Posljednji članci

Cooler Master UCP 1100 W

Cooler Master umeo je dosta puta da nas iznenadi pri izbacivanju novog proizvoda, bilo da su to rashladni sistemi određenih komponenti, kućišta ili su to napajanja veoma visokog kvaliteta. Da iznenađenjima nije došao kraj, pomenuti gigant obezbedio nam je model napajanja nove generacije oznake Cooler Master UCP 1100W. Da li su naša očekivanja ispunjena, da li je Cooler Master i sa ovim modelom napravio pravi potez, na vama je da procenite posle našeg testa?

 

Sistemi velike potrošnje kao što su oni bazirani na Quad Core procesorima, Quad i TRI SLi ili CorssFireX GPU sistemi, jasno je da zahtevaju kvalitetno i nadasve „jako“ napajanje. U bliskoj budućnosti očekuju se i novi Intel LGA775 procesori koji će posedovati čak šest jezgara. No dobro, bilo kako bilo jasno je da pomenute platforme moraju da budu „zadovoljene“ kriterijumima „doziranja“ napona, i shodno tome napajanja koja mogu da isporuče kako velike količine struje, tako i snage, jednostavno su neminovna potreba u ovakvim uslovima.

 

Svakako, trenutno stanje je malo drugačije, te dosta drugih faktora, sem maksimalne izlazne snage, utiče na ono što se zove „stabilnost“ pogotovo ako imate jedan overklokovan sistem. Da ne bude zablude broj W svakako utiče na stabilnost jednog sistema, ali isto tako bitne su oscilacije napona na pojedinim granama, padovi napona pri punom opterećenju, zagrevanje komponenti, šumovi kao i dosta drugih faktora koje jedno napajanje čine superiornijim u poređenju na neko drugo.

 

Ako se osvrnemo na ono što smo imali priliku da vidimo kod Real Power serije napajanja kao što su modeli od 1000W i 1250W, možemo samo da se nadamo da će budući modeli imati priliku da nose podjednako veliko breme slave kao gore pomenuta napajanja. Real Power serija od 1000 W + donela je podršku za šest nezavisnih 12V grana, što je u jednom trenutku Cooler Master postavio na prvo mesto kao proizvođača koji je prvi uveo pomenuti vid inovacije, zatim manje zagrevanje, manji pad napona itd. Da bi nastavio starom slavom Cooler Master izbacio je novu UCP seriju napajanja čijeg predstavnika od 1100W imamo na testu , a kako se pokazao ostaje da saznate tako što ćete preći na jednu od nekoliko sledećih stranica.

 

{jospagebreak_scroll title=Specifikacije}

 

Inovacije u smislu novih tehnologija ovog modela nisu izostale, te se u tu svrhu otišlo nekoliko koraka napred. Naš test model baziran je na novom Intel ATX 12V standardu verzije 2.3, koji podržava i EPS 12V standard verzije 2.93. Cela UCP serija (kao i nekoliko Real Power modela) poseduje “80 PLUS” sertifikat koji je nastao u želji za promocijom računarskih napajanja koji imaju veću energetsku efikasnost u radu. Što će reći naše test napajanje u mogućnosti je da ostvari čak 88% efikasnosti, što je i više nego povoljna situacija ako ste u mogućnosti da ostvarite veću potrošnju od 1100 W naravno gledano u pikovima.

 

Bitno je napomenuti da UCP serija ima sinhronizovani PFC (Power Factor Correction) koji u saradnji sa 12V električnim kolom obezbeđuje veoma visoku efikasnost. U kombinaciji sa odvojenim 5V i 3,3V granama koje dolaze sa 12V rail-a, UCP serija ponavljamo omogućava do 88% procenta efikasnosti. Svakako većina proizvođača, kao informaciju, stavlja na kutije svojih napajanja snagu u piku (momenat u kojem napajanje može da isporuči snagu u jednom kratkom vremenskom intervalu). Generalno gledano pomenuti vremenski interval ne znači da će vaše napajanje biti u stanju da zadovolji potrebe potrošnje, ako ona zahteva isporučenu snagu pika. Snaga koju Cooler Master propisuje na UCP seriji nije snaga u piku već kontinualna snaga koju napajanje može da izdrži, tj. snaga koju može da isporuči. Pik snaga modela od 700W je 840W, dok je recimo pik snaga našeg modela od 1100W, čitavih 1320W.

 

Ako na to dodamo da kompletna UCP serija može da se pohvaliti i sa novim vidovima zaštite kao što su Nemko, CE, GOST, C-tick, TUV, UL, FCC jasno je da su tehnološka unapređenja prisutna. Zatim treba napomenuti i to da je Cooler Master prvi put na modelima UTC 900 W i 1100 W upotrebio i po 8 elektrolita “Solid” tipa, kao i da je cela serija opremljena sa Japanese kondenzatorima.

 

Realno gledano sve su to poboljšanja koja izgledaju moćno na papiru, ali jedno je teorija, a nešto sasvim drugo praksa. Ipak, pre samog testiranja kao konačnog suda o ovom modelu bacimo pogled na unutrašnjost te ćemo u kratkim crtama objasniti šta je inovativno, a šta je sve izostalo u poređenju na starijeg Real Power brata od 1250W.

 

{jospagebreak_scroll title=Pakiranje i dizajn}

 

U ovom trenutku celu UCP (Ultimate Circuit Protection) seriju proizvoda čine tri modela sertifikovana na rad od 700W, 900W i 1100W. Test model koji smo mi dobili nosi oznaku Cooler Master UCP 1100W i kao što naziv kaže u pitanju je napajanje od 1100W.

 

 

 

U kutiji kojom dominira crna boja pozamašnih dimenzija, smešteno je napajanje, uputstvo za što lakše montiranje (naravno srpski jezik je izostao) kako u štampanoj tako i u CD formi (u kojoj je prisutno 85 strana u PDF formatu), zatim tu je set šrafova, kao i strujni kabl čiji se ulazni deo razlikuje od onih standardnih napajanja drugih proizvođača (za nijansu je veći).

 

Za razliku od Real Power serije tj. najjačih modela kao što je 1250W model, gde smo bili u prilici da vidimo ventilator od 14 cm, kod Ultimate serije implementiran je ventilator od 12cm. Pozicija pomenutog ventilatora smeštena je na stranu bližu izlazu kablova, a na taj način protok vazduha usmeren je ka rešetkastom izlazu. U tom slučaju sve komponente unutar napajanja moguće je rashladiti na dosta efikasniji način, nego što je to bio slučaj kod nekih predašnjih modela kod kojih je ventilator bio pozicioniran na središnjem delu. Dimenzije ovog modela ograničene su na 150 x 190 x 86 mm, što će reći da Cooler Master UCP 1100W model ne spada u napajanja malih gabarita. Ventilator je tih u radu, ali to u mnogome zavisi i stepena opterećenja napajanja. Naime, u zavisnosti od stepena opterećenja ventilator će se brže ili slabije okretati, što je veoma dobro rešenje, međutim o tome ćemo malo više u delu opisa test sistema.

 

Svakako ono što nismo imali priliku da vidimo kod Real Power 1250W modela jeste prekidač za dovod struje. U slučaju da ste strastveni overklok, moguće je da se sa vremena na vreme desi nemogućnost podizanja sistema usled loše podešenih BIOS parametara. U tom slučaju neophodno je ugasiti mašinu, prekinuti strujni dotok i naravno uz pomoć periodičnog pritiskanja dugmeta za paljenje, jednostavno razelektrisati ceo sistem. Posle pomenutog postupka uradili biste Clear Cmos i naravno pokušali bi sa novim podešavanjima unutar BIOS-a. Tu nastaje problem! Kao što smo rekli kod stare Real Power serije nije bilo prekidača za strujni dotok, te ste konstantno morali da vadite kabl iz napajanja, što svakako nije bilo „zdravo“ za vaše napajanje. Svakako, rešenja za to su postojala (produžni kabl sa prekidačem ili modovanje samog naponskog kabla tj. dodavanje prekidača) ali takva rešenja jednostavno ne možemo da smatramo kao krajnja i nadasve pouzdana rešenja. Cooler Master UCP 1100W model došao je sa pomenutim prekidačem i ispravio je grešku starijeg brata. Pored samog prekidača smeštena je i crvena signalna LE dioda koja signalizira da li je napajanje pod naponom ili ne.

 

Ono na čemu pomalo zameramo je ne prisustvo modularnog sistema povezivanja kablova. Isti slučaj imali smo priliku da vidimo i kod Real Power 1250W modela, i iskreno se nadamo da ćemo uskoro moći da vidimo i novi model sa modularnim kablovima. Od kablova prisutno je sve što jedna najzahtevnija konfiguracija može da trebuje. Kako smo imali priliku da testiramo Skulltrail platformu, tako je zbog prisustva dva procesora bilo potrebno obezbediti dva EPS 12V 8-pinska kabla. Međutim u tom trenutku nismo mogli da nađemo rešenje u vidu jednog napajanja sa pomenute dve EPS 12V konekcije, te smo koristili dva nezavisna napajanja. Rešenje postoji i naziva se Cooler Master UCP 1100W :), tj. ovo je prvi put da se susrećemo sa napajanjem koje poseduje dva punokrvna 8-pinska EPS 12V konektora.

 

Pored standardnih molex konektora kojih ima 5 i SATA naponskih konektora kojih ima 9 tu je i jedan (tek reda radi) FLLOPY konektor čiji standard polako ali sigurno odlazi u zaborav. Kablovi su zaista dugi tj. prelaze famoznih 35cm, pa će popularno skrivanje kablova iza ploče biti dosta lakše u koliko za to imate mesta.

 

Cooler Master UCP 1100W model ima ukupno šest 6-pin i tri u 8-pin konektora namenjenih napajanju grafičkih karata. Lepa stvar je što se iz 8-pin konektora grana 6-pin konektor, pa nema potrebe za gomilanjem kablova. I pored toga što nije u pitanju modularno napajanje svi kablovi su uredno raspoređeni što će još jednom umnogome olakšati posao pomenutog nam kabliranja unutar kućišta.

 

{jospagebreak_scroll title=Unutrašnjost}

 

Pri otvaranju Cooler Master UCP 1100 W modela nailazimo na krajnje lepo dizajniranu unutrašnjost. Ventilator pozicioniran bliže izlazu kablova potpisan je od strane ADDA kompanije. Ukupna potrošnja ventilatora svedena je na mizernih 0,44 A, a sve to posredstvom 12 V grane (kod modela od 1250W koristio se ventilator od 14cm, sa 0,25 A potrošnje, uz upotrebu 12 V grane).

 

Po sertifikatu proizvođača komponente, tj. sve što je izvedeno na štampanoj ploči potpisano je od strane Enhance korporacije. Isti slučaj imali smo priliku da vidimo kako kod Real Power od 1000W, tako i kod Real Power modela od 1250W. Međutim razlike su ipak prisutne! U nadi da ćemo zateći istu onu „silu“ ispod haube ostajemo pomalo razočarani. Naime Real Power model od 1250W imao je implementirano tačno dva mini transformatora, koji su se račvali na tri rail-a, koji su se potom račvali na 6 nezavisnih 12 V grana.

 

Slučaj kod test modela od 1100W je malo „siromašniji“ tj. pomenuti model poseduje samo jedan transformator koji se račva na tri rail-a, koja potom budu raspoređena na ukupno šest nezavisnih grana. Bilo kako bilo ovakvo stanje u poređenju na 1250W model može da dovede do veće razlike u padu napona u slučaju velikog opterećenja celog sistema, što ćemo na kraju da ispitamo detaljno na našoj test mašini. Pored transformatora uočljiva su tri „poveća“ kondenzatora potpisana od strane Nippon Chemi-Con-a u poređenju na 1250W model koji je posedovao ukupno dva, ali opet ne iste specifikacije. U ovom slučaju regulacija otpora za sva tri rail-a, jednim manjim delom bolje je izvedena nego u poređenju na 1250 W model. Svakako i specifikacija pomenutih kondenzatora je drugačija te su dva u izvedbi od 390uF, 400V sa operativnom temperaturom od 105ºC, dok je drugi u 270uF, 350V izvedbi sa nešto manjom radnom temperaturom od 85ºC.

 

Hlađenje toplotnih tačaka obezbeđeno je od strane dvodelnog aluminijumskog hladnjaka. Pomenuti hladnjak razlikuje se od hladnjaka na 1250W modelu, po tome što koristi dosta tanje aluminijumske listiće koji po našem nahođenju efikasnije odnose toplotu. Ipak, moramo da napomenemo da se pomenuto hlađenje razlikuje i po veličini, tj. model 1100W ima manju zapreminu istih u poređenju na model od 1250 W. Pomenuto stanje mogli bi da nazovemo i propustom, ali pošto tokom rada naš test model nije otpuštalo veću toplotu od 55ºC jasno je da za boljim rashladnim rešenjem nije bilo potrebe.

 

{jospagebreak_scroll title=Testiranje}

 

Za testiranje jednoj napajanja najmerodavnije je pozvati u pomoć neki od uređaja specijalno namenjenih merenju i opterećenju istih. Međutim kako ti uređaji nisu računarske komponente koje svakodnevno koristite, i naravno kako ti uređaji nisu trenutno dostupni, mi smo pošli jednom drugom logikom.

 

 

Za potrebe ovog testa koristi smo naše Fazno-Promenljivo hlađenje u kombinaciji sa Intel Core 2 Quad Q6700 procesorom koji smo dodatno overklokovali na 4.1 GHz uz napon od 1.60 V. Na taj način obezbedili smo procesor koji je u stanju da pri punom opterećenju troši preko 190W. Da bi priču dodatno začinili u pomoć je pritekla i ASUS TRI SLi bazirana matična ploča koju smo opskrbili sa tri ASUS EN9800 GTX grafičke karte vezane u Nvidia TRI SLi režim rada. Tokom testiranja bilo nam je jasno da ne možemo da dosegnemo potrošnju od 1100 W, stoga objasnićemo šta se tačno događalo na ovom sistemu koji je pri punom opterećenju trošio okvirno oko 740 W (koliko je u maksimalnom piku prijavljivao naš Voltcraft Energy Check 3000 merni uređaj).

 

Prvo je meren IDLE napon na EPS 12 V grani, odnosno napon kada je konfiguracija u stanju mirovanja (u BIOS-u i u Windows-u) i najmanje potrošnje, koji je iznosio 12.16 V u Windows-u. Zatim smo sistematskim opterećenjem celog sistema beležili sve promene koje su bile prisutne. Testiranje se svodilo na to da smo procesor opteretili sa Quad Prime programom, dva dodatna hard diska defragmentacijom, a grafički pod sistem sa FutureMark 3DMark 06 aplikacijom. Te u tom slučaju procesor je pri punom opterećenju spustio napon EPS 12 V grane na 12,07 V – 12,08 V . Potom došle su na red 12V grane na grafičkim karticama. U IDLE režimu rada napon je iznosio 12,18 V, dok pri FULL LOAD režimu rada i potrošnje došlo je do pada napona od 0,08 V tj. pad napona je varirao od 12,10 V do 12,11 V.

 

Sa druge strane u tabelama možete da vidite svaku promenu napona koju smo zabeležili.

 

Tokom testiranja došli smo do zaključka da su naše sumnje oko pada napona bile ispravne. Naime u poređenju na Real Power model od 1250W koji nije imao pad napona veći od 0,02 V po 12V grani, jasno je da se nedostatak jednog transformatora svakako osetio. Međutim, ako to zanemarimo, tokom rada i pri opterećenju od 740 W nismo osetili buku, bilo koji vid nestabilnosti ili pregrevanja (čemu može da posvedoči tabela dole). Kao završni test, odmorili smo naš test model u trajanju od 24h i potom smo izmeri temperature rashladnog aluminijumskog tela unutar istog.

 

{jospagebreak_scroll title=Zaključak}

 

Na kraju ovog testa neminovno je da je napajanje Cooler Master UCP 1100W donelo određen broj inovacija, gde bi svaka dodatna reč hvale u tom smislu bila suvišna. Pored performansi sa kojima može rame uz rame da parira velikim igračima kada su napajanja u pitanju, ovaj model je veoma „uredno“ projektovan, gde prvenstveno mislimo na unutrašnjost i njegovu izradu, kao i završnu obradu samog kućišta. Odstupanja napona su može se reći minimalna i sigurni smo da dodatno opterećenje ne bi dovelo do „dodatnog“ odstupanja od ovog na našem testu.

 

Cooler Master UCP 1100 W je svakako jedno od najboljih modela napajanja koje se može naći na našem tržištu i ubeđeni smo da u svom cenovnom rangu trenutno nema konkurenciju. U slučaju da ste zahtevni korisnik (ili to nameravate biti) i da posedujete SLi, TRI SLi, ili CrossFireX multi GPU sistem u kombinaciji sa nekim 4-Core ili 8-Core (kao što je Skulltrail platforma) procesorom, a pre svega zaljubljenik ste u overklok onda je ovo napajanje svakako najbolji izbor za vas. I za kraj, ako mislite da u vašem kućištu nemate dovoljno prostora za napajanje koje nije modularno, okušajte ipak sreću sa Cooler Master UCP 1100 W modelom, jer dužina kablova je sasvim dovoljna da u bilo koji deo kućišta možete da sakrijete kablove koje niste uposlili.

 

Cooler Master UCP 1100W ustupio: Cooler Master

 

ASUS P5N-T Deluxe ustupio: ASUS

 

3 X ASUS EN9800 GTX ustupio: DPM

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien