. Kako je sat vremena brzo prošlo, tako smo i dočekali 17h kada je sve bilo gotovo. Ukupan plasman za našu zemlju bila je šesta pozicija, za koju smatramo da nije loša, ako znamo da je konkurecija bila toliko velika. Odmah potom usledila je i dodela nagrada i grupna slika. Ovde možete da vidite sve rezultate drugih timova LINK!

Biti na ovakvom jednom takmičenju je prava privilegija, toliko poznatih overklokera na jednom mestu, toliko dobrih rashladnih sistema jednostavno oduzimalo je dah. Isto tako pokupili smo po koju foru, ali verujem da su i ostali takmičari imali šta da nauče i vide od nas i to u velikoj meri. Ovom prilikom hteli bi da čestitamo timu Belgije na pobedi, a ujedno i da se zahvalimo svima takmičarima na druženju, a pre svega timu Grčke (Hipro5 & GPRHellas), zatim timu Rusije (DeDal & NeoForce), zatim timu Rumunije(Matose & Monstru), zatim timu Italije(Delex & GiaXi) kao i svima drugima sa kojima smo se fantastično družili.

Zahvalnica ide u smeru kompanije GIGBYTE koja je organizovala ovo odlično overklok takmičenje, kompaniji Intel, Enermax, Kingston, nVidia, zatim našem GIGBYTE ofisu i sajtu Benchmark koji nas je podržavao sve ovo vreme pre i tokom takmičenja.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien