Posljednji članci

ECS Z77H2-AX

Gledajući na kutiju, možemo vidjeti kako je sama kutija ipak dodatno stilski dotjerana te je ECS ovu ploču namijenio onima koji žele najbolje. Kutija je također napravljena u zlatnoj boji kako bi se stopila s pločom te na sebi ima samo jedan veliki logo koji nam daje do znanja da se radi o Golden Board Z77H2-AX ploči. Ploču možete vidjeti tako da otvorite prednju stranu kutije te isto tako i stražnju. S jedne strane možete naći sve dodatne mogućnosti, prednosti i stvari koje ploča podržava, dok vam druga strana daje u uvid samu ploču.

ECS Z77H2-AX (1) ECS Z77H2-AX (2) ECS Z77H2-AX (3) 

Kako je ploča namijenjena nešto skupljem segmentu, tako smo se nadali da će ECS paziti na svaku pojedinost kao što je i oprema koja dolazi uz ploču. Čim smo otvorili kutiju, mogli smo uočiti kako su ploča i oprema odvojeni u posebnim kutijama, a oprema koja dolazi je svakako i više nego zadovoljavajuća. Tako možemo naći dva crvena SATA-II kabla te četiri crna SATA-III, dodatan 3.5“ USB 3.0 panel koji na sebi ima dva USB 3.0 konektora, a ima mogućnost i montiranja sa stražnje strane računala. Tu su još upute za rukovanje, instalacijski DVD, tri SLI kabla, antenu za WiFi te 11 malih plastični čepova koji mogu pokrivati USB utore da prašina ne bi ušla unutra. Da je ECS pazio na detalje govori nam i I/O limić koji je pozlaćen kako bi se što bolje uklopio s pločom.

Dakle od opreme možete pronaći slijedeće:

• 4xSATA-III i 2xSATA-II kabla
• MVP Virtu uputstvo i uputstvo za korištenje ploče
• 11 plastični čepića
• WiFi antena
• USB 3.0 panel
• 3xSLI kabel
• I/O limić

 ECS Z77H2-AX (4) ECS Z77H2-AX (5)

ECS Black Extreme serija matičnih ploča čine vrlo dobru seriju ploča, koje bi uz još mali dodatan trud po pitanju BIOS-a mogao stvoriti izuzetno kompetentnu seriju ploča. Pločom dominira crni PCB, vrlo dobra regulacija napona te prilično bogati dodatci koje ipak ovu ploču izdižu iz gomile. Nova limitirana serija po nazivu Golden Board je svakako nešto novo na tržištu matičnih ploča, bez obzira što postoje brojne ekskluzivne ploče poput Classified, ROG, OC serije matičnih ploča. ECS je s Golden Board pločom pazio na velik broj detalja, sve prigušnice i kondenzatori su pozlaćeni, hladnjaci su pozlaćeni te je na prvi pogled stvorena vrlo estetski dotjerana ploča. Osim toga, na ploči se nalazi i PLX čip koji još dodatno pridonosi kvaliteti i mogućnostima. Na prvi pogled, ploča će vam zaista donijeti osmijeh zbog svog izgleda te ćete se osjećati da ste zbilja kupili nešto vrijedno i kvalitetno.

 ECS Z77H2-AX (6) ECS Z77H2-AX (7) ECS Z77H2-AX (8) 

Na prvi pogled hladnjaci dominiraju većim dijelom ploče, barem onim oko procesorskog utora. Samo područje je okruženo velikim brojem prigušnica koje tako tvore 12+2+1 faznu regulaciju napona. Hladnjaci su dovoljno niski kako ne bi uzrokovali ikakve probleme oko velikih hladnjaka za procesor. Struju dobiva preko jednog 8 pinskog EPS i 24 pinskog ATX konektora. S desne strane od procesora možemo naći četiri utora za memoriju s podrškom za 32GB memorije brzinom od 2400MHz, dok uz overclock je moguće postići i 2800+MHz. Pored utora za memoriju, možemo uočiti i mjerne točke za svaku bitniju komponentu računala poput napona procesora, memorije, PCH-a i dr. Kako je sam PCB ploče crnog dizajna, tako se mogu jasno vidjeti sve tehnologije i mogućnosti na ploči koje su napisane bijelom bojom što je jedan od stvari koje ECS voli raditi na pločama.

 ECS Z77H2-AX (10) ECS Z77H2-AX (11) ECS Z77H2-AX (12) ECS Z77H2-AX (13)

Donjim dijelom ploče prevladavaju tri PCI-E x16, dva PCI-E x1 te dva PCI utora. ECS se odlučio na raznolikost što će mnogi korisnici prihvatiti s obje ruke. Sva tri PCI-E x16 konektora dolaze s 3.0 podrškom što znači maksimalna propusnost od 32GB/s, što bi trebalo biti i više nego dovoljno čak i u SLI/CrossfireX kombinacijama. Ono što možemo zamjeriti jest samo tri konektora za dodatne ventilatore, što je za ploču za ovaj segment vrlo malo. Na ploči možemo i PLX 8747 čip, koji je smješten između utora za procesor te prvo PCI-E utora. Čip je proizveden u 40nm proizvodnom procesu i njegova uloga je povećanje broja PCI-E linija te tako donosi 48 linija. Da ne bi bilo razlike između standarda, čip također podržava PCI-E 3.0 generaciju. Pored ATX konektora nalaze se tipke za paljenje i resetiranje koje su pak trebale biti nešto više pomaknute jer bi vam grafička kartica mogla malo smetati njihovom prilazu.

 ECS Z77H2-AX (14) ECS Z77H2-AX (15) ECS Z77H2-AX (16) ECS Z77H2-AX (17)

Osim PCI-E i PCI konektora, na ploči možemo naći četiri SATA-III te dva SATA-II konektora što bi trebalo biti dovoljno mnogim korisnicima. Onima kojima je to malo bi vjerojatno trebali potražiti neka serverska rješenja ili možda diskove zamijeniti s onima većih kapaciteta. Dva SATA-II i SATA-III konektora dolaze direktno iz Z77 čipseta, dok su druga dva osigurana preko dodatnog Asmedia ASM1061 kontrolera. Odmah pored SATA konektora, osim debug LED-a, možemo naći sve češće korištenu stvar, a to je mSATA konektor koji je spojen preko Asmedia ASM1455 kontrolera. Glavna uloga mSATA konektora je ubrzavanje rada računala, odnosno stvaranje hibridnog diskovnog podsustava.

 ECS Z77H2-AX (18) ECS Z77H2-AX (19) ECS Z77H2-AX (20) ECS Z77H2-AX (21)

Stražnja strana ploče je, mogli bismo reći, prilično dobro ispunjena uz par malih zamjerki. Tako ćete naći čak četiri USB 3.0 konektora, WiFi i Bluetooth antenu kao i Clear CMOS prekidač, jedan RJ45 mrežni konektor te konektori zvučne kartice zajedno sa S/PDIF izlazom. Osim toga, tu se nalaze i četiri obična, USB 2.0 priključka kao i dva dodatna koja se mogu kombinirati kao eSATA ili kao USB 2.0. S loše strane moramo reći kako ploča ne dolazi s podrškom za DVI, već samo za D-Sub i HDMI. Ovo svakako ne možemo ne spomenuti jer uz tolike adaptere, bolje je digitalni signal pretvoriti u analogni nego ostati bez ikakve mogućnosti korištenja digitalnog izlaza ukoliko HDMI koristite za drugi monitor. Isto tako tu je i izostanak PS/2 konektora što ne možemo reći kao loš izbor.

 ECS Z77H2-AX (22) ECS Z77H2-AX (23) ECS Z77H2-AX (24)

Pločom dominira veliko hlađenje koje je međusobno povezano toplovodnom cijevi. Razlog za nešto većim hladnjakom je svakako veći broj komponenata koje se moraju hladiti, a to je prvenstveno PLX čip koji nije neki pretjerani izvor topline, ali se ipak zna zagrijati. Samo hlađenje je napravljeno iz dva dijela. Prvi koji hladi naponsku regulaciju te drugi koji je zaslužan za PLX i PCH čipove. Hladnjaci su pričvršćeni pomoću šarafića te tako ostvaruju vrlo dobar kontakt sa željenim komponentama. Za naponsku regulaciju je korištena tzv. guma umjesto paste, dok ne vidimo razloga zašto se ECS nije odlučio koristiti pastu između PLX i PCH čipova. Naponska regulacija se ne grije puno dok smo mišljenja da se hlađenje za druga dva čipa moglo bolje odraditi jer se ipak znaju nešto zagrijati.

 ECS Z77H2-AX (25) ECS Z77H2-AX (26) ECS Z77H2-AX (27) ECS Z77H2-AX (28)

Ploča dolazi s 12 faznom regulacijom za procesor, 2 faze za VCSSA i VCCIO te jednom fazom za PCI-E i DMI te bismo mogli reći da zapravo dolazi s 12+2+1 faznom regulacijom. Čip koji je zaslužan za naponsku regulaciju je uPI Semiconductor uP1618a 6+2 kontroler koji pokreće 12 faznu regulaciju za procesor tako što je svaki od 6 glavnih izlaza poduplan s dvije faze umjesto s jednom te tako tvori poznati VR12 dizajn koju je Gigabyte često koristio na svojim pločama. Osim toga, memorija koristi također 1 fazu kao i PCH. Moglo bi se reći kako se ECS usmjerio većim dijelom samo na procesor po pitanju jače regulacije, ali isto tako moramo reći da se regulacija mogla odraditi bolje jer postoji solidna fluktuacija napona. Da bi se osigurao što bolji protok i manja fluktuacija, pinovi u procesorskom utoru su pozlaćeni zbog boljeg kontakta.

ECS Z77H2-AX (29) ECS Z77H2-AX (30) ECS Z77H2-AX (31)

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien