Posljednji članci

ECS A85F2-A Golden

Već ptice na granama znaju kako AMD ima problema s konkuriranjem Intela na procesorskom tržištu. Kod procesora za entuzijaste i gamere, teško da ima svoga konkurenta, no kod procesora za multimediju su prilično konkurentni. Nova APU serija je osim poboljšanja performansi grafičkog podsustava, donijela i poboljšanja procesorske jedinice. ECS je dizajnirao ploču koja bi trebala iskoristiti sve prednosti nove FM2 platforme, a kakvom se pokazala pročitajte u nastavku.
S izlaskom novog procesora, najčešće izlazi i novi čipset. Ovaj puta je to doista i bilo tako te je AMD predstavio novi čipset, poznat kao FCH (Fusion Controller Hubs). A55 i A75 varijanta čipseta je bila predstavljena s Llano procesorima, no moguće je da će određeni proizvođači koristiti A75 za nove procesore.

A85X čipset je namijenjen samo za nove FM2 procesore. Za razliku od ostalih čipseta, u sebi sadrži nešto više opreme pošto je ipak namijenjen nešto boljem segmentu. Tako dolazi s mogućnošću Crossfirea što bi određene ljude svakako moglo zanimati, s više SATA-III konektora koji su povećani sa šest na osam te dolaze s podrškom za RAID-5. Tu je 4 USB 3.0 konektora te 10 USB 2.0 koji su svi integrirani u sam čipset.

1

Po pitanju procesora, nova Trinity APU serija procesora dolaze u dvije varijante. Oni su razvrstani po potrošnji, 100W vs. 65W. Osim po potrošnji, razlikujemo ih i po broju shadera grafičkog podsustava. Tako A10 serija je najjača i dolazi s četiri jezgre koje rade na 3.8GHZ/4.2GHz i 7660D grafički podsustav s 384 shadera brzinom od 800MHz. Imaju ukupno 4MB priručne memorije te podržavaju maksimalnu brzinu memorije od 1866MHz. A8 serija ima nešto slabiji grafički podsustav koji se naziva 75560D i ima svega 256 shadera te nešto manji takt samog procesora. Ostatak je identičan kao kod A10 serije. Kod A6 serije su stvari ipak malo drugačije. Ima samo dvije jezgre, dosta manje priručne memorije, 1MB vs. 4MB kod ostatka te još slabiji grafički podsustav pod nazivom HD7540D koji ima 192 shadera. A4 serija je vrlo slična A6, samo dolazi s još slabijim grafičkim podsustavom. Zadnja serija koja dolazi na FM2 utor su Athlon procesori koji dolaze bez grafičkog podsustava te u dvije varijante s 4 jezgre i jedna varijanta samo s jednom jezgrom.

3

Trinity je proizveden u 32nm procesu i potpuno je redizajniran. Jezgre samog procesora se baziraju na Piledriver arhitektura koja se nalazi kod FX AM3+ seriji procesora. Veličina jezgre je 246mm2 i sadrži 1.3 milijardi tranzistora. Također redizajniran je memorijski kontroler koji sada podržava memoriju s naponom 1.25v te brzinom od 1866MHz.

2

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien