Posljednji članci

ECS HDC-I

AMD procesori su bili mnogima zanimljivi jer su bili dosta jeftini, a nudili solidan grafički podsustav i vrlo dobre performanse performanse procesora, dok se Intel isticao odličnim performansama procesora, ali vrlo lošim grafičkim podsustavima. Kako se tehnologija sve više razvija, tako su dva najveća proizvođača procesora odlučili sve više stvari integrirati unutar procesora kako bi smanjili troškove proizvodnje, a samim time i više zarađivali. Tako na testu možete vidjeti Fusion koncept od strane AMD-a. Intel je već odavno započeo s proizvodnjom i prodajom procesora s integriranom grafičkom unutar same jezgre, a to je prvenstveno bilo s Atom procesorima, koji su namijenjeni računalima niske potrošnje. Nedavno je predstavljena Sandy Bridge arhitektura koja bi se trebala natjecati s novom Bulldozer procesorima.

AMD Fusion je zapravo markentiško ime novih APU procesora, što je skraćenica od Accelerated Processing Units, čiji je dizajn predstavljen još 2006 na CES-u. Jedan od glavnih spajanja AMD-a i ATI-ja je upravo Fusion zamisao. S početkom razvoja se započelo još 2006. godine, a prvi i jedan od najvećih koraka je započeo kupnjom ATI-ja od strane AMD-a. U početku se mislilo kako ATI loše posluje, kako je AMD-u to jedina mogućnost opstanka, kako neće uspjeti, no sada kad su se stvari malo smirile može se jasno vidjeti čemu je bio potreban taj korak. Sve više stvari se integrira unutar jednog čip, a to je procesor. Kako AMD ne može u potpunosti konkurirati Intelu po snazi procesora, grafički podsustav je Intelu Ahilova peta. To bi značilo da bi prijenosnici s novim AMD APU procesorima bili daleko isplativiji zbog jačeg grafičkog podsustava jer je mnogima taj segment ipak nešto bitniji.

amd fusion

Prvi Fusion čip je trebao izaći 2009. godine u 45nm proizvodnom procesu s nazivom Swift. Zbog određenih problema, pretpostavljamo sa zagrijavanjem i potrošnjom, cijeli Fusion projekt je promijenjen te se počelo s razvijanjem nove arhitekture, danas poznate kao Brazos platforma.

Brazos platforma je naziv platforme četvrte generacije, namijenjene ultra-prijenosnim računalima. Sastoji se od procesora baziranih na Bobcat mikroarhitekturi koji trenutno u ponudi ima dvije vrste procesora, a to su Zacate i Ontario. Glavni cilj i prednost ove platforme je kompaktnost i energetska efikasnost.

apus

Zacate procesori su namijenjeni srednjem segmentu prijenosnika, dok je Ontario namijenjen vise netbook prijenosnicima. Oba procesora se baziraju na dvije Bobcat jezgre procesora i sadrže grafičku karticu iz Mobility Radeon HD6000 serije koja je DirectX 11 kompatibilna. Razlika između ta dva procesora je u potrošnji te taktu jezgre procesora i grafičke. Procesori dolaze s podrškom za PCI-E x4 utor i s integriranim jednokanalnim memorijskim kontrolerom s podrškom za 1066MHz DDR3 memoriju, a u sebi sadržavaju 64kB L1 priručne memorije koja se dijeli na pola za podatke, a pola za instrukcije te još 512kB za L2 memoriju.

apu arch

Procesori su proizvedeni u 40nm procesu, a AMD je uz sve blagodate APU procesora uspio napraviti mali čip niske cijene. Veličina čipa je 75 mm2 koji su time čak manji od Pineview Atom procesora s kojima se natječu. Grafički čip koji se nalazi unutar procesora je Cedar grafička jezgra s dvije SIMD jedinice koja sadrže po 40 stream procesora svaka. Ono bitnije je da je tu UVD3 nativna podrška koja omogućuje grafičko ubrzavanje reprodukcije MPEG-2, VC-1 i H.264 video formata i uz sve to je DirectX 11 kompatibilna. Upravo zbog grafičkog čipa, koji se sada nalazi unutar procesora, AMD je nazvao novi čip APU, a ne CPU. APU je skraćenica od Accelerated Processing Unit što znači da u određenim uvjetima oslobađa procesor nekih zadataka i grafički čip ih preuzima na sebe.

apu core

Osim APU-a, AMD je morao dizajnirati i čip koji nije smio biti veliki potrošač energije, a trebao bi biti zadužen za sve druge stvari poput USB konektora, zvučne kartice i dr. Čip je nazvan Hudson FCH (Fusion Controller Chip) ili još poznat kao Hudson-M1. Podržava čak 6 SATA-III konektora (bez RAID podrške), 14 USB 2.0 konektora i 4xPCI-E 2.0 staze, HD zvučnu karticu te brojne druge stvari poput CIR, HW pregleda, SPI ROM-a. Čip je proizveden u 65nm procesu i ima TDP od samo 4.7W što bi značilo da Brazos platforma ima maksimalnu potrošnju od 23W, što je 30% manje od druge generacije ION platforme.

chipset

Lynx platforma

Lynx platforma je namijenjena višem segmentu performansi koja bi trebala biti predstavljena u pred kraj drugog kvartala ove godine. Predstavnik ove platforme je Llano APU koji se bazira na jezgri poboljšane Stars mikroarhitekturi (K10.5) (kodno ime Husky) i Redwood grafičkoj kartici (kodno ime BeaverCreek za dvojezgrene te WinterPark za četverojezgrene procesore). APU čip će ce proizvoditi u 32nm SOI procesu te će GlobalFoundries biti zadužen za proizvodnju čipova. Llano je namijenjen kao zamjena za Athlon II procesore te po nekim informacijama će biti dostupan s dvije, tri i četiri jezgre. Osim svega toga, trebao bi imati podršku za PCI-E 2.0, integrirani memorijski kontroler s podrškom za dvokanalnu DDR3 1866MHz memoriju, 1MB L2 priručne memorije po jezgri procesora. AMD Llano prodajni primjerci će se nazivati AMD A-xxxx. Za primjer, AMD A8-3560 je zapravo četverojezgreni procesor s HD6550 grafičkim čipom.

balls

Određeni modeli će imati podršku za TurboCore tehnologiju te mogućnost Crossfire-a s diskretnom karticom kojoj će grafički čip APU-a pomagati u radu, poznatije kao Hybrid CrossFireX koje je omogućeno u AMD 700 i 800 seriji čipseta. Čipset koji je u razvoju za dolazi s USB 3.0, RAID 0, 1, 10, SATA-III podrškom uz još dodatne druge mogućnosti.

fch

Ukratko, da biste mogli lakše prepoznati procesore, oni se dijele u tri podvrste:

• Llano = AMD A serija
• Zacate = AMD E serija
• Ontario = AMD C serija

apu list

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien