Posljednji članci

Corsair Force GT 120 GB

Jedan od najsporijih dijelova računala je svakako diskovni, a izlaskom SSD-a napokon dobivamo dostojnog zamjenika. U svijetu SSD-a ništa nije jako brzo jer se iz dana u dan predstavljaju novi kontroleri i memorije koje još više pridonose ubrzanju diskova. Prva generacija SSD diskova je vrlo brzo dostigao ograničenje SATA-II specifikacije, sada je pitanje koliko je potrebno da upravo to napravi i nova generacija. Diskovi bazirani na Sandforce kontroleru su trenutno jedni od najpopularnijih diskova, a Corsair je uspio dodatno unaprijediti softver unutar diska te predstavio jedan od najbržih SSD diskova, Force GT seriju. Da li je disk zaslužio epilog GT serije i jednog od najbržih diskova možete pročitati u nastavku.

Dugo vremena su diskovi bili daleko najsporiji dio računala, ali izlaskom SSD-a stvari se mijenjaju. Prilikom prve generacije diskova, Indilinx kontroler je bio glavni kontroler dok se Sandforce nije odlučio umiješati u igru te zakomplicirati Indilinx-u stvari. Corsair je od početka bazirao svoje diskove na Sandforce kontroleru koji je osnovan 2006. godine. Druga generacija Sandforce kontrolera se bazira na SF-200 seriji, dok se ovaj disk bazira na SF-2281 kontroleru koji omogućuje čitanje od impresivnih 555MB/s te zapisivanje od 515MB/s. Česta pogreška kod odabira diskova je što ljudi gledaju isključivo čitanje i zapisivanje koje proizvođači navede kao najveće moguće. Daleko je bitnije prosječno čitanje i zapisivanje te pogotovo kod 4k datoteka o čemu ćemo nešto kasnije.

front

Corsair je Sandforce SF-2281 kontroler predstavio u dvije serije, jednu namijenjenu za pristupačniju Force seriju, a drugu za Force GT koja je najbolje od najboljeg po riječima Corsaira. Razlika između te dvije serije je isključivo u tome što će Force GT serija koristiti nešto bržu NAND flash memoriju. GT serija se bazira na MLC NAND (25nm) sinkronoj flash memoriji, dok se obična bazira na asinkronoj flash memoriji. Postoje dva sučelja NAND memorije. Sinkrona memrija je vrlo slična DDR sučelja koja je dostupna u Source Synchronous DDR i Toggle Mode DDR, dok asikrona je slična SRAM sučelju. Source Synchronous DDR je solucija koju je ponudila ONFI, dok Toggle Mode DDR nudi Samsung u svojem rješenju. DDR sučelje trenutno nudi veće performanse nego li SRAM sučelje.

specifikacije

Corsair Force GT serija se može kupiti u 60GB, 90GB, 120GB, 180GB, 240GB što jasno daje do znanja da Corsair pokriva kompletnu ponudu koju bi korisnici poželjeli počevši od 100€ za najjeftiniji disk te završavajući na 399€ za najskuplji, ovisno o području gdje živite. Svaki disk dolazi s trogodišnjim jamstvom.

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien