Posljednji članci

ECS Z77H2-AX

Službeni izlazak Z77 platforme kodnog imena „Panther Point“ je definiran za mjesec Travanj 2012., dok su se ploče počele prodavati nešto ranije. Kao i u prošlosti, Z serija čipseta se smatra najjačim modelom te kao takav dolazi sa svim blagodatima koje možete poželjeti. Kako nisu svi zainteresirani za visoki segment, novi Intelov čipset popraćenom je slabijim varijantama kao i u dosadašnjim generacijama sa Z75, H77, Q77, Q75 i B75 čipsetima.

z77

Intelov Z77 čipset je direktni nasljednik Z68 čipseta koji osim što donosi nativnu podršku za Ivy Bridge procesore u sebi sadrži i još druge dodatne stvari koje do sada nismo viđali. Tako glavna stvar je svakako nativna podška za USB 3.0, veći memorijski množitelj koji pak ima više veze s procesorom nego sa samim čipsetom te PCI-E 3.0 koji je također vezan za procesor. Jedan od dodatnih novosti je svakako podrška za Lucid Vitru MVP tehnologiju koja se u određenim situacijama pokazala vrlo dobrom tehnologijom.

Z77-blockdiagram

Lucidlogix Virtu softver je nešto novo u svijetu softvera koji pomaže podizanju računalnih performansi. U kombinaciji s mogućnostima Intelovog Quick Sync enkodiranja/dekodiranja, pomaže dodatnoj grafičkoj kartici pri obradi podataka. Lucid Virtu je zapravo softversko rješenje koje bi trebalo iskoristiti svaku potencijalnu mogućnost povećavanja performansi ukoliko imate integrirani grafički podsustav kojeg ne koristite. Stvar nije ograničena samo na Intelov integrirani podsustav, već i za AMD. Tako i novi APU procesori mogu iskoristiti MVP mogućnosti i donijeti povećanje performansi. Postoje dva načina, a to su “I-mode“ te “D-mode“.

virtu-mvp_main

Prvi način, tzv. “I-mode“, omogućuje gašenje posebne grafičke kartice te je sam kabel monitora spojen direktno na ploču. To je napravljeno zbog toga da se smanji potrošnja i zagrijavanje cijelog sistema. Kao što možete vidjeti na slici, MVP automatski prepoznaje kada se radi o igrama, a kada o manje zahtjevni stvarima.

mvp

Drugi način rada je D-mode koji je vrlo sličan prvom načinu. Ovog puta se monitor spaja direktno na posebnu grafičku karticu te je ona konstantno upaljena i veći dio stvari ona obavlja. Ono što MVP radi jest koristi integrirani grafički podsustav za stvari poput dekodiranja videa, pjesama i manje zahtjevnih stvari. Prema mnogim testovima na internetu, koji su se posvetili nešto detaljnijem testiranju razlika između “I-mode“ i “D-mode“ načina, razlike gotovo da i nema s toga je svakako bolje koristiti “I-mode“ zbog smanjene potrošnje cijelog sistema i svakako temperature.

virtu-mvp_applications

MVP vam daje na mogućnost korištenja dvije nove mogućnosti, a to su Virtual Vsync i HyperFormance. Kidanje slike, poznato još kao screen tearing, je jedan od poznatih stvari kod korištenja više grafičkih kartica. Radi se o ispuštanju dvije slike umjesto samo jedne. Tradicionalni V-Sync to sprječava tako što ograničava maksimalni broj sličica na brzinu osvježavanja monitora, što je u većini slučajeva 60Hz. Ukoliko broj sličica padne ispod 60, dolazi do određenog štekanja jer se slike obrađuju više puta kako bi se računalo uvjerilo da nije opet došlo do kidanja slike te tako dolazi do štekanja poznatog kao stuttering. Virtual Vsync radi sličan posao, samo što kod njega nema ograničenja po broju sličica te je moguće poslati čak dvije sličice na obradu u istom taktu slanja, dok monitor prikazuje samo jednu sličicu i tako spriječava kidanje slike.

virtu-mvp_performance

Druga mogućnost jest HyperFormance koja ide još dalje nego Virtual Vsync pokušavajući preventivno ukloniti sve sličice koje neće biti gotove prije sljedećeg slanja i tako u krug. U idealnom slučaju, prosječni FPS trebao bi se povećati jer određene sličice koje bi trebale kasniti su odbačene te tako ne zauzimaju nepotrebne resurse za obradu. Jedini mogući problem s ovom tehnologijom je kompatibilnost s igrama.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien