Gigabyte GA-EX58-UD3R

Unatoč izlasku P55 čipseta te i5, odnosno i7 procesora baziranih na 1156 socketu, proizvođači i dalje vode bitke na X58 polju matičnih ploča. Iako je i sama s1366 platforma namijenjena za high-end korisnike/tržište, i dalje imamo modele koji su pristupačni cijenom, a konkurentni svojim mogućnostima usporedivši ih sa P55 pločama, a koje će svoju slavu ponovno povratiti izlaskom šesterojezgrenih Gulftown procesora. Bilo kako bilo, na test smo dobili Gigabyteovu EX58 UD3R ploču koja upravo pokriva gore spomenuti segement. Da li, i kako joj to polazi od ruke, pročitajte u članku koji smo vam za danas pripremili.

Gigabyte je jedan od vodećih proizvođača na tržištu matičnih ploča već neko vrijeme. Rame uz rame s najvećima kao što su Asus, DFI, EVGA i ostali. Unatoč ne tako slavnoj prošlosti, Gigabyte je napravio velik napredak sa pločama baziranim na Intelovim namijenim za Core2 procesore. Istaknuli bismo pogotovo ploče iz P45, X48 te sada i X58 te P55 serije.

 

Kao što je kolega Marko spomenuo u svom prošlom članku o DFI-jevoj perjanici X58 ponude, T3eH8 ploči, ono što je postao trend kod proizvođača matičnih ploča jest zapošljavanje poznatih i iskusnih overclockera koji su u svojoj branši jaki, a pritome su nerijetko i dobrih poznavatelji elektrotehnike. Toga se dosjetio i sam Gigabyte tako da u svom kadru već neko vrijeme ima poznatog overclockera hicookie-a koji je pak, uz internu podršku, prisutan i Xtremesystems forumima.

Vratimo se nakratko na novosti koje je Gigabyte donio sa posljednjim serijama matičnih ploča. Ono čime se Gigabyte posebno može, i ponosi se, jest njihova Ultra Durable tehnologija, koja je trenutno dogurala do verzije 3. Lajt motiv dotične verzije jest novina poznata pod marketinškim nazivom „2 oz Copper PCB“. O čemu se tu konkretno radi? Prije svega da se osvrnemo na izraz „2 oz“.

 

Oz je engleska kratica za riječ „ounce“. Ounce je jedinica mase koja je jednaka otprilike 30 grama (1oz = ~30g). S obzirom da se ovdje priča o bakru, logično zaključujemo kako se radi o količini primjenjene bakrene mase u PCB-u. Znači, za razliku od klasičnih, Gigabyte na svojim pločama, odnosno PCB-ovima koristi duplo veću količinu bakra (1 oz (30g) vs. 2oz (60g)).  Koje su konkretne prednosti takvog dizajna? Teoretski, radi se o idućim prednostima: niže temperature, bolji overclocking potencijal, manji otpor što ponovno znači manja disipacija topline, i veća iskoristivost. Ono što nas ovdje ponajviše interesira jest bolji overclock potencijal. Ono što Gigabyte ponosno ističe kod svojih ploča iz nove serije jest mogućnost postizanja velikih brzina memorije, pa shodno tome svoje ploče deklarira na maksimalnih 1366MHz u slučaju DDR2 memorije, te čak 2200MHz kod DDR3 memorije. Kako sve ovo nije priča u prazno govori činjenica kako Gigabyteove ploče trenutno drže rekord u DDR3 kategoriji sa P55 UD6, te u DDR2 kategoriji sa P45 UD3R pločama.

Za kraj spomenimo i to kako je Gigabyte započeo s istom praksom i sa svojim grafičkim karticama, a nose naziv Super Overclock. Dotičnu seriju također karakterizira Ultra Durable 3 tehnologija i veći radni taktovi od referentnih kartica. No nešto više o tome kad/ako dobijemo dotične kartice na test. To bi bilo sve o Gigabyteovim postignućima na tržištu, započnimo s osvrtom na testiranu ploču.

About Danijel Pavlovic

Check Also

ASUS Rampage III Extreme vs. EVGA X58 Classified

Nekoliko mjeseci nakon što je EVGA izdala prvu verziju Classified ploče i šokirala sve oko …

Leave a Reply