EVGA P67 FTW

LGA1155 platforma je predstavljena nedavno i do sada ima vrlo veliku prodaju. Svi proizvođači su se uključili u borbu za svojim udiom u Sandy Bridge kolač pa je tako i EVGA nedavno predstavila tri ploče s kojima se planira uključiti u borbu. Na test smo dobili najjači model P67 ploče, točnije EVGA P67 FTW ploču koja je namijenjena zahtjevnijim korisnicima. Iako je većina EVGA-inih ploča bila namijenjena isključivo visokom segmentu, poput Classified serije, FTW serija je namijenjena srednjem višem segmentu. Tako svojom cijenom, opremom i karakteristika konkurira dotičnim segmentima. Da se ploča ne prodaje samo od riječi, govore nam i performanse same ploče. Kakvom se ploča pokazala, opravdava li EVGA-ino ime te da li je smještena u dobar segment pročitajte u daljnjem tekstu.

Svi smo strijepili da li će se EVGA-in tim raspasti nakon što je dosta ljudi iz R&D otišao, a jedan od odličnih dizajnera poznatiji kao Shamino je također napustio EVGA-u. Odmah nakon toga se dogodio i Intelov fijasko s B2 revizijom P67 čipsetom te je tako EVGA dodatno odgodila svoje ploče. Mnogi su mislili da od P67 platforme ne bude ništa s njihove strane, ali predstavljanjem FTW ploče EVGA-in logo “nothing is compromised“ doista dolazi do izražaja. Odličan dizajn, vrhunske komponente, odlična BIOS podrška jasno daje do znanja da je EVGA još uvijek tu i da zna što korisnici žele i traže. Uz dobar dizajn, tu je i veliki broj PCI-E x16 utora, USB 3.0 i SATA 6GB/s konektori, 12 fazna regulacija itd.

ftw_compromise_nothing

U početku razvoja P67 FTW ploče, EVGA je planirala ploču predstaviti kao Classified verziju, što potvrđuju određene slike koje su prikazane prije predstavljanja. Na kraju je ploča predstavljena kao FTW i što je i za očekivati jer ploči nedostaje određene stvari kako bi kotirala kao trenutno vrh ponude. Tu je prvenstveno odustajanje od digitalne naponske regulacije, EVBot podrške i nešto siromašnijeg BIOS-a, točnije podešavanja latencija za memoriju. No da stvari nisu tako crne, ploča dolazi po izvrsnoj cijeni (za Europu 229€ MSRP), a uz odličnu cijenu i dizajn tu su i vrlo dobre performanse i odlična mogućnost izvlačenja maksimuma iz ostalih komponenata. Kako P67/Z68 ploče dolaze s UEFI BIOS-om (jedino je Gigabyte u početku išao na provjereno stari BIOS), performanse u određenim programima su bile loše, pogotovo u 3D Mark 2001 programu. Koliko god program bio star, Sandy Bridge platforma je donijela mogućnost ponovnog uživanja u testiranju navedenog programa. Gigabyte je donedavno bilo nemoguće dostići u navedenom testu, sve do ove ploče. Čak i sam Kingpin drži trenutni WR s ovom pločom, što je dokaz njezine efikasnosti, a ploču smo usporedili s Gigabyte P67 UD7 koja je također vrlo dobra po pitanju performansi te s ASUS Maximus IV Extreme.

front_top

Na prvi pogled se čini da ploča ne dolazi s puno opreme i mogućnosti, ali dizajn je vrlo dobar, eventualno malu zamjerku možemo staviti na I/O panel na kojemu se nalazi velika praznina. Tu je i NF200 čip koji omogućuje veću propusnost prilikom korištenja više PCI-E utora.

P67 FTW feature

Kompletne specifikacije možete pogledati na sljedećoj slici.

EVGA_specifikacije

About Filip Panđić

Check Also

Asus Maximus III Formula

Koliko je tržište 1156 matičnih ploča jako, govori i činjenica koliko modela pojedini proizvođači imaju …

Leave a Reply