Posljednji članci

ASUS Splendid MA3850M 512 MB

U vreme kad su sve povoljniji veliki LCD paneli, kada se dosta pažnje poklanja HD filmovima, korisnici koji planiraju kupovinu novog grafičkog akceleratora nemaju toliko veliki izbor kada je kupovina pomenute karte u pitanju. Suprotno našoj tvrdni na test nam je stigla jedna grafička kartica potpisana od strane ASUS-a, koja pretenduje da nas u potpunosti razuveriti.ASUS verovatno najveći proizvođač grafičkih kartica na tržištu, kompanija ASUS, nove proizvode predstavlja u određenom kontinuitetu, kako se ne bi osetila činjenica da u periodu prelaska sa stare na novu generaciju grafičkih kartica, zapravo nema ničeg novog.

 

Kako ASUS ne bi bio ono što jeste da redovno ne pravi izlete sa nesvakidašnjim modelima i time svojim redovnim kupcima dao do znanja ko je „najveći“ na test nam je stigao još jedan koncept model grafičke kartice. Ukoliko se osvrnemo malo unazad, jasno je da je ASUS uvek sa vremena na vreme eksperimentisao, pa tako imamo od skorijih proizvoda ASUS Trinity jedinu karticu sa tri GPU-a na jednom PCB-u Prateći trend gde je HTPC i niska potrošnja u fokusu, dobili smo nesvakidašnje funkcionalan proizvod, a ASUS je opet predstavio nešto novo i interesantno.

 

Ideja je sledeća, izvadite prilično jaku mobilnu grafičku karticu iz notebook-a koja je koristila MXM slot za funkcionisanje, napravite osnovu koja je kompatibilna sa PC-jem koristeći PCI-Express slot i dodate par dodataka koji će poboljšati novi proizvod u odnosu na već postojeće klasične proizvode. Ta poboljšanja, kako bi koncept bio uspešan, moraju biti usko povezana za namenom proizvoda. Voila!

 

Dobili ste grafičku karticu koja je oko 30 procenata kraća od generičkog desktop modela što je savršeno za HTPC-e koji uvek imaju problema sa raspoloživim prostorom. Pored toga osposobili ste HTPC za ugodno igranje, što je hvale vredna činjenica obzirom da se u takvim računarima najčešće koristi integrisana ili neka „low-end“ grafička karta. Uz sve to, sa poboljšanjima koje smo pomenuli ranije, dobijate još jedan adut, a to je znatno unapređen kvalitet prikaza slike. Ako je ASUS Trinity ostao samo na konceptu, ovaj proizvod po nama ima mnogo svetliju budućnost. Možda ne toliko na našem tržištu, ali na globalnom definitivno ima šanse za opstanak.

 

Opis arhitekture – ASUS Splendid MA3850M 512MB

 

Prva i za sada jedina kartica iz Splendid serije je Splendid MA3850M/HTDI/512M i predstavlja prvu karticu na svetu sa odvojenim procesorom koji se bavi procesiranjem boja i taj procesor nosi naziv Splendid HD. Prvo ćemo pojasniti tu tehnologiju, pa ćemo nastaviti dalje o samoj kartici.

 

Splendid HD predstavlja color procesor čija je namena da poboljša prikaz slike na ekranu bez dodatnog opterećenja ostalog hardvera, prvenstveno CPU-a i GPU-a, i prema ASUS-u ovaj procesor bi trebao da omogući da slika bude uporediva sa onima koje prikazuju najkvalitetniji televizori. Splendid HD poseduje 7-Zone Color Enhancement i 12bitnu gamma korekciju što bi trebalo da u velikoj meri poboljša kvalitet prikaza.

 

Pritom, ovaj procesor se automatski prilagođava onome što radite i time se prikaz boja, oštrina i kontrast menjaju po potrebi, uz naravno i mogućnost da korisnik sam podesi i “dotera” sliku po svojim potrebama. U praksi moramo reći da se razlika primećuje, ali je naravno poboljšanje vidljivije što se kvalitetniji monitor koristi. Sada kada je Splendid HD donekle pojašnjen nastavimo dalje o samoj kartici.

 

Pakovanje i opis karte

 

Kutija u kojoj stiže novi ASUS-ov proizvod je relativno mala i u paketu pored same kartice stiže samo osnovna oprema, što će reći DVI-HDMI i DVI-D-Sub konvertor, disk sa drajverima, osnovni kablovi i HDTV-out kabl. Sve u svemu samo osnovna oprema, bez dodatnih goodiesa koji bi ionako samo uticali negativno na cenu.

 

ASUS Splendid MA3850M kartica se sastoji iz dva PCB-a, jedan koji predstavlja osnovu i čiji je interfejs PCI-Express 2.0 , a čija je dužina kratkih 17cm, a kako je ovo duži PCB od ukupno dva, on se uzima kao ukupna dužina kartice, pa je MA3850M veoma praktičan i staće u gotovo svako kućište što je velika prednost za HTPC.

 

Na njemu se nalazi i glavnica rashladnog sistema koji predstavlja “prepolovljeno” hlađenje sa Radeon HD3850X2 ROG kartice. Ovo je odlično rešenje, prilično tiho i daje utisak zaista velikog kvaliteta. Materijal od kog je izrađen veoma podseća na onaj koji se koristi na ASUS Xonar zvučnim karticama za EMI Shield. Lično mišljenje autora je da je ASUS možda namerno upotrebio ovaj materijal kako bi se izbegle elektromagnetne smetnje unutar kućišta i time još malo poboljšao kvalitet prikaza, mada ovo nije spomenuto nigde od strane ASUS-a.

 

Rashladni profil je izrađen od aluminijuma, a kako se GPU ove kartice nalazi na drugom-manjem PCB-u, toplota se prenosi putem dva bakarna heatpipe-a. Na većem PCB-u se nalazi i Splendid HD čip, kao i DVI i S-Video izlazi. Na poleđini kartice primetan je MXM slot u kome je smešten mobilni Radeon HD3850. Što se karakteristika ove kartice tiče, ovde praktično nema nikakvih izmena u odnosu na referentni Radeon HD3850 sa 512MB. U pitanju je R670 čip izrađen u 55nm sa svih svojih 320 Stream Procesora, 16 ROP-ova, i isto toliko teksturnih jedinica.

 

Naravno kartica je DX10.1 i SM4.1 kompatibilna kao i sve ostale HD3850 kartice. Memorijska magistrala je širine 256bita, a koristi se standardna DDR3 memorija odziva 1.2 ns u količini od optimalnih 512MB. Na GPU je postavljena bakarna baza iz koje se dalje nastavljaju bakarne toplotne cevi, koje prenose toplotu na ostatak rashladnog sistema. Da bi se smanjila potrošnja kartice, ASUS je ostavio PowerPlay mogućnost pa su idle taktovi značajno smanjeni. Naime kartica u mirovanju radi na samo 109MHz, a čak je i učestalost rada memorije smanjena na 900MHz. Ovo rezultuje jako malom potrošnjom, a takođe učestvuje u smanjenju temperature u idle režimu, tako da nema nepotrebnog zagrevanja hardvera kada se ništa ne radi.

 

Performanse ovog modela su uobičajene za jedan Radeon HD3850, što će reći da je ovo jedna veoma dobra grafička kartica koja će omogućiti pored svih lepota prikaza da se odigraju i novi naslovi u pristojnim rezolucijama. U svakom slučaju korisnik će biti zadovoljan, ako uzmemo u obzir standardna rešenja koja se koriste za HTPC uređaje.

 

Test sistem i overklok dometi

 

Matična ploča

 

 

DFI LanParty X38 T2R LT

 

Procesor

 

 

Intel Core2Quad Q6600 @ 3,45GHz

 

Memorija

 

 

2 X 1 GB OCZ Platinum XTC DDR2 800MHz @ 1020MHz

 

Grafička karta

 

 

ASUS Splendid MA3850MA 512MB

 

ASUS EN9600GT

 

Hard disk

 

 

2x500GB WD5000AAKS

 

Optički uređaj

 

 

Pioneer 212D

 

Napajanje

 

 

OCZ ModXtrean 900W

 

Monitor

 

 

BenQ FP222Wa 22“ Wide

 

 

Ovu karticu smo testirali na klasičnoj desktop konfiguraciji i sa prilično jakim procesorom, kako bi izbegli „overkill“ grafičke kartice, ali koji se verovatno neće naći u jednoj HTPC konfiguraciji koja favorizuje malu potrošnju naspram visokih performansi. U skladu sa tim smo izbegli overklok ove kartice, jer je zaista opskurno raditi tako nešto sa ovakvim modelom, koji za to jednostavno nije namenjen. Sa druge strane, detaljno smo premerili temperature kartice tokom rada i moramo da priznamo da je ASUS odradio odličan posao, jer i pored svih vrućina uspeo je da napravi bolje hlađenje, samim tim koje se bolje pokazalo od referentnog, a pritom je daleko manjih dimenzija. Za potrebe poređenja rezultata koristili smo 9600GT karticu istoimenog proizvođača.

 

Testovi – 1024×768

 

Testovi – 1280×1024

 

Testovi – 1680×1050

 

Zaključak

 

ASUS Splendid MA3850M uvodi prvi u HTPC ono što niko do sada nije, a to je gaming. Ovo je grafička kartica specifične namene i oni kojima je namenjena će znati da cene njene mogućnosti i sve što donosi. Iskreno verujemo da će ova ideja zaživeti i da se neće sve završiti sa ovom karticom, te da je ona tek jedna u nizu proizvoda koji će nastupiti. Za razliku od ASUS Trinity modela koji je bio toliko kratkog daha da je samo „zapuhnuo“ korisnike kroz vesti, MA3850 će vrlo verovatno biti daleko više od „povetarca“ koji dođe i prođe, te će nastaviti da bude prisutan na tržištu kroz mnoge druge modele. Kako smo došli do kraja naše priče i druženja sa ovim izvanrednim, a pritom i fantastično-inovativnim modelom grafičke karte ne preostaje nam ništa drugo nego da dodelimo Innovation Award nagradu u potpunosti zasluženo.

 

ASUS MA3850M ustupio: ASUS

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien