Posljednji članci

Gigabyte GA-EX58-UD3R

Gigabyte kao i velika većina ostalih za svoje ploče koristi provjereno dobar, Awardov BIOS. Sve u svemu, ovdje se radi o više manje standardnoj postavi, izuzev M.I.T sekciju, koju Gigabyte voli staviti po strani. Radi se o sekciji u kojoj su sadržane sve važnije postavke vezane isključivo za overclocking. Iz razloga što velika većina naših čitatelja zna kako izgleda BIOS, nećemo vas zamarati sa uobičajnim stranicama BIOS-a, nego ćemo se osvrnuti na onu najzanimljiviju, kako smo već spomenuli, M.I.T. sekcija iliti Motherboard Intelligent Tweaker.
Na prvoj slici je samo početna stranica BIOS-a, dok se na ostale tri osvrćemo na M.I.T. sekciju. Kao što imate prilike za vidjeti, ovdje ste u mogućnosti podešavati brojne opcije počevši od množitelja samog procesora, QPI frekvencija, paljenja XMP profila, podešavanja latencija, te nekih najčešće korištenih napona.
Na gornje tri slike možete vidjeti, kako smo već spomenuli podešavanje napona pojedinih komponenti, od procesora, memorije, QPI/VTT, PLL, IOH i ostalih napona. Uz to ovdje se igramo sa najvažnijim stavkom a to je neizostavni Bclk. U istom “košu” se nalazi i PCI-E sabirnica, te poneke opcije za automatski overclock pod nazivom C.I.A. 2.
Na gore navedenim slikama možete uočiti podkategorije vezane većinom za detaljna podešavanje memorije. Počevši od djelitelja, odnosno množitelja, napona te latencija memorije. Ono što je važno za spomenuti jest da je Gigabyte nešto drukčije implementirao dotičnu opciju iz razloga što je za svaki memorijski kanal potrebno zasebno podešavati memorijske latencije, što ponekad doduše, zna biti i pomalo zamorno. Uz ovo, ovdje je i sekcija koja je namijenjena isključivo za podešavanje postavki procesora gdje možemo paliti, odnosno gasiti Turbo boost, pojedine jezgre procesora, HT te još neke tehnologije namijenjene za uštedu energije. Za kraj ćemo navesti jedan osvrt na dostupne napone koje ploča nudi za pojedine komponente.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien