Posljednji članci

GeIL EVO Corsa i Enhance Corsa

Trenutno tržište memorija ne stoji pretjerano najbolje po pitanju vrhunskih memorija, ali je zato prepuno novih 8GB i 16GB kitova. Na test smo dobili memoriju prilično popularnog proizvođaća, GeIL, koji je u zadnje vrijeme malo zanemaren. S novom serijom, GeIL je krenuo u poprilično osvajanje tržišnog kolača. Tako imamo memoriju iz Enhance CORSA i EVO CORSA serije koje dolaze u 8GB kitu. Obje memorije su namijenjene različitom cjenovnom segmentu, međutim i jedna i druga memorija jamče dugogodišnji rad s DBT tehnologijom. Kakvima su se pokazale te o čemu je riječ s DBT tehnologijom pročitajte u nastavku.

Prvo ćemo krenuti s nešto slabijom, ali znatno jefitnijom memorijom, Enhance CORSA. Memorija se može kupiti u 2x2GB i 2x4GB pakiranju te tvornički dolaze s upečatljivim hladnjakom. Osim toga, memorija se odlikuje DBT Enhanced tehnologijom i latencijama 9-9-9-28 pri 1.5v. Enhance CORSA serija je testirana kako bi izdržala sva opterećenja vašeg računala i kao takva testirana je na dosta većim taktovima da bi to izdržala. Tako primjerice 1333MHz memorija je testirana na 1500MHz C9, dok bi 1600MHz memorija trebala raditi bez problema na 1700MHz C9. To je dodatnih 10% kojih dobivate potpuno besplatno. Dotične memorije imaju spremljene profile s tim brzinama tako da u BIOS-u samo podignete XMP 1 profil.

Sa sve većom popularnošću Sandy Bridge platforme i njezino obožavanje brzine memorije, Geil je također predstavio memoriju namijenjenu za tu platformu. EVO CORSA memorija dolazi u dvije vrste pakiranja, jedno s dva keksa memorije, a drugo s četiri i to sve u 4GB i 8GB veličinama pri 1866MHz i 2133MHz brzinama. Kao i kod prethodne memorije, testirana je u ekstremnom strogim i kontroliranim uvjetima što znači da posjeduje DBT Enhanced tehnologiju. Jedna od prednosti, osim visokog takta, je i niski napon memorije što znači nisko zagrijavanje. Uz ovoliko puno memorije, latencije memorije su prilično dobre i zategnute, koje iznose 9-10-9-28.

  geil front 3  

DBT tehnologija, punog naziva Die-hard Burn-in Technology, je jedna od novosti koju je GeIL komplementirao. Burn-in proces je često korišten kod testiranja komponenata kako bi se osigurala vrhunska kvaliteta. Testiranje se provodi na visokoj temperaturi, a ponekad i na visokim naponima čime se dosta brže pokazuju rezultati neispravnosti i osigurava daleko kvalitetniji proizvod na tržištu. Donedavno ova tehnologiju je bila korištena samo kod serverskih komponenata koje su morale izdržati velike napore i temperature.

DBT

GeIL Die-hard Burn-in tehnologija donosi određene novosti. DBT proces je napravljen na njihov specifičan način i nalazi se u DBT-1 komori. Unutar nje nalazi se preko 1000 memorija koje se u tom trenutku testiraju. Na slici možete vidjeti 1000 Black Dragon memorija koja se trenutno testira. Memorije su poslagane u posebne ploče koje su namijenjene samo za testiranje memorije koje  softverskim putem obrađuju različite testove. Temperature koje DBT-1 komora može postići iznosi oko 100°C kroz 24h testiranja što znači da memorija radi na još većoj temperaturi. Svaka memorija koja prođe kroz ovu vrstu testiranja jamči visoku kvalitetu rada.

 DBT2

Svaka od memorija dolazi s MTCD tehnologijom što jamči hladniji rad memorijskih čipova zbog bolje konstrukcije hladnjaka za memoriju. MTCD je skraćenica od Maximized Thermal Conduction & Dissipation. Površina hladnjaka je napravljena od aluminija koja je u kontaktu s memorijskim čipovima pomoću trake koja ima povećanu provodljivost topline. Zbog brze provodljivosti, toplina s čipova se prenosi na hladnjak, a zbog svog dizajna toplina se brzo raspršuje u okolinu.

 MTCD2

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien