Posljednji članci

ECS X79R-AX Black Extreme

Za usporedbu ECS-ove X79R-AX koristili smo jednog od Asusovih pandana – P9X79 model. Obje smo ploče flashali s posljednjim dostupnim službenim BIOS-om. Koristili smo dva različita kita kod testiranja – dvokanalne Ripjawse X F3-17000CL8D-4GBXMD i četverokanalne RipjawsZ F3-14900CL9Q-16GBZL. Grafička kartica je bila Gigabyteova GeForce GTX 560 Ti 1GB SOC, a napajanje Antecovo HCP-1200W. U svrhu testiranja procesor je radio na 3.9GHz (39x100MHz); s upaljenim Turbom i Hyperthreadingom, a memorija je radila na 1866MHz, 9-10-9-24, 1T. Kasnije smo se bacili na overclocking ploče.

Tada počinju problemi koji su uzrokovani nezrelim BIOS-om koji se zna dosta blesirati i bacati ploču u restart petlju iz koje ne izlazi dok se ne ugasi napajanje i napravi Clear CMOS-a. Ovo se pogotovo događa kod overclockinga memorije na veće frekvencije od 2133MHz prema XMP-u. Isto tako, ručno podešavanje je često pravilo probleme, pri čemu je ploča svakim restartom vraćala postavke na automatske vrijednosti. S procesorom je bilo nešto manje problema, pogotovo kod korištenja predefiniranih profila – Light, Medium i Heavy koje smo spomenuli prije u opisu BIOS-a. Kod korištenja Light profila ploča koristi 100MHz strap i diže baseclock na 102MHz. Medium diže strap na 125MHz, te spušta baseclock na 101MHz. Heavy također koristi 125 strap, ali diže baseclock na 103MHz. Prilikom našeg testiranja smo primijetili čudno ponašanje ploče prilikom opterećenja. I to čak kod tvorničkih frekvencija.

Naime kada smo testirali zagrijavanje ploče, točnije regulacije napona, upalili smo Prime95 i CPU-Z. Nakon određenog perioda vremena, konkretno nakon 15-ak minuta nakon što se ploča zagrijala, primijetili smo kako procesor throtla – spušta množitelj procesora i njegov napon kako bi se smanjio napor za naponsku jedinicu. Ovo je s jedne strane pozitivna stvar. Pozitivna da se događa na visokim frekvencijama, odnosno naponima, no ovo se događalo čak i na tvorničkim frekvencijama, kako smo spomenuli. Isto tako, pojavljivao se problem i po pitanju napona koje ploča jednostavno nije htjela upamtiti. Nakon restarta i povratka u BIOS, svi su naponi bili vraćeni na automatske vrijednosti. Nakon malo istraživanja uvidjeli smo kako je ovo poznat problem s ovom pločom. Pretpostavljamo da je stvar ponovno do BIOS-a s kojim ECS već neko vrijeme ne može na zelenu granu. Uspjeli smo potjerati testni procesor na 4.7GHz, dok je maksimalna stabilna frekvencija bila 4.5GHz. Iako procesor poteže i preko 5GHz na ostalim pločama, ovo je maksimalno postignuto uz probleme koje smo imali oko napona (za validaciju smo morali dizati napon procesora iz Windowsa) i pamćenja postavki.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien