ASUS U36SD – Ultrabook

Predstavljanjem Sandy Bridge proceosra, mala, a brza računala su postala stvarnost. Uz dobre performanse, računala nude i odličnu autonomiju što svakako pridonosi pozitivnom dojmu takvih računala. Intel sve više razvija ovakvu vrstu računala, poznata pod imenom ultrabookovi. Na današnjem testu imamo jedno takvo računalo koje je ASUS proizveo, imenom U36SD. Kao što možete pretpostaviti po nazivu, radi se o 13.3” računalu s vrlo laganim, tankim i estetskim dotjeranim dizajnom. Da li se je osim estetskog izgleda dokazao i u drugom pogledu, pročitajte u daljnjem tekstu. 

ASUS U36SD prijenosno računalo dolazi u vrlo tankom kučištu, debljine svega 19mm. Ispod “haube“ se nalazi vrlo laki procesor, nove Sandy Bridge arhitekture, Intel Core i7 2430M. Radi se o procesoru proizvedenom u 32nm procesu s 3MB L2 priručne memorije te s Turbo taktom od 2.9GHz (normalno radi na 2.4GHz). Osim procesora, u paketu se nalazi i 4GB DDR3 1066MHz memorije te s tvrdim diskom od 500GB. ASUS garantira do 10h rada što se u prvom trenutku čini vrlo klimavo i nemoguće, no i sami smo ostali iznenađeni po pitanju autonomije. Tako računalo možete kupiti s dvije vrste baterije, jedna je 4 ćelijska 310mAh 44Whrs, dok druga s kojom i dolazi je 8 ćelijska 5600mAh 83Whrs. Da ne dužimo previše, krenimo na zanimljivije stvari.

Intelova Sandy Bridge platforama veći dio stvari sadrži unutar procesora, poput integriranog memorijskog kontrolera te PCI-E staza, no mnoge druge stvari su sadržane u čipsetu, koji je još poznat kao PCH. Kod mobilne platforme, postoji nekoliko čipseta, ovisno o kojoj kategoriji se radi. Tako postoji HM65, HM67, QM65 i QS67. Razlika je u broju konektora USB konektora gdje HM65 ima 12, a ostali 14 te HM65 nema mogućnost korištenja RAID-a. Zadnji QS67 donosi podršku za nešto manju potrošnju. Svi imaju 3.9W, dok potonji ima 3.6W TDP.

h65

Spojeni su preko DMI sučelja, no ovog puta novog DMI 2.0 koji ima brzinu od 4GB/s. Uz to, tu je čak 8 PCI-E staza u što ne ulaze staze za grafičku karticu jer staze za nju dolaze direktno od procesora. Niti jedan čipset ne donosi podršku za USB3.0, ali ono što je pohvalno jest da postoji dva SATA 3.0 konektora koji ima propusnost od 6Gbps. Naravno ovisi o proizvođaču da li će to omogućiti.

Kako je u procesoru integriran memorijski kontroler, tako je moguće koristiti čak 16GB memorije. Većina prijenosnih računala dolazi s dva memorijska utora, što znači da ćete morati koristiti dva 8GB modula što bi vas trebalo koštati oko 150€, nešto skuplje nego za stolna računala. Sandy Bridge mobilni procesori također podržavaju memoriju brzine od 1333MHz.

About Filip Panđić

Check Also

Asus Maximus III Formula

Koliko je tržište 1156 matičnih ploča jako, govori i činjenica koliko modela pojedini proizvođači imaju …

Leave a Reply