EVGA P55 Classified 200

Izdavanjem nove arhitekture, Intel je ciljao na vrh ponude. X58 platforma je bila sve samo ne povoljna. Odlične performanse, brojne mogućnosti, ali mnogi kupci nisu željeli izdvojiti toliku količinu novca. Kako bi Intel zadovoljio svaki dio segmenta vezan za ponudu procesora, predstavili su P55 platformu kojom ćemo se pozabaviti. EVGA je uočila da i P55 platforma može ostvariti odlične performanse te su odlučili predstaviti ploču koja bi predstavljala vrh njihove ponude. Tako dolazimo do P55 Classified 200 ploče koju imamo na testu.

Odlična Nehalem arhitektura je omogućila visoke performanse, ali i visoki trošak. Problem je bio u cijeni 1366 procesora i potreba za novom, 1.65v trokanalnom memorijom. Mnogi se nisu složili s tim i odlučili su pričekati na P55 platformu, a tu je negdje nastupila i ekonomska kriza u svijetu pa se samo predstavljanje malo odgodilo. Da li su P55 performanse dovoljne za srednji segment pročitajte u daljnjem tekstu.

Intel P55 čipset je mnogo efikasniji nego prijašnji. Razlog tomu je bio izostanak dvije važne stvari, a to su PCI-E 2.0 sabirnica i memorijski kontroler koji je ugrađen u procesor. Tako se u procesoru nalazi 16 linija za PCI-E sabirnicu, koji se dijele na 8 linija prilikom korištenja dvije grafičke kartice. U čipsetu se nalazi podrška za 14 USB 2.0 uređaja, Intel HDA podršku, Intel 10/100/1000 mrežnu karticu i 6 SATA-II uređaja. Kao što vidite čipset je bio poprilično rasterećen i postao je poprilično efikasan jer nema potrebe za dva čipa na ploči, tzv. Northbridge i Southbridge. Da li je to dovoljno kako bi se umanjila cijena ove platforme, vidjet ćemo na kraju.

top

About Filip Panđić

Check Also

Asus Maximus III Formula

Koliko je tržište 1156 matičnih ploča jako, govori i činjenica koliko modela pojedini proizvođači imaju …

Leave a Reply