Posljednji članci

ASUS Rampage III Extreme vs. EVGA X58 Classified

Regulacija napona na novoj 4-Way SLI ploči nije se puno promijenila u odnosu na staru, kao ni samo hlađenje. Par promjena svakako ima, ali to je više zbog točnije podešavanja i određivanja voltaže te hladnijeg rada matične. Napon procesora stiže preko 10-fazne digitalne regulacije. Komponente koje EVGA koristi su trenutno vrh Volterra ponude, a to su VT1185 koji omogućavaju konstantnih 45A po regulatoru. Mogućnost promjene frekvencije rada od 800K do 1333KHz je također opcija koju ne smijemo nespomenuti. Kako ne bi došlo do nemogućnosti iskorištavanja toliko napona, EVGA je stavila dva 8-pinska EPS konektora i tako poduplala ulaz struje. Prema njihovim riječima, regulacija je u stanju isporučiti preko 600W struje procesoru. Kako bi struja bila što čišća, prolazi kroz Low ESR/ESL Film kondenzator koji dodatno stabilizira napon procesoru da ne bi bilo oscilacija. Kako se regulacija nije mijenjala u odnosu na staru Classified, hladnjak je ostao identičan. Temperature drži na odličnoj razini. EVGA se odlučila koristiti poseban hladnjak za regulaciju jer ne želi putem toplovodne cijevi dovesti se u situaciju da je jedna strana regulacije toplija, a druga hladnija, što može uzrokovati nestabilnosti.

EVGA E762 (24) EVGA E762 (25) EVGA E762 (26) EVGA E762 (27)

Visoki taktovi memorije također zahtijevaju kvalitetnu regulaciju. Naspram stare Classified regulacije, nema estetskih promjena. Tu je još uvijek 2-fazna analogna regulacija koja omogućuje napon čak do 3.39v što niti jedni čipovi ne bi izdržali. Ono što je EVGA djelomično popravila je točnija isporuka napona. Ako postavite 1.65v, napon će biti 1.65v, dok kod 3-Way SLI napon je bio veći za +0.05v odmah u početku. Tako da ako u BIOS-u postavite 1.65v, dobit ćete 1.69v. Zašto smo rekli djelomično? Jer s BIOS-om za nove 32nm i7 procesore to je opet isto kao i prije i opet BIOS postavlja +0.05v više nego što postavite. Nadamo se da će EVGA to riješiti jer netko tko nije mjerio putem multimetra ni ne zna za taj problem. Pokraj memorijskih utora možete uočiti jedan kondenzator/induktor. Sjećate se da morate držati omjer između voltaže procesora i memorije unutar 0.5v? Upravo je to njegova funkcija, stabilizira napon koji dolazi iz procesora.

EVGA E762 (28) EVGA E762 (29) EVGA E762 (30)

Od ostale regulacije, tu se nalazi 3-fazna analogna regulacija koja kontrolira VTT napon. Za razliku od frekvencije digitalne regulacija, ova je podesiva u rasponu od 250K do 610KHz. Ovo je samo jedan od primjera razlike digitalne i analogne regulacije. Pokraj nje se nalazi regulacija za X58 čip te nešto niže za dva nForce 200 SLI čipa i ICH10R čip. Kako čipovi nemaju visoki TDP, nije im potreba jaka regulacija. Kod prve Classified ploče se događalo da pri korištenju 4 grafičke kartice kod ekstremnih uvjeta dođe do potražnje prevelike struja iz 24-pinskog ATX konektora. Pri tome se žice napajanja istope zbog prevelikog zagrijavanja i tako dođe do kratkog spoja. Kako bi se spriječila tolika propusnost struje kroz ATX, kod prvog PCI-E x16 utora se nalazi 4-pinski molex konektor za stabilizaciju utora. Kako se sada nalaze čak dva nForce 200 čipa, disipacija topline je dosta povećana. EVGA je odlučila usavršiti svoj hladnjak i tako predstavila novi s nešto većom površinom i 40mm ventilatorom. Mnogi će se odmah uplašiti kako će se pojaviti buka, ali 40mm ventilator svoj posao obavlja kvalitetno i najvažnije tiho.

EVGA E762 (31) EVGA E762 (32) EVGA E762 (33)

WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien