Posljednji članci

Corsair Force GT 120 GB

Sandforce

Sandforce SF-2000 serija dolazi u nekoliko modela koji tvore najnoviju ponudu Sandforce kontrolera. Iako ima dosta kontrolera u SF-2000 seriji, svi ti kontroleri su praktički isti, a razlikuju ih samo određena poboljšanja putem firmwarea, memorije i sličnih stvari. Ukupno možete naći 8 Sandforce kontrolera od kojih ćete primjerice SF-2141 rijetko naći na diskovima, osim onih kod kojih je najbitnija cijena, a ne performanse. Dva najbitnija kontrolera su svakako SF-2281 i SF-2282, a razlika između njih je što SF-2282 podržava veliki kapacitet te je namijenjen većim diskovima zbog svoje veličine.

Sandforce (1)

SF-2000 kontroler se bazira na SF-1000 arhitekturi koja je dodatno unaprijeđena. Tako dobijete DuraWrite, RAISE i druge značajke koje ćemo vam pokušati objasniti o čemu se točno radi.

Sandforce (2)

Orginalna SF-1000 serija je imala ECC od 24bita po 512 bajta sektoru ECC-a, dok novi kontroler ima 55bita. Tip ECC-a se također promijenio. Prije se koristio Reed-Solomon (aka „RS“) ECC koji je poznat po upotrebi na CD medijima. Novi kontroler koristi Bose-Chaudhuri-Hocquenghem (aka “BCH”) for its ECC koje brže i elegantnije pronalazi individualne greške. AES enkripcija je također poduplana te iznosi 256.

Sandforce (3)

Jedna od većih novosti je svakako SATA-III sučelje koje omogućuje do 750MB/s propusnosti. To u samome početku rezultira daleko većim sekvencijalnim performansama. Osim toga, vrlo bitna promjena je u tome što su IOPS performanse povećane za 20%, s 50 000 na 60 000 IOPS. Tu je i podrška za SLC NAND čipove koje su u prošlosti bili podržani isključivo na SF-1500 kontroleru koji je bio namijenjen profesionalnim diskovima.

Corsair Force GT disk u sebi sadrži 8 NAND flash memorijskih čipova te sadrži ukupno 128GB. Od toga, jedan NAND flash memorijski čip koristi za poboljšavanje IOPS performansi te produženje života putem wear leveling. Time se ostvaruje da svaki čip ima jednak broj zapisivanja i brisanja te tako gotovo jednak vijek trajanja.

Sandforce (4)

Za razliku od ostatak SSD kontrolera i diskova koji ne omogućavaju kompresiju datoteka, Sandforce SF-2000 nudi istovremenu kompresiju datoteka te tako smanjuje broj ciklusa pisanja i omogućuje duži život NAND flash čipova. Kako se time manje zapisuje i briše, manje se i koristi TRIM ili ITGC tehnologija unutarnjeg čišćenja. Iako je duži vijek vrlo lijep dodatak, glavni razlog kompresije je u tome što kontroler koristi manje ćelija za zapis podataka te isto tako koristi manji broj ćelija što povećava performanse diska. Prilikom kompresije datoteka, Sandforce je morao povećati pouzdanost diska i samih podataka jer ukoliko bi došlo do oštećenja jedne ćelije podatci bi skoro pa sigurno bili izgubljeni. Zbog toga je Sandforce predstavio RAISE tehnologiju.

Sandforce (5)

RAISE (Redundant Array of Independent Silicon Elements) je tehnolgija koja je zaslužena za dodatnu zaštitu podataka. RAISE radi na principu sličnom RAID 5 polju. Sandforce nije otkrio kako točno RAISE tehnologija radi pa vam ne možemo u detaljima objasniti tehnologiju, ali ono što je Sandforce rekao da je korupcija podataka ne samo smanjena, nego je skoro jednaka nuli. Naravno samo će vrijeme reći da li je to istina.

Sandforce (6)

Za razliku od 34nm NAND čipova, novi 25nm NAND flash čipovi imaju nešto kraći vijek trajanja te je s 10 000 ciklusa vijek smanjen na 5000, dok neki navode da čipovi koji koriste veliki broj SSD, namijeni korisnicima, imaju još manji broj ciklusa brisanja, točnije oko 3000. Iako to na prvi pogled djeluje vrlo loše, životni vijek SSD diska kao takav je daleko veći nego kod mehaničkih diskova. Ukoliko vaš disk dnevno zapisuje/briše 10GB podataka i tako 365 dana, to znači da ćete imati 22 puna diska po pitanju ciklusa po godini od ukupno 3000.

Sandforce (7)

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien