Posljednji članci

ASUS Rampage III Extreme vs. EVGA X58 Classified

ASUS sa svakom pločom isporučuje dodatna softverska ili hardverska rješenja za što jednostavniju uporabu. Tako u toj kolekciji imamo TurboV EVO, Ai Suite, PC Probe i brojne druge programe. Kako su programi već objašnjeni kod Maximus III Formule, nema smisla ih ponovno objašnjavati. Ono što će mnoge druge zanimati je ASUS OC ROG Station.

 

Ono što nam ASUS predstavlja s ovim je mogućnost kontroliranja i podešavanja svih opcija tokom rada. Tako imamo mogućnost podešavanja voltaža, taktova, brzine vrtnje ventilatora, praktički sve što poželimo. Mana ovog uređaja je što se mora zasebno kupiti i MSRP mu je 90€. Nismo bili u mogućnosti trenutno isprobati ovaj uređaj pa vam samo donosimo ukratko opis kakve mogućnosti ima.

  ASUS R3E (5) ASUS R3E (3) ASUS R3E (7)

Da bi se ploča pokazala u što boljem izdanju, EVGA je predstavila ECP V2 te potpuno novi dodatak, a to je EVBot. S ECP dodatkom smo se upoznali još kod E759 revizije, dok kod nove 4-Way SLI ploče dolaze malo poboljšana. U suštini, ECP je dodatak koji omogućuje podizanje voltaže putem tri tipke i to za +0.1v po tipki. Nažalost u praksi se ova opcija i nije pokazala kao najboljom jer su ipak potrebna finija podešavanja voltaže. Ono za što odlično služi su tipke za paljenje i gašenje te mogućnost uključivanja/isključivanja PCI-E x16 utora. Ako koristite grafičku karticu u zadnjem utoru, tipke na ploči su vam onemogućene i tada možete koristiti ovaj dodatak.

header

Za razliku od EVGA ECP dodatka, puno bolje dizajniran je EVBot. Ako želite izvući maksimum iz svojih komponenata, onda je ovo stvarčica koju morate imati. S mogućnošću mijenjanja voltaža, taktova i dosta drugih stvari usred testiranja, omogućiti će vam maksimalne performanse. Jedna od najvažnijih stavaka je Optimistic Booster koji dozvoljava povećavanje 4MHz svake četiri sekunde i spuštanje 3MHz svake tri sekunde. Ako vam to nije dovoljno, tu je i mogućnost podešavanja dizanja i spuštanja po vašem odabiru.

1 2 3

Nažalost EVBot ne dolazi uz ploču već se kupuje posebno. Cijenom od 99.99$ nije povoljan za mnoge korisnike, a upravo to mu je najveća mana. Za razliku od mnogih drugih softvera i uređaja, EVBot se koristi isključivo kao spoji i igraj, nikakav softver nije potreban za njegovu funkciju.

4 5 6

Svojstva:
• Usred testiranja mijenjanje voltaža
• Usred testiranja mijenjanje
• Nikakav softver nije potreban
• Opt Booster dozvoljava iskorištavanje zadnju snagu procesora kod ekstremnog testiranja
• Podržava EVGA matične ploče i grafičke kartice
• Mogućnost spajanja do 4 EVGA uređaja

Podrživi EVGA proizvodi:
• EVGA X58 Classified 4-Way
• EVGA X58 Classified
• EVGA P55 Classified
• EVGA P55 FTW 200
• EVGA P55 FTW
• EVGA GTX 285 Classified

Mogućnosti podešavanja:
• Voltaže za matične ploče:
o CPU VCore
o CPU VTT
o CPU PLL VCore
o IOH PLL VCore
o QPI PLL VCore
o DIMM Voltage
o IOH VCore
o IOH/ICH I/O
o ICH VCore
• Voltaže za grafičke kartice
o IOH VCore
o IOH/ICH I/O
o ICH VCore
• Taktovi:
o CPU BCLK Frekvencija
o PCIE Frekvencija
o CPU Clock Skew
o CPU Amplitude
• Praćenje hardvera:
o CPU Temp
o VREG Temp
o CPU VCore
o CPU Frequency
• Opt Booster – 10 Opcija

Paljenjem EVBot-a, imamo mogućnost odabira jedne matične ploče i tri grafičke kartice za podešavanje. Ukoliko koristite četiri grafičke, nećete biti u mogućnosti kontrolirati sve putem EVBot-a. Ulaskom u opciju za matične ploče, dobijem četiri dodatne nove mogućnosti, a to su Voltages, Clocks, Opt Booster i H/W Monitor. Kako bismo vam dočarali sve mogućnosti, objasnit ćemo svaku sekciju.

general1 general2

VOLTAGES
Krenimo s voltažama. Ulaskom u dio za voltaže, možemo uočiti podešavanje skoro svega mogućeg koje je dostupno i u BIOS-u. Svaku opciju je moguće podesiti na onoliko koliko je moguće podesiti i u BIOS-u. Znači, nema ograničenja.

vcore1 vcore2

CLOCKS
Ovo je jedna od najvažnijih sekcija. Često će vam biti potrebno povećati brzinu pa makar to bilo za 1 BCLK, kako biste izvukli maksimum. Kao i kod sekcija s voltažama ni ovdje ograničenja nema. Kombinacijom sa slijedećom sekcijom, možete postići vrlo dobre rezultate.

clocks1 clocks2 clocks3

OPT BOOSTER
Ova opcija je mnogo puta naglašavana kao presudni dio za što boljim rezultatima. Kao što možete vidjeti na slikama, imate mogućnost izabrati 10 razina povećavanja/spuštanja brine procesora. 11 opcija vam je da si sami podesite koliko dugo želite podići/spustiti brzinu. Ono što ova opcija radi je npr. diže brzinu procesora za 20MHz i drže je takvu 10s zatim je spusti za 20MHz i ostavi je takvu 10s. I tako stalno dok ne stisnete stop. Odlična stvar prilikom testiranja recimo 3D Mark programa, ako znate da vam testove za grafičku prolazi na 100MHz većem taktu od onih za procesor.

booster1 booster2 booster3 booster4

H/W MONITOR
Jedina opcija koja zahtijeva softversku regulacija je kontroliranje temperatura. Morate imati instalirani EVGA E-Leet da biste mogli očitavati temperature i voltaže. To i nije toliki problem jer tko kod koristi ovu ploču, koristit će i E-Leet program. Imate nadziranje temperatura za procesor, regulaciju napon, napon procesora i frekvenciju procesora.

monitoring1 monitoring2 monitoring3 monitoring4

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien