Posljednji članci

Exceleram Rippler 2×2 GB CL6

ER3006A memorija dolazi u malom pakiranju, kroz koju možete vidjeti izgled memorije. Na poleđini  pakiranja memorije, možete vidjeti osnovna svojstva koja dolazi uz memoriju, poput doživotnog jamstvva te ručno testiranih modula kako bi se omogućila što veća kompatibilnost s pločama.

 IMG_4936IMG_4937IMG_4940IMG_4941

Tvornička brzina memorije iznos 1600MHz pri 6-9-9 latencijama. Prva CAS latencija izgleda vrlo impresivno, ali djelomično zadovoljstvo sputavaju ostatak latencija koje su vrlo visoke. U Koliko je to zaista utjecalo na performanse smo provjerili u nastavku recenziji. Također moramo reći da memorija odlično skalira s povećanjem napona, ali nažalost promjene latencija i ne utječu na povećanje overclock potencijala.

    IMG_4943  IMG_4949IMG_4955IMG_4948

Sam izgled djeluje vrlo impresivno, točnije hladnjak. Potiče iz Ripper serije te se vrlo dobro slaže uz ploče s crno-crvenim izgledom pout Asus Rampage III Extreme ploče. Hladnjak djeluje malo tanko, ali odlično hladi jer je memorija ostala hladna i pri ekstremnim testiranju.

   IMG_4954 IMG_4953 IMG_4951 IMG_4950   

 • Naš testni sistem se bazirao na novoj, Sandy Bridge platformi, koja ostvaruje impresivne performanse. Tako smo koristili najbolje iz ASUS ponude, Maximus IV Extreme matičnu ploču koja je bila domaćin memoriji. Nekakvih nekompatibilnosti između memorije i matične ploče nema, tako da ovu kombinaciju bez problema možemo preporučiti za korištenje.

  testni

 • Kako nema nekog pretjeranog smisla testirati performanse jedne i druge memorije jer su razlike premale, odlučili smo se na jednu drugu kombinaciju. Pregledali smo malo stanje tržišta memorije i vidjeli da Exceleram memorija po cijeni spada u niži/srednji segment, a to znači da možete dobiti za nešto više novaca 1600MHz 8-8-8 ili 9-9-9 memoriju pa smo testirali da li su te memorije po pitanju performansi bolje ili pak Exceleram uz nižu cijenu ostvaruje i bolje performanse. Rasplet možete vidjeti u nastavku

  aida maxx pcmark pifast spi vantage wprime

  Kao što možete vidjeti, 6-9-9 latencija ostvaruje pobjedu u gotovo svim testovima, što znači da je Exceleram pobjednik po pitanju performansi.

 • Kako je Sandy Bridge platforma vrlo ograničavajuća po pitanju overclocka memorije, odlučili smo koristiti provjerenu 1366 platformu s kojom se vrlo lako može pronaći maksimalni takt memorije. Koristili smo Super Pi 1.5XS, 32M, program s kojim smo nastojali pronaći liniju do koje memorije prolazi. Za to smo je uparili s jednom od najboljih ploča, Asus Rampage III Extreme, i 980x procesorom.

   IMG_4934 IMG_4935

  Kako nismo imali još jedan modul memorije za trokanalni način rada, morali smo testirati u dvokanalnom načinu rada. U krajnjem slučaju, ova memorija i nije bila namijenjena za ovu platformu. VTT je bio podešen na 1.35v, uncore na najmanju moguću razinu i onda smo dizali BCLK uz 10x memorijski množitelj. Rezultati su slijedeći

  oc

  Memorija pri 1.75v nije htjela raditi na nižim latencijama na tvorničkim brzinama, ali je zato ostvarila lijep pomak uz povećanje napona. Zatim smo postavili CL9 latenciju s kojom je memorija dobila dodatna krila, dok s 9-11-9 latencijama se vidi kako je memorija dostigla svoj maksimum i da daljnje podizanje taktova ne bi igralo nikakvu ulogu te nismo ni probali veće latencije od toga.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien