Posljednji članci

EVGA P55 Classified 200

P55 platforma je poznata po manjoj potrošnji. EVGA nije htjela riskirati i predstavila je praktički identičnu regulaciju za procesor što omogućuje čak 600w procesoru. Upola manje bi trebalo biti i više nego dovoljno, ali EVGA cilja na sam vrh i ne želi dovesti u pitanje stabilnost pri radu. Napon procesora stiže preko 10-fazne digitalne regulacije koju čini trenutni vrh Volterra ponude, a to su VT1185 koji omogućavaju konstantnih 45A po regulatoru. Jedna od dodatnih mogućnosti je i mogućnost promjene frekvencije rada od 800K do 1333KHz. Za razliku od starijeg brata, dva 8-pinska EPS konektora se nalaze na nešto boljem položaju, ali su još uvijek blizu regulacije da bi napon bio što bolji. Tomu pomaže i Low ESR/ESL Film kondenzator koji dodatno stabilizira napon procesoru da ne bi bilo oscilacija. Izgled hladnjaka je također ostao isti, a temperature pri zračnom testiranju i visokim taktovima te voltažama ostaju ispod 50°C. Za testiranje smo koristili i5 670 procesor kojemu smo dali 1.8v i brzinu povećali na 4.8GHz kako bi testirali regulaciju koja praktički nije ni štucnula pri opterećenju.

31 32 33 34

Lynnfield procesori su poznati po velikim memorijskim taktovima. Iako memorija ne troši puno struje, stabilnost i oscilacija je poprilično važna na ovakvom tipu ploče. Napon memorije je moguće povećati na razinu koju nikad nećete koristiti. Od ostale regulacije, tu se nalazi 2-fazna analogna regulacija koja kontrolira VTT napon. Za razliku od frekvencije digitalne regulacija, ova je podesiva u rasponu do 610KHz. Ispod memorijskih utora se nalazi i regulacija koja služi za NF200 i P55 čipove. Oni ne troše puno pa nema potrebe za neke bijesne regulacije koje ionako nećete biti u mogućnosti iskoristiti. Kod prve Classified ploče se događalo da pri korištenju 4 grafičke kartice kod ekstremnih uvjeta dođe do potražnje prevelike struja iz 24-pinskog ATX konektora. Pri tome se žice napajanja istope zbog prevelikog zagrijavanja i tako dođe do kratkog spoja. Kako bi se spriječila tolika propusnost struje kroz ATX, kod prvog PCI-E x16 utora se nalazi 4-pinski molex konektor za stabilizaciju utora.

35 36 37 37_

Kako ploča ne troši puno energije, nije bilo potrebe za dizajniranjem nečega posebnog vezano za hlađenje. NF200 čipset se nalazi ispod hladnjaka na sredini ploče. Temperature čipa su iznosile oko 50°C kao i P55 čip koji je bio još nešto hladnijeg izdanja ispod malog hladnjaka u donjem desnom dijelu ploče.

38 39 40 41

Prije testova donosimo vam još par slika da bi vidjeli kako je ploča u potpunosti dizajnirana bez hladnjaka. Kao što vam slike govore, ima poprilično malih detalja na koje su morali obratiti pozornost. Sada da ne dužimo previše, slike pa rezultati.

42 43 44 45

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien