Posljednji članci

EVGA P55 Classified 200

P55 Classified 200 ploča dolazi u kutiji male dimenzije, za razliku od svoga starijeg brata. Sastoji se od dva dijela, a to su fiksni dio, tj. sama kutija i dio u koji se stavlja kutija kako bi imala svoja svojstva tzv. logotip kutija. Sama kutija ističe glavne adute ploče. Tako na prednjoj strani imamo veliki EVGA-in logotip i naziv ploče, dok u donjem desnom kutu imamo oznake Intel-ovih procesora koje ploča podržava. Sa stražnje strane uočavamo praktički sve funkcije koje ploča ima, njezine glavne specifikacije i sam izgled ploče.

1 2 3 4

Nakon otvaranja kutije, ono što možemo uočiti je da sama ploča i kablovi nisu odvojeni u posebni dio ploče, već se svi kablovi nalaze na ploči. Iako je u praksi drugačije i sigurnije, ovakav način može oštetiti ploču. Iako na neki način to možemo razumjeti zbog ograničene kutije, ipak se nadamo da će se EVGA vratiti standardnom pakiranju, a to je odvajanje ploče i kablova. Oprema koju je EVGA osigurala s ovom pločom je sasvim zadovoljavajuća. Tako imamo tri SLI konektora, crveni kabel za korištenje voltmetra, limić s dva USB konektora za kučište, čak šest SATA kablova kojim ste osigurani što se tiče diskova jer upravo toliko ih ploča i podržava te tri dodatna SATA naponska kabla. Tu je također i priručnik, limić za I/O konektore i ono što će mnoge iznenaditi je izostanak IDE kabla. Prvo smo pomislili da je EVGA zaboravila uvrstiti taj kabel, ali nakon što smo započeli inspekciju same ploče uočili smo kako je u potpunosti izostavljena podrška za IDE uređaje. Ovaj potez svakako možemo smatrati kao pozitivan, jer uz tolike SATA uređaje bilo je vrijeme za izumiranje ovog sučelja.

5 6 7

Tu je podrška za EVBot kao i nova verzija ECP ploče. U par navrata smo objasnili funkciju ovog uređaja, a sada imamo isti uređaj koji može podići voltažu procesora za +0.2v (0.1v po tipki) i +0.1v za VTT napon. To je zapravo jako korisna stvar jer primjerice testirate maksimum procesora i ukoliko procesor ne boota, +0.1v za VTT napon vam može pomoći da otkrijete što ga spriječava pri podizanju.

8 9 10 11

Naziv ploče nam govori kako ova ploča spada u vrh ponude koje EVGA omogućuje. Classified linija je specijalno dizajnirana za entuzijaste željnih visokih performansi. Kako Intel ima dvije platforme, X58 i P55, EVGA je morala dizajnirati dvije potpuno različite ploče. Nakon dvije X58 verzije koju ste imali priliku pročitati na našoj stranici (Classified E759 i Classified E762), vrijeme je da vam predstavimo novu P55 perjanicu u EVGA-inom izdanju. Izgled ploče je dizajniran tako da ako korisnike ne zanimaju toliko performanse, da mogu izabrati ploču po njezinom dizajnu. Tako imamo crveno-crni dizajn uz tri hladnjaka koja upotpunjuju ploču. Vjerojatno se pitate čemu tri hladnjaka pošto P55 platforma ima samo jedan čip? Kako bi osigurala odlične performanse kod Crossfire i SLI sustava, EVGA je omogućila NF200 čip o čemu ćemo nešto kasnije pričati.

12 13 14 15

Za ovu platformu, Intel je dizajnirao nešto drugačiji utor za procesore. Pri tome je Foxconn imao određenih problema jer je njihov utor znao doslovno spaljivati procesore pri većim voltažama (1.5v+). Iako ne možemo reći kako je ovo isključivo Foxconn-ov problem jer se znalo dogoditi i kod Lotes utora, moramo savjetovati izbjegavanje njihovih utora. Da bi se takve stvari svele na što manju mogućnost, EVGA je pinovima u utoru omogućila 300% više zlata kako bi dobila što bolje performanse. Kako je ploča namijenjena srednjem segmentu, tj. P55 čipset, EVGA je osim 1156 rupa za hladnjak omogućila rupe i za 775 platformu, kako bi što veći broj hladnjaka bio podržan. Prostor oko utora neće biti ograničen za ugradnje bilo niskih hladnjaka poput Scythe Schuriken hladnjaka, ali ni velikih poput Thermalright ili sličnih hladnjaka. Za ekstremne hladnjake sada nećemo govoriti jer postoji brdo hladnjaka koji idu, ali i neki koji ne idu nažalost. U desnom kutu utora imamo dva 8 pinska EPS utora koja procesoru omogućavaju čak 600W snage procesoru. Pri normalnom radu niste obvezni koristiti oba utora jer procesor ne zahtijeva toliku snagu, ali kod overclocka bi bilo poželjno osigurati što bolji napon procesoru i upravo zato se ovi konektori nalaze blizu regulacije napona.

16 17 18 19

S druge strane, već standardno, nalaze se četiri DDR3 utora. Utori su međusobno dovoljno razmaknuti kako ne bi imali problema s većim hladnjacima memorije i kako bi protok zraka bio dovoljno velik za adekvatno hlađenje. P55 platforma omogućuje korištenje maksimalno 16GB memorije, tako da iako u budućnosti možemo vidjeti memorije većeg kapaciteta od 4GB po keksu, više od 16GB nećete moći ugraditi. Ploča također podržava brzinu memorije do 2600MHz+, a jedna od potencijalnih mogućnosti koja se trebala nalaziti na ploči je Turbo Memory mogućnost (tzv. Braidwood tehnologija). Nažalost Intel je u posljednji trenutak onemogućio ovu tehnologiju pa možemo vidjeti prazno mjesto pokraj memorijskih utora. Da bi se slijedeća funkcija omogućila, ploča je morala biti proširena za otprilike 3cm. Razlog tomu je ugradnja vlastitog voltmetra na samu ploču kako bi mogli sami kontrolirati napon određenih komponenata. Iznad utora za memoriju nalaze se EZ mjerne točke kojih ima ukupno šest.

20 21 22 

Donjim dijelom ploče prevladava čak šest PCI-E x16 konektora i jedan PCI-E x1 konektora. Kako P55 čipset omogućuje samo 20 PCI-E lanaca, NF200 čip je bio neophodan. Tako pri 2-Way SLI sustavu, dva PCI-E x16 utora rade puno brzinom, a kod 3-Way i 4-Way sustava, utori rade pri x8 brzini. Ono što možemo uočiti je crni PCI-E x16 utor koji ima fiksnu propusnost koja iznosi x4. Ovakav raspored utora nije loš jer PCI-E x1 karticu bez problema možete koristiti u x16 utoru. S ovom pločom također možemo naći konektore za isključivanje PCI-E x16 utora što može biti jako korisno. Konektore možete spojiti i na EVGA ECP kontroler pa preko njega isključivati ili uključivati po potrebi. Pokraj utora možemo uočiti mali pasivni hladnjak što nam govori da P55 čipset troši malo energije i ne zagrijava se puno, a nedaleko od njega imamo šest SATA-II konektora koji svi idu preko P55 kontrolera.

24  26 23

Brojne kritike natjerale su EVGA-u da na ploče uvrsti barem dva BIOS-a. No na ploči postoji čak tri BIOS čipa s kojim možete eksperimentirati. Jedan BIOS čip se ne mogu stavljati nove verzije već služi isključivo ako snimite krivu verziju na druga dva BIOS-a. Tako imate jedan za svakodnevni rad, a s druga dva možete slobodno eksperimentirati. Kako bi odabrali određenu verziju, EVGA je stavila prekidač na ploču s kojim prebacujete verziju BIOS-a. Pokraj prekidača nalaze se tipke za paljenje/gašenje te resetiranje računala kao i CCMOS tipka. Ono što bi moglo nekima biti nejasno čemu dvije vrste pinova za priključak kablova s kučišta koje se nalaze u donjem desnom kutu. Prvenstveno da bi se EVGA ECP ploča mogla priključiti neovisno o kablovima s kučišta

25 27

Stražnji I/O panel s konektorima donosi sasvim dovoljan i raznovrstan broj konektora. Tako imamo šest USB 2.0 konektora što bi trebalo biti dovoljno mnogima, a ako ne bude, na ploči se nalaze konektori za još dodatnih šest. Osim USB konektora, tu su konektori za zvuk koji dolazi preko ODREĐENOG KONTROLERA. Jedan Firewire i dva eSATA se također nalaze na ploči. Svakako je pohvalno vidjeti dva eSATA konektora jer mnogi koriste eksterne diskove, a koči ih brzina USB 2.0 standarda. U zadnje vrijeme mnoge ploče dolaze s CCMOS tipkom, ali ono što nećete vidjeti na drugim pločama je konektor za EVBot uređaj. Za entuzijaste, ovo je poprilično korisna stvarčica. Za normalne korisnike bas i nema pretjerane koristi, ali ova ploča ionako nije napravljena za normalne korisnike. 

29 30

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien