Posljednji članci

Gigabyte GA-EX58-UD3R

Opis layouta možemo započeti od samog vrha ploče te opisom naponske jedinice. Kako možemo vidjeti, s obzirom da se radi o UD3 modelu, ploča dolazi sa „samo“ 10-ero faznom naponskom jedinicom. Radi se o analognoj jedinici, što je lako za uočiti pored 10 zalivenih zavojnica koje okružuju prostor oko socketa. Na svaku zavojnicu dolazi set MOSFET-a koji su adekvatno hlađeni, o čemu nešto više riječi kasnije u tekstu.

Napravimo malu digresiju od naponske jedinice te pogledajmo prostor oko socketa te ploče općenito. Radi se o prilično pristupačnom prostoru, koji nije natrpan i unatoč hlađenju, te neće biti problematičan oko izolacije za sub-zero hlađenje. Instalacija većih hladnjaka također nije predstavljala problem, s obzirom da je TRUE Copper na testiranoj ploči mogao biti instaliran bez problema, neovisno o orijentaciji. Ostatak ploče je također prilično dobro raspoređen. Ovo poglavlje ćemo zatvoriti s konstatacijom o izvedbi regulacije napona. Usudili bismo se reći kako je doba loše regulacije napona više manje prošlo, pogotovo dolaskom X58 ploča koje su redovito napumpane po tom pitanju.

Tako da tu imamo „dobru“ i „još bolju“ naponsku jedinicu. UDR3 po tom pitanju spada u prvi slučaj. Unatoč 10-ero faznoj regulaciji napona, vdrop je prisutan (kao i kod velike većine ploče tog ranga), no po pitanju vdroopa nije bilo većih problema, tj. opadao je u minimalnoj mjeri. Kad smo kod toga, spomenimo kako je ploča opremljena LED dijagnostikom koja se nalazi s desne strane a ukazuje na to koliko je trenutno regulacijskih faza u pogonu. Kako biste vidjeli dotične LED-ice u akciji potrebno je uključiti opciju „Dynamic Energy Saver Advanced“ u BIOS-u.

Prijeđimo dalje na desni dio ploče gdje nas očekuju DIMM utori. Naime, ovo je prva veća fizička zamjerka, a to je u vidu samo četiri DIMM utora. Ploča i dalje dolazi sa podrškom za triple-channel, naravno, ali instalacijom četvrtog modula gubite triple, i dobivate „samo“ dual-channel memorijsku konfiguraciju. Realno gledajući većina korisnika ionako koristi samo tri utora, dok ostali koji trebaju više ionako ciljaju na skuplje ploče.

Po pitanju ostalih utora za proširenja tu su ukupno sedam PCI utora. Od dna prema vrhu, prisutno je dva klasična 32-bitna PCI slota, dva PCI-E x16 utora, između kojih je jedan PCI-E x4 utor, te naposljetku i dva PCI-E x1 utora na samom vrhu. Raspored istih je više manje standardan i pristupačan u svakoj situaciji. Ono što je posebno kod ove ploče je također činjenica kako unatoč svojoj cijeni, podržava kako Crossfire, pa tako i SLI tehnologije, unatoč je na kutiji navedeno drukčije. Važno je napomenuti kako naša ploča revizije 1.6, to podržava out-of-box, dok to starija verzija 1.0, podržava uz jednostavni BIOS update.

Nadalje, nešto više o konektorima koji se nalaze diljem ploče. Uz desni rub uočavamo od vrha prema dnu: 24-pinski ATX konektor, te osam SATA konektora koji su postavljeni pod kutem od 90°, te dva 3-pinska naponska konektora. Tik iza SATA konektora, nalazi se i ClearCMOS jumper. Donji rub je obogaćen front-panel pin-outima, isto tako i pin-outima namijenjenim za dodatne USB i FireWire konektore te po dva naponska konektora za ventilatore. Jedan od njih je 4-ero pinski, nalik onom koji se nalazi kod socketa. Na donjem rubu se također nalaze nešto nepovoljnije postavljen IDE konektor, te jedan FDD konektor. Odmah pored njega uočavamo dva manja čipa, odnosno, master i slave BIOS čipovi. Uz lijevi rub uočavamo dodatne konektore za front panel audio, CD-in, te SPDIF izlaze. Naposljetku gornji rub ploče je zauzet jednim 8-pinskim EPS konektorom te CPU fan headerom. Dakle, sve u svemu u najboljem redu, izuzev tog IDE konektora koji je po nama mogao komotno stajati pored ili nakon 24-pinskog ATX konektora.

Od čipovlja na ploči možemo naći Texas Instrumentsov TSB43AB23 čip koji je zadužen za Firewire mogućnosti ploče, ITE-ov IT8720 čip zadužen za dijagnostiku ploče te jedan dodatni floppy konektor na ploči te Realtekov ALC888S audio codec koji je zadužen za 7.1 HD zvuk na ploči. Kako smo već spomenuli tu su i dva BIOS čipa podržavajući DualBIOS tehnologiju. Realtekov čip 8111D, pak, pruža ploči jedan gigabitni link za mrežnu komunikaciju. Dodatni Gigabyteov SATA2 kontroler  koji je zadužen za „bijele“ SATA konektore, je zapravo rebrandirani JMicronov JMB363 kontroler pružajući RAID polja 0, 1, i JBOD. „Plavi“ SATA konektori, s druge strane su upogonjeni od strane Intelovog ICH10R southbridgea pružajući RAID polja 0, 1, 5, i 10. Ono na što nismo naišli, a voljeli bi da jesmo, bila bi dvoznamenkasta POST dijagnostika, no uzevši u obzir cijenu i ciljanu publiku, to i nije neki veliki minus. Zaključimo ovu kategoriju sa backpanel panelom. Tu je, s lijeva naprema desno:  dva PS/2 konektora za miša i tipkovnicu, optički i koaksijalni S/PDIF audio izlazi, komotnih osam USB portova, dva FireWire konektora, te jedan RJ45 iliti gigabitni mrežni konektor, te naposljetku izlazi integrirane 7.1 zvučne kartice.

I za kraj ove kategorije, ostavljamo za obraditi hlađenje ploče. Uzevši u obzir cjenovni rang i na kakve korisnike GB cilja s ovom pločom, radi se o i više nego solidno rješenom hlađenju. Southbridge je hlađen manjim aluminijskim low-profile blokom, a fiksiran je plastičnim push-pinovima. Sredstvo korišteno za „sukob“ s površinom čipseta bio je thermalpad pune veličine. Svoj posao obavlja solidno i nema problema po pitanju grijanja u radu. Nadalje, hlađenju X58 northbridgea posvećeno je nešto više pažnje tako da vidimo nešto masivniji aluminijski blok na kojeg se nastavlja jedan heatpipe a vodi do idućeg bloka koji se nalazi na regulaciji napona. Potonja je hlađena iz dva bloka. Prvi, kako smo spomenuli je spojen sa NB-om radi lakše, odnosno bolje disipacije topline. Drugi blok koji se nalazi na regulaciji napona je nešto manji po pitanju veličine, te nije spojen u heatpipe sustav. Oba spomenuta na sebi nose perolaki limić plave boje koji označavaju brend ploče. Također tu je i jedan sitni aluminijski blok koji se krije ispod heatpipea a nalazi na pola puta između VRM-a i NB-a. Radi se o pet MOSFET-a koji su zaduženi za napajanje NB-a, a znaju se zagrijati u svom radu. Sustav hlađenja je fiksiran plastičnim push-pinovima, dok je blok NB-a fiksiran metalnim vijcima, što je mnogo bolje i ozbiljnije rješenje.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien