Posljednji članci

ECS X79R-AX Black Extreme

Hlađenje ploče je izvedeno prilično jednostavno. Marketinški naziv ECS-ovog rješenja je Qooltech IV. Generalno se radi o sustavu hlađenja sastavljenog od dva aluminijska bloka. Jedan nasjeda na PCH, dok drugi nasjeda na regulaciju napona. Oba su povezana heatpipeom, dok onaj na regulaciji napona u sebi ima dodatni heatpipe radi boljeg/bržeg prijenosa topline. Ono što nam se svidjelo je korištenje vijaka za fiksiranje heatsinkova na ploču, a skidanjem hlađenja smo se uvjerili u korektno nasjedanje na komponente. Jedna od stvari koju ECS ponosno reklamira je njihova Thermochromic tehnologija koju smo prvi put imali prilike vidjeti na djelu na ECS 990FXM-A. Radi se o grafici koja mijenja boju ovisno o temperaturi. Jedna se nalazi na PCH heatsinku koja na sebi ima skalu temperatura od 50°C do 90°C u inkrementima od 5°C, dok se druga nalazi na VRM heatsinku s mogućnošću prikaza do 40, odnosno 50°C. Nakon ovog smo definitivno pomislili kako se radi o nečem posebnom, unatoč malim gabaritima hlađenja. Odlučili smo to i isprobati u praksi. Prvo iz nekog čudnog razloga nismo dobivali boju na termokromatskoj grafici na hladnjacima. Čak niti nakon duljeg perioda rada. Budući da stvar nema veze sa softverom, čini se da smo dobili pokvarene hladnjake :).

Bilo kako bilo, odlučili smo prijeći na provjerenu varijantu mjerenja temperatura. Kritično mjesto je dakako hladnjak koji nasjeda na regulaciju napona. Kasnijim opipavanjem ploče smo otkrili i zabrinjavajuće grijanje ulaznih kondenzatora. Kako bismo provjerili temperature, upogonili smo Prime95 kao stress test procesora. Treba napomenuti kako je procesor bio na tvorničkoj frekvenciji od 3.9GHz na 1.25V. Za mjerenje nam je poslužio Voltcraftov K102 termometar i sonda koju smo adekvatno pozicionirali na kritična mjesta. Temperature koje smo dobili su jednom rječju – zabrinjavajuće. Temperatura heatsinka na regulaciji napona je iznosila oko 72°C, dok su ulazni kondenzatori kuhali na preko 91°C. Ovo su temperature nakon deset minuta opterećenja. Aktivno hlađenje je definitivno neophodno, pogotovo u slučaju viših napona kod overclockinga. Inače, hladnjaci su dosta niskog profila, tako nema problema po pitanju instalacije aftermarket hladnjaka.

Regulacija napona je doživjela jednu nadogradnju u odnosu na prethodne modele. Jedan od razloga je svakako smanjena površina koja je dostupna na X79 pločama poradi dodatnih DIMM utora s lijeve strane. Iz istog je razloga potrebna preraspodjela raspoloživog prostora s donje strane PCB-a. ECS je svoju X79R-AX opremio s 14-faznom analognom regulacijom napona. Pored trećeg DIMM utora se nalazi glavni PWM kontroler. Radi se o Intersilovom rješenju i popularnom ISL6366 dual PWM kontroleru. A jedna od novosti je svakako korištenje Fairchildovih Semiconductor FDMF6705V DriverMOSFET-a koji su dimenzijama nešto veći, ali u sebi nose driver i po dva MOSFET-a. S gornje se strane nalazi ukupno sedam Driver MOSFET-a, te sedam Magicovih R20 zavojnica. S donje se strane nalazi isti broj MOSFET-a i zavojnica. Ovakvo bi rješenje trebalo donijeti niže temperature i više prostora za smještanje većeg broja MOSFET-a, koji su neophodni za napajanje gladnih Sandy Bridge-E procesora. Na rubu ploče se nalazi ukupno pet ulaznih kondenzatora i deset izlaznih koji se nalaze odmah ispred socketa. Po pitanju regulacije napona, svaki od dva (AB/CD) kanala ima dvofaznu regulaciju napona. Za kraj spomenimo kako je ECS na ploču dodao i 4-pinski molex naponski konektor za dodatno napajanje grafičkih kartica ukoliko koristite više od dva utora. Prijeđimo na opis BIOS-a.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien