Posljednji članci

ECS Z77H2-AX

 • Za testni sistem smo koristili Intel Core i7 2600k procesor na tvorničkom te na 4.5GHz taktu. Memoriju koju smo koristili je G.Skill Trident s taktom od 2133MHz i latencijama 9-11-9 kako bi rezultati bili usporedivi s ostalim testovima. Nažalost u trenutku pisanja teksta nismo imali raspoloživi Ivy Bridge procesor, iako bi ploča trebala prebaciti u višu brzinu s njim. Ostatak sistema se nije mijenjao, kao ni programi.

  testni

 • Da biste lakše razumjeli gdje griješite prilikom podizanja taktova, točnije zašto se plavi ekran pojavljuje, pogledajte u slijedeće kodove. Svaki plavi ekran je specifičan i vrlo vjerojatno to do sada niste primijetili.

  BSOD kodovi za overclocking:

  0x101 = povećajte napon procesora (vcore)
  0x124 = prvo smanjite/povećajte QPI/VTT, a ako ne pomogne onda smanjite/povećajte napon procesora (vcore). Uglavnom znači premalo napona za procesor (vcore)
  0x0A = nestabilan RAM/IMC, prvo povećajte QPI/VTT, ako ne pomogne povećajte napon procesoru
  0x1A = Često znači neispravan keks memorije. Probajte povećati napon memorije
  0x1E = Povećajte napon procesora (vcore)
  0x3B = Povećajte napon procesora (vcore)
  0x3D = Povećajte napon procesora (vcore)
  0xD1 = smanjite/povećajte QPI/VTT, zna biti i nestabilan RAM pa po potrebi povećajte napon memorije
  0x9C = Najčešće QPI/VTT, ali i povećanje napona procesora zna pomoći
  0x50 = Latencije ili takt memorije. Povećajte napon memorije ili QPI/VTT
  0x109 = Nedovoljno ili previše napona za memoriju
  0x116 = Nedovoljan IOH (NB) napon, problem s grafičkim karticama (najčešće prilikom korištenja više kartica u SLI/Crossfire načinu)

  Ploču smo testirali samo po pitanju BCLK-a, jer ionako maksimalni takt ovisi o samome procesoru. Tako smo je testirali na dva načina. Maksimalni BCLK takt za 2D testove te zatim za 3D testove. Kao što možete vidjeti po rezultatu, maksimalni takt ploče nije loš te iznosi preko 105MHz. Nažalost moramo spomenuti fluktuaciju napona pri većim taktu što bi vas eventualno spriječilo pri ekstremnim taktovima, ali svima onima koji je planiraju koristiti za 24/7h nema potrebe za zamaranjem.

  bclk

  Nažalost moramo spomenuti nezreli BIOS kojeg se nadamo da će ECS usavršiti jer nam se znalo događati da pri istim postavkama koje su prije radile, ploča ne želi bootati. Isto tako postavke napona su u +mV što svakako u današnje doba nitko ne želi, već želi imati mogućnost postavljanja fiksnog napona pošto mnogi ne znaju tvornički napon procesora primjerice. Isto tako neke opcije su smještene u nelogične sekcije BIOS-a pa bi vam možda trebalo više vremena za pronalazak određenih stvari.

 • aida blender cine cine11 maxxmem pcmark pifast science spi winrar wprime x264

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien