Posljednji članci

ECS X79R-AX Black Extreme

ECS X79R-AX dolazi s PCB-om crne boje, dok su ostali detalji kao što su DIMM/PCI/SATA utori bijele odnosno sive boje. Radi se o ploči standardnih ATX dimenzija. Na prvi pogled vidimo kako je posao oko layouta generalno odrađen korektno, no tokom pripreme sustava smo naišli na neke konflikte koje ćemo spomenuti nešto kasnije u tekstu. Sjevernim dijelom ploče dominira LOTES-ov LGA2011 socket koji nažalost nema opciju instalacije LGA1366 hladnjaka. Budući da smo na testiranju imali i Asusovu Rampage IV Extreme, iskoristili smo njegov X-Socket kako bismo iskoristili Venomousa X za hlađenje i7 3960X procesora.

Za razliku od upravo spomenute, a i svih ostalih Asusovih X79 modela koji dolaze sa osam DIMM utora, ECS-ica dolazi s njih četiri, kao što prakticiraju i ostali proizvođači. Vjerojatno kako bi smanjili troškove proizvodnje, komplikacija oko dizajna i na kraju veličine same matične ploče. ECS X79R-AX podržava ukupno 64GB ukoliko koristite 8GB DDR3 module. Podržane brzine idu do visokih 2500MHz koje postižemo overclockingom kao i ostale 2400/2133 i 1800MHz. 1600MHz je službeno podržano od strane procesora, no podržani su moduli i manjih brzina. Na rubu ploče, odmah pored drugog DIMM utora se nalazi 8-pinski EPS konektor namijenjen za napajanje procesora te 4-pinski konektor za ventilator procesora; tu je i pet povećih ulaznih kondenzatora. S lijeve se strane nalaze i prvi kontroleri – Asmedia ASM1063 koji pogoni dva eSATA 6GBs/ porta na backpanelu, i Texas Instrumentsov TUSB7340 USB 3.0 kontroler koji pogoni četiri USB 3.0 porta na backpanelu. Stvarčica zapakirana u antistatičku foliju spojena žicom na jedan od backpanel kućica je WiFi antena, svakako praktična stvar. Preporuka je da se antena postavi što bliže prednjem kraju kućišta radi što boljeg signala s ostalim bežičnim uređajima. Radi se o Atherosovom AR9271L čipsetu koji podržava 802.11 b, g i n standarde brzine 150Mbps. Uz njega se nalazi i Bluetooth v2.1 modul s podrškom za brzine do 3Mbps. 24-pinski ATX konektor je korektno pozicioniran na rubu ploče, dok se oko njega nalazi ukupno tri naponska konektora za ventilatore. Još jedna zanimljiva stvar koja nam se svidjela jesu mjerne točke koje se nalaze ispred ATX konektora. Dostupno je ukupno pet (šesta je uzemljenje) mjernih točaka; napon za procesor, memorijski kontroler, memoriju, VTT te PCH.

Prijeđimo na opis južnog dijela ploče. S lijeve se strane nalazi ukupno šest PCIe utora. Od toga su četiri PCIe x16 (Gen3), te dva PCIe x1 (Gen2). 32-bitni PCI utori su u potpunosti izbačeni s ovim modelom. Tu je podrška za 4-Way ATI CrossfireX te Nvidia SLI. Dostupne konfiguracije su x16/x16/x8/x8 odnosno x8/x8/x8/x8 kod korištenja sva četiri utora. Raspodjela dostupnog bandwitha se obavlja preko osam Asmedijinih ASM1480 Gen3 multipleksera/demultipleksera. Na početku opisa layouta ploče, spomenuli smo kako postoji jedan problem kod instalacije. Naime, radi se o prvom PCIe x16 utoru koji je smješten preblizu socketa. Instalacijom većeg tower hladnjaka dolazi do interferencije s grafičkom karticom u prvom utoru. Ovo ne čudi budući da je ECS išao na varijantu da pošto-poto ubaci četiri PCIe x16 na ploču. Isto tako, nije moguće ubaciti memoriju dok je grafička kartica u sustavu, jer su DIMM utori, odnosno njihove kopče preblizu prvom PCIe x16 utoru. Ovaj se problem može riješiti kompromisnim rješenjem. Korištenjem drugog, ili drukčijim pozicioniranjem hladnjaka, ili instalacijom grafičke kartice u treći PCIe x16 utor. Problem nastaje kod korištenja dvije i više grafičkih kartica budući da su upravo prvi i treći PCIe x16 utori pune propusnosti, dok su druga dva duplo manje. Ukoliko koristite vodeno hlađenje, ovakvih problema ne bi trebali imati. Izuzev toga, raspored utora je na mjestu, tako da između svakog PCIe x16 utora imate mjesta za dual-slot grafičke kartice. Kod više kartica problem bi moglo stvarati pozicioniranje baterije i jumpera crvene boje koji služi za pražnjenje CMOS-a. Na svu sreću, ECS je ubacio dodatni gumb za ovakve operacije na backpanel ploče.

Ovaj dio ploče vrvi raznim čipovima, pa ćemo nabrojiti svaki od njih. Dva Realtekova RTL 8111E kontrolera su zaduženi za mrežni podsustav ploče, dok je Realtekov ALC892 namijenjen za zvučni. Između trećeg i četvrtog PCIe utora se nalazi još jedan Texas Instrumentsov TUSB7340 USB 3.0 kontroler koji donosi podršku za dodatne USB3.0 portove preko USB3.0 bracketa koji je priložen u bundleu ploče. Između prvog i drugog PCIe utora se nalaze ICS-ovi generatori takta glavne i PCI-E sabirnice – ICS 9FGL 1222AKLF i ICS 1644259 (932SQ420DGLF). Na donjem rubu ploče se nalazi mala vojska pin-outa – za front-panel zvuk, S/PDIF out i COM port. Nadalje tu su front-panel USB 3.0, te ME_Unlock i SPI Debug headeri.

Na desnoj se strani nalazi još dva USB2.0 headera za dodatna četiri USB2.0 porta. Još detalja koji su nam se dopali na ploči je svakako ubacivanje dvoznamenkastog LE debug displaya, te tipki za paljenje i reset računala. U njihovoj se blizini nalazi i (samo jedan) Winbondov BIOS čip koji je zalemljen na ploču, a desno od njega iTE-ov Super I/O čip IT8728 kojeg je moguće o(ne)mogućiti iz BIOS-a. Inače više preferiramo BIOS u socketu radi lakše zamjene ukoliko dođe do problema kod flashanja ploče. Ili dodavanja sekundarnog za backup. Zaključimo ovaj dio sa Asmedijinim ASM1061 SATA 6Gb/s kontrolerom te dodatkom koji ne viđamo tako često na pločama novijeg datuma – WT-1205 zvučnik.

Jedna od stvari koja definitivno upada u oko na prvi pogled je količina SATA portova na ovoj ploči. Dostupno je ukupno 12 SATA portova postavljenih pod kutem od 90°. Prva dva SATA porta sive boje pogoni Asmedijin SATA 6Gb/s kontroler bez podrške za RAID. Nakon njih, tu su četiri SAS utora (s podrškom za RAID polja 0, 1 i 10) koje je ECS odlučio ostaviti aktivnim (unatoč službenim gašenjem od strane Intela), no prema pisanjima čini se da je kompatibilnost na ne baš sjajnoj razini. Prije njihovog korištenja potrebno ih je omogućiti u BIOS-u, a zatim instalirati Intelove RST drivere. Iza njih se nalaze četiri bijela SATA 3Gb/s porta koje pogoni X79 PCH, a podržavaju kreiranje RAID polja 0, 1, 5 i 10. Naposljetku tu su dva SATA 6Gb/s porta koje također pogoni Intelov X79 čipset, a podržavaju RAID 0 i 1.

Stražnji dio ECS-ove X79R-AX je bogato opremljen. Ono što će pozdraviti korisnici starije periferije je svakako ubacivanje legacy kombo PS/2 porta za miša ili tipkovnicu. Odmah do njih je tipka za pražnjenje CMOS-a. Ostatak se očituje u ukupno šest USB 2.0/1.1 utora, odnosno četiri USB 3.0/2.0 utora. Isto tako na ploči se nalaze dva eSATA porta kako smo i spomenuli u osvrtu na kontrolere. Od nestandardnih dodataka tu su WiFi (veći, sive boje) te Bluetooth (manje, plave boje) moduli. Uz njih X79R-AX je opremljena s čak dva gigabitna LAN kontrolera, odnosno RJ45 porta na backpanelu. Naposljetku tu je optički SPDIF te pet audio izlaza integrirane 7.1 zvučne kartice.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien